Arek0402 Napisano 28 Września 2009 Napisano 28 Września 2009 W dzisiejszych czasach raczej się już ich nie używa (nie licząc wędkarstwa muchowego) ale podobno takim kołowrotkiem wykonuje się dalsze żuty lekkim spławikiem ponieważ żyłka nie ociera się o szpulę i się z niej nie odwija, kolejną zaletą jest to że nie skręcają żyłki, więc czemu wyszły z użycia ? Na pewno sporą wadą jest brak hamulca. Z tego co pamiętam to John Wilson używał takiego na spławik ale nie mam pojęcia jaki ma sprzęt teraz.
michorn Napisano 10 Listopada 2009 Napisano 10 Listopada 2009 O łapaniu takim połączeniem jest piękny film COARSE FISHING with John Bailey and Friends. Sam sie zastanawiam czy nie spróbować.
Unises Napisano 10 Listopada 2009 Napisano 10 Listopada 2009 ale podobno takim kołowrotkiem wykonuje się dalsze żuty lekkim spławikiem ponieważ żyłka nie ociera się o szpulę i się z niej nie odwija Na pewno sporą wadą jest brak hamulca Sam to wymyśliłeś W tym temacie "Znalezione w sieci" http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=762&postdays=0&postorder=asc&start=255 podałem link do pewnej strony z filmami, znajdziesz tam 'MidWinter Madness' Zobaczysz jak finezyjnie się łapie takim sprzętem np. w przepływance, jak precyzyjnie można popuszczać i zwijać żyłkę używając tylko jednej, trzymającej kij ręki. Ps. Jeśli nie masz konta na Rs, kolejne kawałki filmu możesz ściągać za free, ale musisz odczekać 15minut miedzy pobraniami.
Gość knyklu Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam, Poszukuje sklepu, poza allegro, gdzie mozna w PL kupic kołowrotki w ruchomą szpulą. Przykładowe linki: przykład 1 przykład 2 Może ma ktoś do sprzedania coś podobnego. Nie chodzi mi o stare ruskie, czy tez polskie katuszki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.