piotrzieba Napisano 18 Marca 2006 Napisano 18 Marca 2006 Cześć Chcę zkompletować zestaw spinningowy na szczupaki. Powiedzcie mi jakie propozycje dajecie i dlaczego? Kasy nie mam za wiele 180zł Czy dałoby sie coś zrobić?? P.S. komplet ma się składać z : wędziska i kołowrotka Z góry THX za odp.
dawm84 Napisano 19 Marca 2006 Napisano 19 Marca 2006 180 zl to troche malo na cos konkretnego ale... jezeli chodzi o wedke to za ok 100 zl mozna dostac juz cos z wlokna weglowego konkretnych modeli Ci nie polece bo troche tego w tym przedziale cenowym jest ale na twoim miejscu szukalbym czegos o takiej charakterystyce: - dlugosc od 2.4 do 3,0 (zalezy do tego gdzie chcesz lowic - jezioro czy rzeka) - ciezar wyrzutu do 35g - akcja szybka - szczytowa W taki przypadku najlepiej isc do sklepu wedk. i "pomacac" przyszla "ofiare":) Natomiast jezeli chodzi o kolowrotek to za 80 - 90 zl tez idzie cos wybrac i tez nie polece Ci czegos konkretnego bo b. duze tego i w sumie za taka cene roznice pomiedzy poszczegolymi modelami sa minimalne. Jedyne czym sie sugeruj przy zakupie to wielkosc (odpowiednik shimano ok 3000) i tym aby mechanizm plynnie pracowal i za mocno nie bil na boki (mam nadzieje ze wiesz o czm pisze:)). Ilosc lozysk to sprawa drugorzedna. AHA. jak bedziesz juz polowal na szczupaki to koniecznie z wolframem!!! Szkoda kaleczyc ryby!!!! Pozdrawiam i powodzenia w kompletowaniu sprzetu.
moczykij Napisano 19 Marca 2006 Napisano 19 Marca 2006 A ja bym się poważnie zastanowił nad akcją Twojego przyszłego kija. Nie mówię, że szczytowa akcja jest zła, ale propnowałbym jednak coś bardziej w stylu medium. Dynamiczne kije nie dadzą Ci czasu na korektę ustawienia hamulca, każdy taki błąd może Cię kosztować utratę ryby, a może się zdarzyć, że i połamiesz w ten sposób wędzisko. Kije o akcji średniej, same korygują takie niuanse, dając więcej czasu na szybkie naniesienie poprawek, a poza tym holowana ryba szybciej sie na nich męczy. Nie zaskoczy Cię też ostatnim zrywem, gdyż skutecznie zamortyzuje atak ryby. W przypadku kija o szybkiej akcji, taki zryw może zakończyć się tragicznie. P.S. To tylko moje zdanie, poparte własnymi doświadczeniami. Wybierając się na szczupaka używam dwóch wędzisk: z brzegu łowię kijem Mikado Magic Spin 300 c.w. do 25; z łódki Shimano Beast Master 240 c.w. 10-30. oba wędziska mają średnią akcję. Pozdrawiam
dawm84 Napisano 19 Marca 2006 Napisano 19 Marca 2006 Witam Moczykija:) Zaczne od tego ze idealem kija spiningowego (w mojej ocenie) nie tylko na szczupaka jest kij, ktory w czasie zarzucania zestawu i prowadzenia przynety ma akcje szybka a w czasie holu ryby "przechodzi" w akcje paraboliczna. niestety taka charakterystyka ciesza sie tylko palki z najwyzszej polki (nie tylko wykonia i jakosci ale i ceny). za ok 180 zlotych takiej Pan nie znajdzie (albo ja jeszcze takiego nie spotkalem) wiec moja propozycja akcji jaka zaproponowalem byla wypadkowa kilku czaynnikow: 1. kijem o akcji szczytowej latwiej zarzucic i poprowadzic przynete 2. taki kijem latwiej zaciac (zwlaszcza szczupaka!!!!) z wiekszej odleglosci Jezeli zas chodzi o amortyzaje zrywow ryby w czasie holu to pragne zwrocic Pana uwage na fakt, iz to zadanie obok wedki spelnia tez kolowrotek i zylka a jezeli chodzi o regulacje hamulca kolowrotka to regulacji tej dokonuje sie jeszcze w domu a nie w czasie holu ryby. Ja osobiscie hamulec ustawiam "grubo" ponizej wytrzymalosci wedki i zylki tzn. podczas wykonywania zaciecia hamulec MUSI "cicho zagrac" tzn. oddac jakies 30 cm zylki. W takim przypadku nie moze byc mowy o uszkodzeniu kija w czasie holu!!! (Ale to sa podstawy o ktorych wszyscy wiedza) Co do zas wyzszosci kija o makcji medium w czasie zaciecia (zwlaszcza szczupaka) to jest to sprawa, w mojej ocenie, bardzo watpliwa. Dodajac do tego odleglosc np. 30 m z ktorej to zaciecie trzeba wykonac nasowa mi sie jeden wniosek: bardzo ciezkie zadanie w pewnych warunkach wrecz niewykonalne (syt. moze ratowac tylko plecionka). Powyzsze jest tylko moim zdaniem wyplywajacym z doswiadczenia (lowilem szczupaki miedzy innymi na sandaczowa palke i wklejanke) i nikt nie musi sie z nim zgadzac. Pozdrawiam
