Skocz do zawartości
Dragon

Gdzie na troć na Śląsku.

Andrzej 77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,chciałbym się dowiedzieć gdzie można się wybrać na troć w okolicach śląska.Nigdy jeszcze nie łowiłem troci,tak więc jakieś info na ich temat by się przydało,macie może jakąś stronkę o tej rybie,jakiś artykuł? Chodzi o to kiedy ,gdzie i w jakim okresie się ją łowi,na jaką przynętę.Metodą wiem ,że jest spining,ale to tyle,mam wędkę Konger World Chmpion Salmon 285 cw.15-50g myślę ,że na troć powinna się sprawdzić.Czy Salmo Slider 7cm nadaje się na troć ?Dziękuje za wzystkie odpowiedzi.Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tak o Troć ,he ,he a co w tym dziwnego ? Chyba to jakaś trudna ryba tak ? I wędrowną i jeziorową bym połowił .Jeziorowa jest ciężka do złowienia ,to wiem i łowi się ją w głębokich i zimnych jeziorach ,ale czy takie są na Śląsku to nie wiem.A troć wędrowną to w rzekach,z nią chyba jest łatwiej :smile: .Chdzi mi o takie wprowadzenie do tego tematu,niewiele wiem na jej temat,i przede wszystkim gdzie ja złowić.

Napisano
Tak o Troć ,he ,he a co w tym dziwnego ?

Troć jest rybą dwuśrodowiskową, więc żyje w rzekach, które mają połączenie z morzem. Z powodu licznych zapór na polskich rzekach i fatalnych (o ile są) przepławek trocie wędrowne występują praktycznie wyłącznie w pomorskich rzekach- np. Parsęta, Wieprza, Rega itd.

Napisano
trocie wędrowne występują praktycznie wyłącznie w pomorskich rzekach- np. Parsęta, Wieprza, Rega itd.
No zapomniałeś o centrali rybnej :mrgreen: jeśli takie są na śląsku :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.