Andrzej 77 Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 Witam ,chciałbym się dowiedzieć gdzie można się wybrać na troć w okolicach śląska.Nigdy jeszcze nie łowiłem troci,tak więc jakieś info na ich temat by się przydało,macie może jakąś stronkę o tej rybie,jakiś artykuł? Chodzi o to kiedy ,gdzie i w jakim okresie się ją łowi,na jaką przynętę.Metodą wiem ,że jest spining,ale to tyle,mam wędkę Konger World Chmpion Salmon 285 cw.15-50g myślę ,że na troć powinna się sprawdzić.Czy Salmo Slider 7cm nadaje się na troć ?Dziękuje za wzystkie odpowiedzi.Pozdrawiam
tomek1 Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 Gdzie na troć na Śląsku. Jesteś pewien, że chciałeś zapytać o troć? A jeżeli tak to czy o wędrowną?
Andrzej 77 Napisano 24 Września 2009 Autor Napisano 24 Września 2009 Tak o Troć ,he ,he a co w tym dziwnego ? Chyba to jakaś trudna ryba tak ? I wędrowną i jeziorową bym połowił .Jeziorowa jest ciężka do złowienia ,to wiem i łowi się ją w głębokich i zimnych jeziorach ,ale czy takie są na Śląsku to nie wiem.A troć wędrowną to w rzekach,z nią chyba jest łatwiej .Chdzi mi o takie wprowadzenie do tego tematu,niewiele wiem na jej temat,i przede wszystkim gdzie ja złowić.
tomek1 Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 Tak o Troć ,he ,he a co w tym dziwnego ? Troć jest rybą dwuśrodowiskową, więc żyje w rzekach, które mają połączenie z morzem. Z powodu licznych zapór na polskich rzekach i fatalnych (o ile są) przepławek trocie wędrowne występują praktycznie wyłącznie w pomorskich rzekach- np. Parsęta, Wieprza, Rega itd.
maniek Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 trocie wędrowne występują praktycznie wyłącznie w pomorskich rzekach- np. Parsęta, Wieprza, Rega itd.No zapomniałeś o centrali rybnej jeśli takie są na śląsku
artech Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 No to Was panowie trochę zaskoczę. Info znalezione na jerkbait.pl http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=10364&start=0& Może to i Dolny Śląsk ale zawsze Śląsk
maniek Napisano 24 Września 2009 Napisano 24 Września 2009 No to Was panowie trochę zaskoczę.Gdybym tego nie widział na własne oczy to bym ci nie uwierzył
pio Napisano 25 Września 2009 Napisano 25 Września 2009 Dzisiaj nawet w radiu mówili o powrocie troci..
Andrzej 77 Napisano 25 Września 2009 Autor Napisano 25 Września 2009 To chyba nie ma szans na troć na śląsku,no cóż będę się musiał kiedyś ruszyć za nimi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.