proquest Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Witam serdecznie! Mam pytanie ile ryba trzyma świeżość od wyłowienia i jakie czynniki utrzymują ją dłużej. Np. Ryby stoją całą noc nie obrane - z głowami jeszcze. To czy rano będą już nie zdatne do jedzenia? A jak by stały całą noc, ale bez głów i flaków? Dziękuje z góry i pozdrawiam. Cytuj
Gość synek Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Wszystko zależy od temperatury na zewnątrz. Cytuj
proquest Napisano 6 Września 2009 Autor Napisano 6 Września 2009 Jak jest pokojowa I jak jest 10 stopni C. Cytuj
madi Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Wiadome jest, że jeżeli ryba jest wypatroszona to później się psuje. Ważne jest aby zostawić głowy, wówczas sprawdza się skrzela - ich kolor dużo mówi o świeżości ryby. Jeżeli skrzela będą blade lub nawet sine radzę zrezygnować z konsumpcji, jeżeli krwisto czerwone wszystko jest ok. Oczy błyszczące, normalnie wypukłe, jakby nadal "patrzyły". Poza tym samo mięso powinno być jędrne, no i zapach.... specyficzny dla świeżości - czuć rybą, a nie czymś rybopodobnym. Spinningiści często stosują Bodajże pokrzywy do obkładania zabitych ryb, aby się zbyt szybko nie psuły. Gdzieś był taki temat na forum, jak znajdę to zapodam. Cytuj
Michcio Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 dokładnie to co @Madi wspomina, obkładanie pokrzywą albo miętą. Dobre sposoby na podtrzymanie świeżości. Ryba powinna być przedtrzymywana w zacienionym, przewiewnym miejscu. W miarę możliwości w niskiej temperaturze. Jeśli chcesz sprawdzić świeżosść ryby np w sklepie: - przejeżdżając palcem wzdłuż linii nabocznej zobaczysz sprężystość skóry - ryba powinna mieć swój naturalny, nie cuchnący zapach - oczy nie moga być zapadnięte ani mętne - skrzela czerwone - różowe ( biały nalot świadczy o niezbyt świerzej rybie) - płętwy giętkie- nie wyschnęite, ani sztywne - kolor samej ryby natutralny, bez przebarwien - odgnieceń- odparzeń - obecnośc przezroczystego, kleistego śluzu ( jak u "normalnej" ryby) to tyle co wiem z doświadczenia. pozdrawiam Cytuj
kocur Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Można też tuszę obsypać solą z zewnątrz i wewnątrz. Cytuj
madi Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Odkopałam Nie wiele tego jest, ale zawsze coś: Przechowywanie ryb Czyli jednak pokrzywy Cytuj
sekret1 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 Można też rybę po wypatroszeniu zawinąć w przewiewną ściereczkę płucienną (ściereczka nie może być mokra), radzę też przed jej zawinięciem usunąć przy skrzelach czerwone mięsko bo ono psuje się najszybciej. Cytuj
Unises Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 a odkopię ten temat, bowiem znalazłem pradawny sposób na utrzymanie ryby w świeżości Cytuj
Gość Rapa-man Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Tez mam pewien super patent aby rybka byla swierza,wystarczy ja wsadzic tam skad sie wyciagnelo,niezawodny sposob...polecam iza malysz Cytuj
wernicjusz Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Unises, ten Twój przepis jest mi znany . Zalewam tak czasem rybkę w każdej fazie jej wędrówki. . Tez mam pewien super patent aby rybka byla swierza,wystarczy ja wsadzic tam skad sie wyciagnelo,niezawodny sposob... Ten patent to chyba nowość Ciekawe co na to szproty w puszce... . . Cytuj
maniek72 Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 W moich stronach niektórzy latem obkładają taką rybę pokrzywą, i dopiero do wora. Podobno działa. Cytuj
pawciobra Napisano 1 Grudnia 2012 Napisano 1 Grudnia 2012 Jakiś czas temu z wyprawy nad zalew wiślany pewien rybak opowiadał nam o swojej przeszłości jak pływał na polskich, portugalskich czy greckich kutrach rybackich i obdarzył nas informacją jak zachować rybę w świeżości. Dokładnie nie pamiętam, ale wspominał coś aby do butelki z wodą wsadzić rybę surową czy wędzona, ale nie do pełna napełnioną wodą i dopiero zamrażać i ponoć ryba tak przechowywana przedłuża swoją zdatność do spożycia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.