Arek0402 Napisano 2 Sierpnia 2009 Napisano 2 Sierpnia 2009 Dużo się naczytałem o wędziskach jaxon'a i nie jestem pewien czy ta wędka to dobry wybór czy można ją faktycznie zastosować na dużego karpia ? Mimo tego że jest z włókna węglowego to jest bardzo ciężka i sprawia wrażenie solidnej ale czy tak na pewno jest ? Chciał bym dobrać do niej kołowrotek z biegiem wolnej szpuli z niskiej półki za około 100zł, nie chcę kupować w ślepo bo ostatnio jak kupowałem kołowrotek spinningowy to sprzedawca doradził mi Shimano Catana 2500 RA który bardzo szybko nabrał luzów większych niż moja Okuma za 30zł którą mam prawie 10 lat a miał być taki dobry, 130zł wyrzucone w błoto. Oczywiście po kołowrotku za 100 zł nie spodziewam się cudów ale nie chciał bym żeby wszystko w nim latało jak by za chwile miał się rozlecieć.
woytek Napisano 3 Sierpnia 2009 Napisano 3 Sierpnia 2009 Wg. mnie jeśli chcesz mieć dobry kij to tylko składane a nie teleskopowe. Wprawdzie gorzej się je transportuje ale coś za coś. Tych kijków o które pytasz nigdy nie widziałem, więc nie będę się wypowiadał. Co do kołowrotków, to też mam do spiningu Catane 2500 ale z przednim hamulcem i bardzo dobrze się sprawuje. Może po prostu źle "trafiłeś", w końcu sprzęt wędkarski to teraz taka masówka, że dość często się zdarza, że kupujesz np. dwa te same modele kołowrotków jeden sprawuje się znakomicie, drugi nawala... Ja używam Okumy Travertine Baitfeeder, wprawdzie jest trochę droższa niż chcesz przeznaczyć, ale raczej warto dorzucić 40zł. Poczytaj na forum wiele osób chwali sobie kołowrotki Okumy, a szczególnie ten model.
Arek0402 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Napisano 3 Sierpnia 2009 Co do Catany to wędka mi się bardzo podoba i jest to mój ulubiony kij ale na kołowrotku się strasznie zawiodłem i nie tylko ja ale mój wujek też taką sobie kupił i po pierwszej wyprawie nabrała luzów więc wątpię żebym miał pecha i trafił wadliwy sprzęt, mam nadzieję że się od razu po gwarancji nie rozleci Co do Okumy to jak chodziłem do podstawówki (teraz ma 18 lat) tata kupił mi Okumę Access za 30 zł i służy mi o dziwo do dziś i ma mniej luzów niż kilku tygodniowa Shimano Catana za 130 zł, w dzisiejszych Okumach najbardziej zadziwia mnie 5 lat gwarancji. Więc kupię chyba tą Okumę Travertine Baitfeeder 45 lub 55.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.