goral28 Napisano 6 Stycznia 2010 Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, w czerwcu wybieram się na Sardynię, czy ktoś łowił tam ryby? jakie metody? czy jest szansa złowić coś z brzegu? będę wdzięczny za pomoc. Dwa lata temu byłem na Elbie ( w pobliży Sardynii) i z brzegu efekty mizerne. Zero ryb pływając z ABC widziałem dosłownie kilka małych rybek. Ciekawy jestem czy Sardynia jest podobna? Czy w ogóle wędkę pakować?!
Rafał Mazur Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Witam goral28, chciałem zapytać czy posiadasz już jakąś wiedzę o Sardynii i łowieniu w morzu. Teraz, za parę dni wybieram się tam i jestem ciekaw czy można coś z brzegu przyhaczyć. Byłbym wdzięczny za informacje o łowieniu, rybach i co równie ważne o przepisach. Czy łowiąc z brzegu wymagany jest zakup licencji? Pozdrawiam
goral28 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Niestety my nie połapaliśmy. Miejscowi łapali z brzegu ale z marnym skutkiem. O licencji nic nie wiem. Byliśmy zbyt krótko żeby poszukać łodzi, poza tym daleko od portu. Nasz camping był 20km o większej miejscowości. Wydaje mi się, że trzeba bezpośrednio w porcie zapytać rybaków. Z tego co zauważyłem to najwięcej wędkarzy i ryb jest w samych portach. Na Korsyce w Bonifacio widziałem przy samym murku w porcie sztuki po 5kg, ale nie wiem co to za ryby były.
Rafał Mazur Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Wielkie dzięki goral28], trudno, będę bazował na doświadczeniach z Chorwacji, gdzie udało mi się za cały tydzień wyciągnąć trochę rybek, z których 50% zaraz wrzuciłbym do akwarium a z pozostałych to warto wspomnieć tylko o doradzie - ok. 50cm. Oczywiście mowa o morzu bo co innego chorwackie rzeki (Kupa i Kupica), w których równierz miałem przyjemność łowić na muchę - niezapomniane przeżycie. Takiej ilości lipieni i pstągów jednego dnia nie wyjąłem nigdy w życiu. Totalna ekstaza. Jadę na Sardynię na dwa tygodnie i mam nadzieję, że jednak coś wyjmę. A jak przyjadę z powrotem to napiszę jak było. Pozdrowienia dla Ciebie i Haczykowców,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.