Skocz do zawartości
Dragon

Pinki na okazy?

Danny1661

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pinka na haczyku ze względu na swoją wielkość zachęci razej drobnicę. Jak założę pęczek pinek albo zrobię kanapkę, to zachęcę większe sztuki? Czy na okazy lepszy jest jeden robak, ale wiekszy (np. czerwony robak)? Proszę o odpowiedzi. (Jestem tu nowy - w koncu trzeba mnie zachecic jakoś, prawda - haha). :cool:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam nowego kolege, wg mnie nie ma zasady, pinka jest swietna przyneta, zarowno na duze jak i male ryby, ostatnio, nie dalej jak 2 dni temu zlapalem amura ok 2,5kg wlasnie na pinke (2 biale jedna czerwona), bylem nieco zaskoczony tym ze na pinke amur, ale stalo sie i rybka zaliczona :P To co zlapiesz na pinke zalezy glownie od specyfiki lowiska, dosyc czesto noca na pinke biora ladne leszcze. Natomiast jezeli chodzi o czerwonego - to przynajmniej mi biora na niego same drobne rybki, ale nalezy probowac probowac i jeszcze raz probowac. Nie ma zlotego srodka i stalowych zasad.

Gość Grisha
Napisano

ja zauważyłem, że w tym roku ryba chętniej bierze na pinkę niż na zwykłego białego :) mam na myśli spore ryby (jazie, klenie) ... może to kwestia tego specyficznego zapachu ?? :???:

Napisano

Grisha, pinki to są normalne białe tylko mniejszego kalibru, z reguly mieszanka kolorowa(grube biale tez mozna dostac kolorowe) poprostu trzeba nadziać więcej na większy haczyk a i są na nim mniej żywotne. co do zapachu - nieprzetarte przez trociny, bardziej zbite poprostu bardziej smierdza padliną. hyba że trzymasz w ustach przed zalozeniem na haczyk, a to juz calkiem inna sprawa na inny temat.

niema żadnej roznicy poza wielkością i tyle.

Napisano
niema żadnej roznicy poza wielkością i tyle.

też tak myślałem, ale jednak jest inaczej. Na wiosnę łowiłem bardzo ładne i duże płocie właśnie na pinke, na białe kolorowe też brały,ale zdecydowanie więcej brań na pinke. Obydwie przynęty moczone były w tym samym dipie, także zapach ten sam.

Napisano

wojtt, możliwe że pasowała im mniejsza przynęta(choć jest to mocno subiektywne), poza pierwszym zdaniem które jest suchym stwierdzeniem nie widzę żadnego argumentu podważającego cytowany fragment.

Napisano

Ja wyklikam się tak:

Najlepiej mieć i pinki i mady i kuku i itd bo nigdy nie wiadomo na co w danym dniu rybka bedzie pobierała najlepiej. Poptrostu trzeba prubować wykonując rużne kombinacje :)

Gość Grisha
Napisano
pinki to są normalne białe tylko mniejszego kalibru
wybacz ale przez ponad 20 lat wędkowania jakoś na to nie wpadłem , dziękuję ty mój Medyceuszu :mrgreen:
Napisano

Dla mnie pinka to głównie wiosna. Miałem przypadek na wiosnę, że na białe i czerwone robaki ryba wogóle nie reagowała. Wszyscy wokoło nic nie łowili. A zacząłem zakładać pinki na hak to od razu zaczęły prać ładne ponad 20cm płocie oraz krąpie. W lecie jednak wolę jakoś białe robaki, chociaż pinkę też zawsze mam przy sobie i wtedy można kombinować :)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
pinki to są normalne białe tylko mniejszego kalibru,

Same kłamstwa :lol: Pinka jest z innego rodzaju much mniejszych (muchy zielonej) ale bardziej rozrodowych i faktycznie ma inny zapach, nie ma to jednak nic wspólnego z padliną tylko z barwnikiem (np rodaminą). Niektórzy kombinują w prywatnych hodowlach i pobierają "niby pinkę" z pojemników. Nie ma nic gorszego, taka "pinka" potrafi wyprowadzić wszystkie ryby z łowiska ponieważ nie tonie i bardzo szybko wydobywa się z kul. Jest wtedy dobra by wyprowadzić ukleje z łowiska.

Pinka jest niezastąpiona na wiosnę, kiedy ryby słabiej biorą i ostrożniej tak w rzekach jak i bajorach a woda jest bardzo przejrzysta. Wtedy ryba bierze bardzo delikatnie, bo i przynęta mniejsza i haczyk. Czerwona pinka też łatwiej się kojarzy z ochotką z powodu koloru i wielkości. A założona biała i czerwona daje lepszy kontrast jak nasza flaga :mrgreen:

• 1 month later...
Napisano

Jarosław, są jeszcze kolorowe "białe" robaki, również grube. niemniej degustatorem tego nie jestem i raczej się nie będę zagłębiał w różnice zapachu poszczególnych odmian larwy muchy.

• 1 month later...
Napisano

Pinka potrafi czasem zaskoczyć. W wakacje złowiłem na kilka... chyba 4 pinki uwaga... Węgorza około 55 cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.