czmiel_t Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Kwasowy nie nadaje się do silnika. 3,8m łodzią, na nowym przeznaczonym pod silnik (głebokiego rozładowania) 120Ah byłem w stanie przepłynąć przeciętnie 10km. Myślę, że dużo zależy od warunków, wiatru, temperatury, nie wiem jakie opory ma ponton w stosunku do łodzi ale myślę, że jeśli Twój akumulator żelowy jest świeży, to te dwa km przepłyniesz bez problemu. Oczywiście jakiś pagaj zawsze trzeba mieć na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Kwasowe aku też są produkowane w wersji AGM do głębokiego rozładowania. Trochę szybciej się starzeją ale są znacznie tańsze. Na pewno ekonomicznie wychodzi znacznie korzystniej. Ja na lekkiej łodzi z aku 86Ah robiłem max 10 km na 40 lbs, ale ponton na pewno więcej zeżre prądu. Powinieneś dać radę, ale zwykły kwasiak będzie na raz niestety, musi być AGM albo żel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekesp1 Napisano 8 Marca 2019 Share Napisano 8 Marca 2019 Dziękuję kolegom za podpowiedzi i dołożę trochę kaski i kupię mniejszy ale żelowy. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 W dniu 6.03.2019 o 09:54, Goliat napisał: Kwasowe aku też są produkowane w wersji AGM do głębokiego rozładowania. Trochę szybciej się starzeją ale są znacznie tańsze. Na pewno ekonomicznie wychodzi znacznie korzystniej. Ja na lekkiej łodzi z aku 86Ah robiłem max 10 km na 40 lbs, ale ponton na pewno więcej zeżre prądu. Powinieneś dać radę, ale zwykły kwasiak będzie na raz niestety, musi być AGM albo żel. Michale , ponton nie zeżre więcej prądu . Na pontonie lżej się pływa jak na łodzi , mam łódkę jak i ponton i parę ładnych lat pływania na tym . Aku mam już jakieś 7 lat a jeszcze cały dzień popływam na nim , oczywiście z przerwami Witam wszystkich. Nabyłem właśnie 3metrowy ponton i mam pytanie dotyczące akumulatora. Zamierzam pontonem pływać z brzegu na łowisko (około 1 kilometr) na silniczku 32-36 lbs. Czy żelowy akumulator 40-44 ah lub zwykły kwasowy około 65ah wystarczy na podróż na łowisko i z powrotem. Lepiej trochę dołożyć i kupić minimum 80 ah , będziesz miał pewność i zapas mocy . Nigdy nie wiadomo gdzie popłyniesz i w razie zepsucia pogody szybka ucieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 11 godzin temu, zajac222 napisał: Michale , ponton nie zeżre więcej prądu . Na pontonie lżej się pływa jak na łodzi , mam łódkę jak i ponton i parę ładnych lat pływania na tym . Aku mam już jakieś 7 lat a jeszcze cały dzień popływam na nim , oczywiście z przerwami No w sumie przy normalnej łodzi masz rację, ale ja mam łódkę handmade, którą nazywam "pocisk" ona jest inna od wszystkich łódek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amstaf358 Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 20 godzin temu, zajac222 napisał: Michale , ponton nie zeżre więcej prądu . Na pontonie lżej się pływa jak na łodzi , mam łódkę jak i ponton i parę ładnych lat pływania na tym . Aku mam już jakieś 7 lat a jeszcze cały dzień popływam na nim , oczywiście z przerwami Witam wszystkich. Nabyłem właśnie 3metrowy ponton i mam pytanie dotyczące akumulatora. Zamierzam pontonem pływać z brzegu na łowisko (około 1 kilometr) na silniczku 32-36 lbs. Czy żelowy akumulator 40-44 ah lub zwykły kwasowy około 65ah wystarczy na podróż na łowisko i z powrotem. Lepiej trochę dołożyć i kupić minimum 80 ah , będziesz miał pewność i zapas mocy . Nigdy nie wiadomo gdzie popłyniesz i w razie zepsucia pogody szybka ucieczka Silnik kupuje się ZAWSZE najsilniejszy na jaki nas stać,w czasie gdy złapie nas np burza na wodzie elektryk 55-60 lbs może nam uratować 4 litery,i będzie nas pchał do brzegu ,z małym g....m nie będzie na to szans........trochę wyobrazni ..ludzie kupują małe popierdółki i póżniej płaczą że za słaby.....a wiadomo na jakim akwenie będziemy chcieli popływać w przyszłosci...? i jeszcze jedno,po co aku żelowy,?drogi i ciężki jak cholera,mam i drugi raz bym nie kupił...lepiej kwasiaka aku marine 80/100ah........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi