Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kołowrotek z ruchomą szpulą na spławik

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dzisiejszych czasach raczej się już ich nie używa (nie licząc wędkarstwa muchowego) ale podobno takim kołowrotkiem wykonuje się dalsze żuty lekkim spławikiem ponieważ żyłka nie ociera się o szpulę i się z niej nie odwija, kolejną zaletą jest to że nie skręcają żyłki, więc czemu wyszły z użycia ? Na pewno sporą wadą jest brak hamulca. Z tego co pamiętam to John Wilson używał takiego na spławik ale nie mam pojęcia jaki ma sprzęt teraz.

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

O łapaniu takim połączeniem jest piękny film COARSE FISHING with John Bailey and Friends. Sam sie zastanawiam czy nie spróbować.

Napisano
ale podobno takim kołowrotkiem wykonuje się dalsze żuty lekkim spławikiem ponieważ żyłka nie ociera się o szpulę i się z niej nie odwija
Na pewno sporą wadą jest brak hamulca

Sam to wymyśliłeś :mrgreen:

W tym temacie "Znalezione w sieci" http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=762&postdays=0&postorder=asc&start=255 podałem link do pewnej strony z filmami, znajdziesz tam 'MidWinter Madness'

Zobaczysz jak finezyjnie się łapie takim sprzętem np. w przepływance, jak precyzyjnie można popuszczać i zwijać żyłkę używając tylko jednej, trzymającej kij ręki.

Ps. Jeśli nie masz konta na Rs, kolejne kawałki filmu możesz ściągać za free, ale musisz odczekać 15minut miedzy pobraniami.

• 4 months later...
Gość knyklu
Napisano

Witam,

Poszukuje sklepu, poza allegro, gdzie mozna w PL kupic kołowrotki w ruchomą szpulą.

Przykładowe linki:

przykład 1

przykład 2

Może ma ktoś do sprzedania coś podobnego. Nie chodzi mi o stare ruskie, czy tez polskie katuszki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.