evo Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam Za miesiąc jadę na kilkudniowy wypad do Szwecji i jest to dla mnie debiut Mało łowie na spining i potrzebuje porade odnośnie sprzętu. Posiadam kij Dragon mystery impulse spin dł. 2,7 cw. 5-25 + kręcioł Shimano Exage 2500 FA z pojemnością szpuli: 0,20-240/ 0,25-160/ 0,30-110. Czy ten sprzęt nadaje się do łowienia większymi gumami 10-16cm , woblery 10-12cm + blachy gnom 3 itp. ? No i czy wytrzyma jakąś większą rybke ? Kolejna kwestia to plecionka , czy żyłka ? Kołowrotek ma małą szpule więc co proponujecie ? Może zrobić dwie szpule jedną z żyłką drugą z plecionką ? jakie grubości żyłki i plecionki ? Łowić będziemy z łodzi. Początkowo planowałem kupić nowy kij coś w stylu 10-40 + większy kołowrotek , ale byłby to sprzęt kupiony praktycznie tylko na jeden wyjazd. W ciągu roku łowie raczej białą rybe z gruntu + drobnice na spining bo nie mam w okolicy dobrego łowiska na szupaka. Ze względu na przelot samolotem mogę zabrać tylko dwie wędki. Planuje zabrać jeden spining + Feder. Proszę o waszę opinie odnośnie mojego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Posiadam kij Dragon mystery impulse spin dł. 2,7 cw. 5-25 + kręcioł Shimano Exage 2500 FA z pojemnością szpuli: 0,20-240/ 0,25-160/ 0,30-110. Czy ten sprzęt nadaje się do łowienia większymi gumami 10-16cm , woblery 10-12cm + blachy gnom 3 itp. ? Stanowczo nie. Ten kijek średnio nadaje się na szczupaki z naszego podwórka a co dopiero na szwedzkie.Stanowczo plecionka i to około 20 lb do tego dobre i długie stalowe przypony, kij do około 50 g i długości około 2 m max 2,4 m, plus kołowrotek wielkości 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiszeer Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Tez wybieram sie do Szwecji w sierpniu i rozgladam sie za sprzetem. Myslalem o kijach: Shimano Catana CX Spinning 240 MH 14-40g (lub 10 - 30g) Shimano Nexave CX Spinning 240 MH o takim samym cw jak poprzednia. Drugim moim kijem jaki zabieram jest delikatniejsza Catana 7-21g. Lowic bede na przynety gumowe o dlugosic od 7-12cm na glowkach od 7 - 25g. Zastanawiam sie dlatego czy sklaniac sie ku wedce o cw do 30 czy 40g? Co sadzicie o tych kijach, ktory polecacie? Moze macie inne propozycje o podobnym cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacior Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Również wybieram się do Szwecji, jezioro bardzo długie i głębokie, chodź przy brzegu jest ok 2-3 metry. Zastanawiam się nad kupnem kołowrotka Abu Garcia revo premier największy rozmiar, ale do tego potrzebuję wędki, która spełni moje oczekiwania : ). Cena do wydania na wędkę do 500zl typowo do jigowania bo najlepiej mi się sprawdza, lecz chciałbym ją potem wykorzystać tutaj w Polsce na odrze jak i jeziorach różnej głębokości, dlatego prosiłbym o pomoc w doborze wędki, żebym mógł szybko zareagować na branie i zaciąć. główki na które używam główki to 5-10 gram mniejsze gumki, a cięższe to różnie ok 15-20 gram bo ciężko jest znaleźć dno bo jezioro ma aż 40 m głębokości na środku : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi