desperado Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Zakładam ten temat zainspirowany postem mańka z dnia 22.11.09 w temacie "jak na sandacza" po krótce mówiąc chodziło o "zapładnianie ikry jednego gatunku przez inny" Jak słusznie zauważył maniek, nie które informacje wiadomości i komentarze na temat ryb , ich zachowań ,zwyczajów ,biologi ,fizjologi są delikatnie mówiąc nieprawdziwe i przekłamane. Celem tego tematu ma być obalanie wszelkich mitów ,leged i nieprawdziwych informacji na te właśnie tematy a co za tym idzie ,zdobywanie wiedzy , wiedzy prawdziwej i rzetelnej ,zdobytej z poważnych i anie zasłysznej od przypadkowego wedkarza . Wymieniajmy się wiedzą i spostrzeżeniami ,pytajmy o wszystko , ale odpowiadajmy w temacie z rozwagą i ostrożnością aby nie klepac bzdur powielanych w necie. Jak wiedomo "nie ma głupich pytań , są tylko głupie odpowiedzi" Widze zdobyta w taki sposób na pewno pomoże nam lepiej poznać ryby i ich środowisko ,a przecież o to również chodzi w naszym hobby. Zapraszam do cikawych i madrych rozmów. desperado
maniek Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Nie jako wywołany przez Desperado ,powinienem uściślić na jakiej podstawie podałem wam mój punkt widzenia na tarło karasia . Otóż czerpałem wiedzę z książek np Podstawy Biologi Ryb -doc.dr. hab. Karola Opuszyńskiego str.210 /Rozdział 4.2.4 traktujący o Partenogenezie ,Gynogenezie i Polispermie . W miarę wolnego czasu i oczywiście chęci postaram sie trochę zapełnić ten temat i obalić parę mitów jako by w naszych wodach ryby odbywały tarło po kilka razy .Jest też ciekawy tekst o płodności osobniczej a wieku i rozmiarach ryb .To powinno akurat zainteresować przeciwników wypuszczania rekordowych ryb. Ciekawi mnie tez wasz pogląd na temat przyponu w zestawie ,jak myślicie kiedy powstał przypon i do czego służył tak naprawdę .
desperado Napisano 26 Listopada 2009 Autor Napisano 26 Listopada 2009 maniek dzięki za odpowiedż i zainteresowanie tematem , szczerze mówiac po cichu na to liczyłem , ale zaznaczam ,ze nie miałem na celu wywarcia na Tobie jakiegokolwiek nacisku Bez zbędnych ceregieli mogę smiało napisać ,że dzieki Twoim wiadomościom temat rozwinie sie w dobrym kierunku. A co do pytania na temat przyponu , to nie mam bladego pojęcia kiedy powstał i do czego służył
Danny1661 Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Ciekawi mnie tez wasz pogląd na temat przyponu w zestawie ,jak myślicie kiedy powstał przypon i do czego służył tak naprawdę . Do czego służy teraz przypon, to wiemy. A do czego tak naprawdę służył ? - pewnie jakiemuś Janowi Kowalskiemu z pod Grudziądza zabrakło żyłki, więc dowiązał kawałek innej, cieńszej żyłki .
Robal Napisano 28 Listopada 2009 Napisano 28 Listopada 2009 Czy to prawda że okoń może składać ikrę w czasie jesieni? Ostatnio kolega mi mówił, że łowił okonie pełne ikry (na stawie)
artech Napisano 28 Listopada 2009 Napisano 28 Listopada 2009 Ciekawi mnie tez wasz pogląd na temat przyponu w zestawie ,jak myślicie kiedy powstał przypon i do czego służył tak naprawdę . Kiedy powstał nie wiem, pewnie gdzieś w okolicach "końskiego włosia" A powstał i służył z czystej oszczędności. Stanowił najsłabszą część zestawu a co za tym idzie w momencie zacięcia dużej, nie dającej się wyholować ryby lub najzwyczajniej zaczepu traciło się tylko przypon z haczykiem natomiast reszta, dużo droższa (często trudno osiągalna) część zestawu wracała szczęśliwie do wędkarza. Tak to wyglądało za moich dziecięcych czasów z leszczynką
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.