Skocz do zawartości
Dragon

Miętus - czy już są ??

malumalu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Brać Wędkarską....

Jak tam Koledzy z Miętusem??..

Byliście już na tej rybce, czy się dopiero wybieracie ??

Planujemy jechać pomiędzy świętami a Nowym Rokiem, może zdradzicie jakieś własne patenty na tę rybkę, na co najlepiej, jaki zestaw, no i gdzie ją zahaczyć w naszych dolnośląskich wodach ????

........................................WESOŁYCH ŚWIĄT....................................

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Okres ochronny od 1 grudnia do 28 lutego :twisted:

Cytat z regulaminu:

- miętus z wyjątkiem rzeki Odry od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 grudnia do końca lutego.

Czyli rozumiem że odra przed Brzegiem Dolnym się w to nie wlicza ??

Czyli tam można łapać ??

Napisano
Cytat z regulaminu:

- miętus z wyjątkiem rzeki Odry od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 grudnia do końca lutego.

Czyli rozumiem że odra przed Brzegiem Dolnym się w to nie wlicza ??

Czyli tam można łapać ??

Spoko kolego nie wiedziałem ze będziesz łowił na odrze :wink:
Napisano

Od ujścia Warty w stronę morza - nie ma okresu. Od ujścia Warty w stronę gór - obowiązuje okres ochronny.

Napisano
Od ujścia Warty w stronę morza - nie ma okresu. Od ujścia Warty w stronę gór - obowiązuje okres ochronny.
Jacek, chyba odwrotnie :???:
Napisano

No Tak Odwrotnie (ale wstyd ) :oops::oops: ..

Kolega był rok temu na miętusie o tej porze....

Jak mu powiedziałem że kłusolił to nie uwierzył...

Napisano

odnosnie interpretacji regulaminu pzw to mam pewna wątpliwość odnośnie połowu spod lodu na fileta(formalnie cześć rybki) w regulaminie nie jest to zakazane wprost cytuje dwa fragmenty z regulaminu pzw oceńcie sami

2. Przynęty

c/ Przynęty naturalne zwierzęce to organizmy Ŝywe lub martwe, a takŜe ich części. W

przypadku stosowania jako przynęt martwych ryb, mogą być uŜyte tylko ryby

wymiarowe lub nie objęte wymiarem ochronnym oraz nie znajdujące się w okresie

ochronnym.

8. ŁOWIENIE RYB SPOD LODU

§ 7

2. Zabrania się stosować martwej i Ŝywej ryby jako przynęty

niby nie jest zakazane łowienie na częc martwej co Wy o tym myslicie

Napisano
odnosnie interpretacji regulaminu pzw to mam pewna wątpliwość odnośnie połowu spod lodu na fileta
Odpowiedz czy filet jest martwą ryba ? czy sztuczna przynęta.
Napisano

filet na pewno nie jest sztuczna przynęta ale czy "cześć martwej rybki" to żywa rybka czy martwa powiedzmy ze ktoś zechce na hak nabić sama płetwę ; pletwy nie można traktować jak całą martw rybkę tym bardziej żywą

Napisano

może i tak ,pytam ze zwykłej ciekawości gra i tak nie wart świeczki bo lodu przed 1 stycznia nie ma u nas ostatnio za dużo

• 9 months later...
Napisano

odswierze temat wiem ze sa miętusy ale na nysie kłodzkiej czy wicie gdzie można zapolować na ta rybe w okolicach Wrocławia???

Napisano

maniek, ja stawiam stówę ze w odrze pływa każda ryba na rekord Polski (może oprócz lososiwatych) ale gdzie można nastawić sie na miętusa , dowiedziałem sie ze w okolicach rędzina ale jeszcze troche za wcześnie , Ty jako najbardziej doświadczony wrocławski wędkarz podzielisz sie info

Napisano
może oprócz lososiwatych
Jak uda mi sie zrobić fotki trociom w Odrze to ty będziesz pierwszy któremu zapodam :wink:
ale jeszcze troche za wcześnie
masz racje woda na "mietki" za ciepła .ok 9-10*C.
Napisano

wiem ze trocie sa mówili o tym w tv , pstrągi tak samo nawet pzw zamyka taka małą rzeczkę ;) w okresie późnojesiennym zeby klusole nie wyłowili

w wakacyjnym nr wędkarza polskiego jest zdjęcia wędkarza który wyciągnął łososia około 5 kg kolo mostu Sikorskiego (jak sie nie myle ten kolo kepy mieszczańskiej)

tak wiec odra jest bardzo bogata w rybe rzeka niestety wedkarze-miesiaze staraja sie jak najbardziej to zmienić zabierając np karpi i amury po 15 kg

a wracajac do tematu to gdzie na te mietusy??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.