moczykij Napisano 19 Marca 2006 Napisano 19 Marca 2006 Witaj dawm84 No cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że najlepszy kij to ten który nam pasuje, a nie ten który spełnia warunki wymienione w jakims podręczniku. Co zaś się tyczy ustawienia hamulca, to sprawa też jest oczywista. Nikomu nie radzę czekać z jego regulacją do momentu kontaktu z rybą, ale zgodzisz się chyba ze mną, że podczas holu, szczególnie większych egzemplarzy, często to ustawienie zmieniamy. Jest to uwarunkowane konkretną sytuacją: inaczej będziemy mieli ustawiony hamulec w czasie pierwszego odjazdu ryby, kiedy zauważymy że ryba kieruje sie w niebezpieczne dla nas miejsce z pewnościa go podkręcimy, i poluzujemy w ostatniej fazie holu, aby nie zaskoczyła nas ostatnim zrywem (przynajmniej ja tak robię).
dawm84 Napisano 19 Marca 2006 Napisano 19 Marca 2006 Co do manipulowania hamulcem w takcie holu ryby to zgadzam sie z Toba w 100%. Nalezy podkrecic albo luzowac hamulec w zaleznosci do tago co akurat rybcia wyczynia. Oczywiscie ja tez luzuje hamulec gdy holuje wieksza sztuke w przypadku gdy hol zbliza sie ku koncowi (od tego mam draga w Stradicu). Natomiast musze zaznazyc ze nazwijmy to "moje" wstepne ustawienie hamulca pozwala zaciac nawet wieksza sztuke bez obawy ze cos stanie sie z wedka (w tym przypadku bardziej obawialbym sie o wytrzymalosc zylki). A tak na marginesie ostatnio nie mialem przyjemnosci "pocwiczyc" zacinanaia na wiekszych sztukach:/
piotrzieba Napisano 20 Marca 2006 Autor Napisano 20 Marca 2006 dziex za odpowiedzi, ale to mnie nie zadawala . takich kijów jest mnóstwo jak wspomnieliśćie . Co wy byście wybrali na moim miejscu(chodzi mi o konkretny model,modele) Co do tego rozmiaru kołowrotka to ma być ok.2500-3500 ?? I jakie ma mieć przełożenie?? A łowił będe zazwyczaj na stawach ale zdaży się też an rzeczce
dawm84 Napisano 20 Marca 2006 Napisano 20 Marca 2006 WITAM. Moje typy tak powiedzmy na szybko: Robinson: Xenon Spinner 300cm 10-30g - ok. 115 zl Xenon Spinner 270cm 10-30g - ok. 100 zl Jaxon: Crystalis Spinning 3,00m 10-35g - ok. 100 zl Crystalis Spinning 3,00m 10-40g - ok. 100 zl Solaris Spinning 2,70m 10-40g - ok. 110zl Solaris Spinning 2,70m 10-30g - ok. 100zl Dragon: Mystery Turbo Spin 2,9m 10-35g - ok. 140 zl Od razu Ci sie przyznam ze zadnego z tych kijow nie mialem w rece a przy wyborze sugerowalem sie informacjami katalogowymi. Poza tym, jak widzisz, troche tego jest a wiec moja rada jest nastepujaca: udaj sie do dobrze wyposazonego sklepu z kompetentna obsluga i pomacaj te (lub podobne) kije i wybierz tego ktory tobie bedzie najlepiej lezal w dloni. Innego sposobu nie ma. Ja natomiast kupie jednego z tych dwoch kijaszkow jako uniwersal na Odre: Dragon Team Dragon 2,7 cw. 5-18 Konger Equs Salto 2,9 cw. 5-18 Jeszcze ich w reku nie mialem. Poprostu kupie tego ktory lepiej bedzie mi pasowal. Dlaczego te??? Maja niezle opinie na forach i moi koledzy je polecaja. Ostateczna decyzja zapadnie w sklepie. Co do kolowrotka to wielkosc 2500, 3000 (symbol shimano!!!) oznacza (w duzym uproszczeniu) ze kolowrotek pomiesci ok 160-180 zylki 0,25 (chyba dobrze zapamietalem poj. szpuli). Poprostu kup cos podobnego. Pozdrawia. Mam nadzieje ze choc troche pomoglem.
