Skocz do zawartości
tokarex pontony

Komletowanie sprzętu !

piotrzieba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :D

Chcę zkompletować zestaw spinningowy na szczupaki.

Powiedzcie mi jakie propozycje dajecie i dlaczego?

Kasy nie mam za wiele 180zł :(

Czy dałoby sie coś zrobić??

P.S.

komplet ma się składać z : wędziska i kołowrotka

Z góry THX za odp. :D

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

180 zl to troche malo na cos konkretnego ale...

jezeli chodzi o wedke to za ok 100 zl mozna dostac juz

cos z wlokna weglowego

konkretnych modeli Ci nie polece bo troche tego w tym przedziale cenowym jest ale

na twoim miejscu szukalbym czegos o takiej charakterystyce:

- dlugosc od 2.4 do 3,0 (zalezy do tego gdzie chcesz lowic - jezioro czy rzeka)

- ciezar wyrzutu do 35g

- akcja szybka - szczytowa

W taki przypadku najlepiej isc do sklepu wedk. i "pomacac" przyszla "ofiare":)

Natomiast jezeli chodzi o kolowrotek to za 80 - 90 zl tez idzie cos wybrac i tez nie

polece Ci czegos konkretnego bo b. duze tego i w sumie za taka cene roznice pomiedzy

poszczegolymi modelami sa minimalne. Jedyne czym sie sugeruj przy zakupie to wielkosc (odpowiednik shimano ok 3000) i tym aby mechanizm plynnie pracowal i za mocno nie bil na boki (mam nadzieje ze wiesz o czm pisze:)). Ilosc lozysk to sprawa drugorzedna.

AHA. jak bedziesz juz polowal na szczupaki to koniecznie z wolframem!!! Szkoda

kaleczyc ryby!!!!

Pozdrawiam i powodzenia w kompletowaniu sprzetu.

Napisano

A ja bym się poważnie zastanowił nad akcją Twojego przyszłego kija. Nie mówię, że szczytowa akcja jest zła, ale propnowałbym jednak coś bardziej w stylu medium. Dynamiczne kije nie dadzą Ci czasu na korektę ustawienia hamulca, każdy taki błąd może Cię kosztować utratę ryby, a może się zdarzyć, że i połamiesz w ten sposób wędzisko. Kije o akcji średniej, same korygują takie niuanse, dając więcej czasu na szybkie naniesienie poprawek, a poza tym holowana ryba szybciej sie na nich męczy. Nie zaskoczy Cię też ostatnim zrywem, gdyż skutecznie zamortyzuje atak ryby. W przypadku kija o szybkiej akcji, taki zryw może zakończyć się tragicznie.

P.S. To tylko moje zdanie, poparte własnymi doświadczeniami.

Wybierając się na szczupaka używam dwóch wędzisk: z brzegu łowię kijem Mikado Magic Spin 300 c.w. do 25; z łódki Shimano Beast Master 240 c.w. 10-30. oba wędziska mają średnią akcję. Pozdrawiam

Napisano

Witam Moczykija:)

Zaczne od tego ze idealem kija spiningowego (w mojej ocenie) nie tylko na szczupaka jest kij, ktory w czasie zarzucania zestawu i prowadzenia przynety ma akcje szybka a w czasie holu ryby "przechodzi" w akcje paraboliczna. niestety taka charakterystyka ciesza sie tylko palki z najwyzszej polki (nie tylko wykonia i jakosci ale i ceny). za ok 180 zlotych takiej Pan nie znajdzie (albo ja jeszcze takiego nie spotkalem) wiec moja propozycja akcji jaka zaproponowalem byla wypadkowa kilku czaynnikow:

1. kijem o akcji szczytowej latwiej zarzucic i poprowadzic przynete

2. taki kijem latwiej zaciac (zwlaszcza szczupaka!!!!) z wiekszej odleglosci

Jezeli zas chodzi o amortyzaje zrywow ryby w czasie holu to pragne zwrocic Pana uwage na fakt, iz to zadanie obok wedki spelnia tez kolowrotek i zylka a jezeli chodzi o regulacje hamulca kolowrotka to regulacji tej dokonuje sie jeszcze w domu a nie w czasie holu ryby. Ja osobiscie hamulec ustawiam "grubo" ponizej wytrzymalosci wedki i zylki tzn. podczas wykonywania zaciecia hamulec MUSI "cicho zagrac" tzn. oddac jakies 30 cm zylki. W takim przypadku nie moze byc mowy o uszkodzeniu kija w czasie holu!!!

