Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój sąsiad, który głownie tam wędkuje twierdzi, że jeziorko totalnie teraz zarośnięte i ciężko tam z rybkami (to wiadomość sprzed 10 dni).

Ale jeśli zdecydujesz się Kolego osobiście to sprawdzić i okaże się że jest jakaś poprawa to daj znać ...

• 4 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Byłem dziś na jeziorku. Bardzo urokliwe. Co do ryb męczyłem spinnig 3 godziny z brzegu, łowiłem przy powieżchni lekką blachą. Bez rewelacji 3 okonie. Razem 5 brań. Szczupak tylko raz się rzucił daleko od brzegu. Może po prostu nie ten dzień. Napiszcie czy były tam jakieś zarybienia oztatnio rok, dwa. I czy warto tam jeździć. Może znacie kogoś kto by łódkę pożyczył na Stolsko. Bo jest tam ich cała masa?

• 3 years later...
Napisano

Byłem w niedzielę 29.04.2018 w południe, ale tylko popytać, rozejrzeć się.

Spotkałem starszego pana, który wrócił łódką z wędkowania. Słabo - tylko mała wzdręga. Z rozmowy wynikło, że starszy pan łowi tu od czasów komuny, od lat 60-70. Krótko mówiąc "kiedyś to były tu ryby"! Teraz wysieciowane i wybite prądem przez kłusoli. Starszy pan opowiadał, że niejednokrotnie widział, gdy wypływał o świcie, jak właśnie kłusole zwijali sieci.

W stawach (po wydobyciu torfu), po drugiej stronie drogi był kiedyś pokaźny lin. Wybito wszystko bez umiaru. Teraz te bajorka są martwe.

Napisano

Nie byłem, nie do końca wiem. Ale z opowieści znajomych podobno naprawdę fajne jeziorko.

Wypowiedziami starszego Pana, który łowi tam od lat bym się nie sugerował. Już raz widziałem takich na jeziorze w Chociwlu, okej łowią tam od lat, ale jak na jeziorze używają spławika 6g przy brzegu, jako zaneta to co zostało w domu to chyba nie ma co się dziwić. Usiadłem kładkę obok niego, zaleciłem od ręki zwykła zanęta sklepową bez dodatków i może okazów nie miałem, ale napewno lepiej niż on. 

Na Stolsko zamierzam się z bratem wybrać w to lato i wtedy coś napisze. 

Szkoda, że na tym forum wypowiadamy się tylko ja i Ty na temat łowisk w zachodniopomorskim... Forum coraz słabiej wyglada :( 

Napisano

Jeśli chodzi o Stolsko to jeszcze trochę jest szczupaczka ale raczej nie nastawiałbym się na większego niż 60 cm, w większości jeśli już trafisz to niewymiara. Jeziorko urokliwe wizualnie ale gnębione bardzo mocno przez miejscowych i działkowiczów. Jeśli chcesz wybrać się w lecie to będzie ciężko z łowieniem - jest mega zarośnięte.

Fakt, forum jeśli chodzi o zachodniopomorskie już kilka lat temu umarło ;)

• Dzięki! 1
Napisano

I ja planuję na Stolsku spróbować szczęścia. Raczej za białorybem i szczupaczkiem. Na zarośniętych wodach chciałbym spróbować powierzchniowej żabki/myszki lub poppera (na spinning).