dawm84 Napisano 20 Marca 2006 Napisano 20 Marca 2006 aha przelozenie jeszcze:) ok 5,0:1 w zupelnosci wystarczy
wiesławek Napisano 20 Marca 2006 Napisano 20 Marca 2006 Piotrzieba co do kołowrotka to popatrz w ofercie Dragona można tam sobie coś wybrać za nie duże pieniądze,a są to wmiare przyzwoite kręcioły.
artech Napisano 21 Marca 2006 Napisano 21 Marca 2006 Piotrzieba co do kołowrotka to popatrz w ofercie Dragona można tam sobie coś wybrać za nie duże pieniądze,a są to wmiare przyzwoite kręcioły. Zgadzam się co do tego, cena niewielka a jakość niezła. Zwróć uwagę na model milenium http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=39&kind=1254 A co do wędki to jeżeli musisz zmieścić się do około 180 PLN to najlepszym wyborem będzie chyba Robinson Xenon http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=166&kind=1816 Lub jeżeli masz trochę więcej kasy to Dragon Mystery http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=27&kind=647
piotrzieba Napisano 21 Marca 2006 Autor Napisano 21 Marca 2006 czesc Do jaxona nie jestem za bardzo przekonany, więc on odpada. A czy np. nadawałby się kij z serii Shimano Alivio Z tego co na ten moment mnie by interesowało to kij Xenon spinner 270 10-30g Dragona ale czy on nie byłby za miękki(jędną wędke miałem(jaxona) 10 do 30g i ona troszeczke się "gięła")i jaką ona ma akcje ? Co jeszcze proponujecie?? A moze powiedzie jakie Wy macie sprzęty i z powodzeniem łowicie szczupaki Aha mam jeszcze kołowrotek co dostałem na urodzinki i chciałem go przeznaczyć na grunt ale...może nadałby się na spinning, mianowicie jest to kołowrotek Kongera "Air Cobra" 535 MRD przełożenie:5,1:1 , 5 łozysk , 0,22/150m . Co o tym myślicie??
artech Napisano 22 Marca 2006 Napisano 22 Marca 2006 Ad. kołowrotek: po podanych przez Ciebie parametrach, bo nie znam tego kołowrotka, wydaje mi się że nie ma przeciwskazań aby używać go do spina Ad. wędka:Wędziska Robinsona najczęściej charakteryzują się akcją szczytową i tym że są dosyć szybkie. Ad. jaki mam sprzęt:Robinson Dynamic Ultra Power Jig 240cm 8-30g Długość: 240cm ; Ciężar wyrzutowy: 8-30g (wkejanka) akcja szczytowa, bardzo szybka - z powodzeniem stosuję zarówno na szczupaki i okonie a ostatnio zabieram ją również na pstrągi (chyba bo jeszcze żadnego nie złowiłem )
piotrzieba Napisano 22 Marca 2006 Autor Napisano 22 Marca 2006 Cześć Z tego co popatzryłem na Robinsona to chyba najlepsze by były(oczywiscie dla mnie) : -Classic Spin 240 cw.10-30g -Spinner 270 cw.10-30g -Quick Spin 240 cw.10-25g Ile mogą kosztować te kijki ?? A i czy do tych kijków pasowałby mój kreciołek?? pozdro !
artech Napisano 23 Marca 2006 Napisano 23 Marca 2006 jeżeli chodzi o ceny to zobacz linki jakie Ci podałem, a kolowrotek powinien pasować
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.