(Ale to sa podstawy o ktorych wszyscy wiedza)

Co do zas wyzszosci kija o makcji medium w czasie zaciecia (zwlaszcza szczupaka) to jest to sprawa, w mojej ocenie, bardzo watpliwa. Dodajac do tego odleglosc np. 30 m z ktorej to zaciecie trzeba wykonac nasowa mi sie jeden wniosek: bardzo ciezkie zadanie w pewnych warunkach wrecz niewykonalne (syt. moze ratowac tylko plecionka).

Powyzsze jest tylko moim zdaniem wyplywajacym z doswiadczenia (lowilem szczupaki miedzy innymi na sandaczowa palke i wklejanke) i nikt nie musi sie z nim zgadzac.

Pozdrawiam

Napisano

Witaj dawm84

No cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że najlepszy kij to ten który nam pasuje, a nie ten który spełnia warunki wymienione w jakims podręczniku. Co zaś się tyczy ustawienia hamulca, to sprawa też jest oczywista. Nikomu nie radzę czekać z jego regulacją do momentu kontaktu z rybą, ale zgodzisz się chyba ze mną, że podczas holu, szczególnie większych egzemplarzy, często to ustawienie zmieniamy. Jest to uwarunkowane konkretną sytuacją: inaczej będziemy mieli ustawiony hamulec w czasie pierwszego odjazdu ryby, kiedy zauważymy że ryba kieruje sie w niebezpieczne dla nas miejsce z pewnościa go podkręcimy, i poluzujemy w ostatniej fazie holu, aby nie zaskoczyła nas ostatnim zrywem (przynajmniej ja tak robię).

Napisano

Co do manipulowania hamulcem w takcie holu ryby to zgadzam sie z Toba w 100%.

Nalezy podkrecic albo luzowac hamulec w zaleznosci do tago co akurat rybcia wyczynia.

Oczywiscie ja tez luzuje hamulec gdy holuje wieksza sztuke w przypadku gdy hol zbliza sie ku koncowi (od tego mam draga w Stradicu). Natomiast musze zaznazyc ze nazwijmy to "moje" wstepne ustawienie hamulca pozwala zaciac nawet wieksza sztuke bez obawy ze cos stanie sie z wedka (w tym przypadku bardziej obawialbym sie o wytrzymalosc zylki). A tak na marginesie ostatnio nie mialem przyjemnosci "pocwiczyc" zacinanaia na wiekszych sztukach:/

Napisano

dziex za odpowiedzi, ale to mnie nie zadawala :( . takich kijów jest mnóstwo jak wspomnieliśćie :P . Co wy byście wybrali na moim miejscu(chodzi mi o konkretny model,modele) :) Co do tego rozmiaru kołowrotka to ma być ok.2500-3500 ??

I jakie ma mieć przełożenie??

A łowił będe zazwyczaj na stawach ale zdaży się też an rzeczce :)

Napisano

WITAM.

Moje typy tak powiedzmy na szybko:

Robinson:

Xenon Spinner 300cm 10-30g - ok. 115 zl

Xenon Spinner 270cm 10-30g - ok. 100 zl

Jaxon:

Crystalis Spinning 3,00m 10-35g - ok. 100 zl

Crystalis Spinning 3,00m 10-40g - ok. 100 zl

Solaris Spinning 2,70m 10-40g - ok. 110zl

Solaris Spinning 2,70m 10-30g - ok. 100zl

Dragon:

Mystery Turbo Spin 2,9m 10-35g - ok. 140 zl

Od razu Ci sie przyznam ze zadnego z tych kijow nie mialem w rece a przy wyborze sugerowalem sie informacjami katalogowymi. Poza tym, jak widzisz, troche tego jest a wiec moja rada jest nastepujaca: udaj sie do dobrze wyposazonego sklepu z kompetentna obsluga i pomacaj te (lub podobne) kije i wybierz tego ktory tobie bedzie najlepiej lezal w dloni. Innego sposobu nie ma.

