Skocz do zawartości
Dragon

Spro czy Okuma?

paaluh1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę o poradę który kołowrotek będzie bardziej odpowiedni do

Kongera Carbomaxxa a mianowicie chodzi mi o wybór pomiędzy:

1. Spro Passion 730 FD

lub

2. Okuma Travertine 30 FD

z góry dzięki za pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Teoretycznie, zależy jakimi ciężarkami chcesz operować. Wielkość 3500 więc źle nie jest. Jakbyś chciał machać tymi 100 G to wg. mnie bezpieczniej by było kupić Viper FD540i.

Napisano

No właśnie zastanawiam się nad wielkością 4000, ale trochę dużo żyłki trzeba nawinąć.

Albo nawinę jakiś tani podkład...

Napisano

_barti_, czytaj ze zrozumieniem, nie mówię, że Viper jest lepszy od Travertine (bo nie jest) tylko, że lepiej wziąść FD540i.

konanik, Model 4000 ma większy mechanizm, jest trwalszy i możesz sobie pozwolić na pełne wykorzystanie CW Kongera pozatym lepiej go wyważy, ponieważ są to ciężkie wędziska (to był mój pierwszy feeder).

Napisano

No tak, tylko zauważ, ze ja pytam dlaczego twierdzisz że bezpieczniej rzucać cięższymi zestawami VIPEREM... i pokaż mi zdanie w którym napisałem, że wg ciebie viper jest lepszy

Napisano

Trzeba było sprecyzować.

Kuzyn ma od pół roku Vipera 3500 do średniego spinningu i się trzyma. Paru znajomych wędkarzy też mają Vipery i łowią. Nie to, że promuję bo za ich kołowrotkami nie przepadam jakoś, wolę Okumy ale zauważ, że kolega ma wędkę gruntową-feederową która swoje waży i ma CW 120 i model 4000 będzie trwalszy i lepiej wyważy wędkę. Mi z Cataną "leciała na mordę".

Coś jeszcze?

Napisano

Bezprecedensowo i bezapelacyjnie odradzam kołowrotków DRAGON VIPER, te kołowrotki są tragiczne, Kupiłem w marcu 2009 model 535i, Na żadnym jak na tym kołowrotku się nie zawiodłem. Używałem go do odległościówki, zrobiły się straszne luzy, hamulec totalnie się rozklekotał istny koszmar, :evil: Kołowrotek teraz nawet nie nada się na łowienie z pod lodu.

Miał go też mój znajomy używał go właśnie do pickera i poszła mu jakaś przekładnia w środku i kręci mu się do przodu i do tyłu mimo przełączania przełącznika

Napisano

Zdziwiła mnie opinia Warszawy, bo po prostu znam wielu nie zadowolonych użytkowników tych kołowrotków. Wystarczy o tym poczytać w internecie..

Napisano

To dziwne, znajomi nie narzekają :roll:

Pewnie jak z Jaxonem, trafią się złe i dobre produkty.

Taki Viper 80-100 zł a Travertine 100zł.

Lepiej dozbierać i kupić Okumę.

Skoro takie cyrki się dzieją to już lepiej nie polecać go nikomu.

• 1 month later...
Napisano

Kołowrotek do 100zł do Mikado Golden Bay? Łowię na rzekach i jeziorach. Ten feeder jest dużo lżejszy, więc jaka wielkość?

Napisano

konanik, pewnie jakaś czterdziestka, o ile byś lekko lowil to i niektore trzysdziestki, porównywalny rozmiar z shimano 4000 lub 3000/3500 daiwy. będzie miał w granicach 350-400g (w zależności jak odchudzony np rozmiar 30 powinien mieć co najmniej te 300g).

• 2 weeks later...
Napisano

A jakiś dokładniejszy model? Chciałbym żeby był full metal, jakoś nie pasują mi te kołowrotki wykonane z grafitu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.