Ja natomiast kupie jednego z tych dwoch kijaszkow jako uniwersal na Odre:

Dragon Team Dragon 2,7 cw. 5-18

Konger Equs Salto 2,9 cw. 5-18

Jeszcze ich w reku nie mialem. Poprostu kupie tego ktory lepiej bedzie mi pasowal.

Dlaczego te??? Maja niezle opinie na forach i moi koledzy je polecaja. Ostateczna decyzja zapadnie w sklepie.

Co do kolowrotka to wielkosc 2500, 3000 (symbol shimano!!!) oznacza (w duzym uproszczeniu) ze kolowrotek pomiesci ok 160-180 zylki 0,25 (chyba dobrze zapamietalem poj. szpuli). Poprostu kup cos podobnego.

Pozdrawia. Mam nadzieje ze choc troche pomoglem.

Napisano

Piotrzieba co do kołowrotka to popatrz w ofercie Dragona można tam sobie coś wybrać za nie duże pieniądze,a są to wmiare przyzwoite kręcioły.

Napisano
Piotrzieba co do kołowrotka to popatrz w ofercie Dragona można tam sobie coś wybrać za nie duże pieniądze,a są to wmiare przyzwoite kręcioły.

Zgadzam się co do tego, cena niewielka a jakość niezła. Zwróć uwagę na model milenium

http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=39&kind=1254

A co do wędki to jeżeli musisz zmieścić się do około 180 PLN to najlepszym wyborem będzie chyba Robinson Xenon

http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=166&kind=1816

Lub jeżeli masz trochę więcej kasy to Dragon Mystery

http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=27&kind=647

Napisano

czesc

Do jaxona nie jestem za bardzo przekonany, więc on odpada.

A czy np. nadawałby się kij z serii Shimano Alivio :?:

Z tego co na ten moment mnie by interesowało to kij Xenon spinner 270 10-30g Dragona ale czy on nie byłby za miękki(jędną wędke miałem(jaxona) 10 do 30g i ona troszeczke się "gięła")i jaką ona ma akcje :?: ?

Co jeszcze proponujecie??

A moze powiedzie jakie Wy macie sprzęty i z powodzeniem łowicie szczupaki :?::!:

Aha mam jeszcze kołowrotek co dostałem na urodzinki :D i chciałem go przeznaczyć na grunt ale...może nadałby się na spinning, mianowicie jest to kołowrotek Kongera "Air Cobra" 535 MRD przełożenie:5,1:1 , 5 łozysk , 0,22/150m . Co o tym myślicie??

Napisano

Ad. kołowrotek: po podanych przez Ciebie parametrach, bo nie znam tego kołowrotka, wydaje mi się że nie ma przeciwskazań aby używać go do spina :wink:

Ad. wędka:Wędziska Robinsona najczęściej charakteryzują się akcją szczytową i tym że są dosyć szybkie.

Ad. jaki mam sprzęt:Robinson Dynamic Ultra Power Jig 240cm 8-30g Długość: 240cm ; Ciężar wyrzutowy: 8-30g (wkejanka) akcja szczytowa, bardzo szybka :wink: - z powodzeniem stosuję zarówno na szczupaki i okonie a ostatnio zabieram ją również na pstrągi (chyba bo jeszcze żadnego nie złowiłem :wink: )

Napisano

Cześć

Z tego co popatzryłem na Robinsona to chyba najlepsze by były(oczywiscie dla mnie) :

-Classic Spin 240 cw.10-30g

-Spinner 270 cw.10-30g

-Quick Spin 240 cw.10-25g

Ile mogą kosztować te kijki ??

A i czy do tych kijków pasowałby mój kreciołek??

pozdro !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.