ds-fan Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Jaki materiał jest według was lepszy do robienia sztywniaków? zero memory czy fluocarbon?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Do typowych sztywniaków użuwam ZeroMemory z TB ale czy jest lepsze od Fluorocarbonu ? Pewnie nie ale kupiłem ZM bo jest tani. Nie polecam tej najgrubszej wersji 40lb bo nie przejdzie Ci przez oczko przy wiązani np. D'riga gdzie trzeba przełożyć go 3 razy. Czesto wiąże sztywniaki z plecionki w otulinie ściągając otuline tylko z włosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Jaki materiał jest według was lepszy do robienia sztywniaków? zero memory czy fluocarbon?? Różnice są 3:- cena - fluorocarbon podobno niewidoczny w wodzie - średnica (fluorocarbon ma mniejszą wytrzymałość niż żyłka - przy tej samej średnicy). Wybór to kwestia indywidualna. Dla mnie również fluorocarbon odpada ze względu na cenę, a do D'ringów ze względu na średnicę (tak jak pisze SQra). W tamtym sezonie znalazłem wreszcie coś dla siebie do wiązania sztywniaków (w tym D'ringów), łamańców i przyponów kombinowanych - Stiff Silt Sufix'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Odnośnie sztywniaków i materiałów do ich wykonania,to widziałem przypony wykonane z plecionki w sztywnej otulinie,ale nie była to plecionka z TB czy Sufix'a,[nigdzie nie spotkałem się z podobną] ale może Miro1956 napisze co to za plecionka,bo to właśnie u niego w piórniku widziałem te bardzo sztywne przypony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 slowik, "widziałeś" sztywność otuliny Stiff Silt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 sztywność otuliny Stiff Silt? Nie,tej akurat nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 To radze Ci sprawdzić Nie wyprostujesz jej w palcach tylko jak chcesz mieć idealnie prostą to tylko podgrzanie nad parą skutkuje. Otulina bardzo podobna do plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Otulina bardzo podobna do plastiku. Ok, a jak ze ściąganiem tej otuliny? No i czy po zdjęciu otuliny plecionka jest miękka? Bo do tej pory do wykonywania sztywnych przyponów używałem plecionek w otulinie z TB,Sufix'a i było wszystko ok, a przede wszystkim plecionka jest w nich miękka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Ok, a jak ze ściąganiem tej otuliny? Ja daje radę paznokciami, więc dla mnie jeste ok.No i czy po zdjęciu otuliny plecionka jest miękka? Jest miękka, ale nie najmiększa.Miałem wcześniej Kameleona oraz Camfusion i one miały dużooo miększą otulinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Jeśli coś w otulinie z miekkim rdzeniem, to quantum carp system, choć i tak moim ulubieńcem jest anaconda amphibian line ( lekko sztywniejszy rdzeń ) Tylko 10 metrów i troche sobie cenią. Sufix jakiś taki dziwny, nie używam. Jeśli chodzi o fluo, to używam 4 rodzaje i tu też najlepiej wychodzi anaconda phaoton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Miałem wcześniej Kameleona oraz Camfusion i one miały dużooo miększą otulinę. Mam te plecionki,ale jakoś ich rzadko używam quantum carp system anaconda amphibian line Wybieram się w poniedziałek na zakupy,i na pewno coś pomacam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 slowik, co do moich przyponow ktore widziales w piorniku to sam nie wiem bo kupilem kilkanascie sztuk u goscia ze Slaska,ale cena powalajaca z nog az Maniek sie smial Rzeczywiscie sa sztywne.Jak sobie dobrze przypominam to z materialow cordy. Zapewne wiosna ten gosc ze Slaska pokaze sie na Alegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Miro1956, dokładniej koleś był z Knurowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 hubal, mozliwe,robi naprawde dobre przypony,a przede wszystkim lamance,czy tez do popupow,jesli o tym samym gosciu myslimy. Wystawial przypony z prezentowanymi kulkami i kolorowa mega kuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Miro1956, "Wspolny" wędkarski mamy, ale jakoś nie widzialem w tych przyponach rewelacji. jutro podeślę Ci fotki moich Tylko tego się nie opłaca sprzedawać, bo policz sam, haków używam teraz tylko kordy (longshank, wide gape) i foxa (ssc), średnio 21 zł za 10 sztuk, rurki termo tylko kordy ( średnio 15 zł paczka- miałem tandema i z elektrycznego ale to gó##o ), krętliki korda ( tez koło 2 dych ), kółeczka anacondy ( chyba z 9 zł) do tego czasem jeszcze coś dojdzie, bo różne przypony sobie robie, ostatnio dużo na elektrowni z maggot clipsem się bawie ( też 18 zł paczka ). A po 2 moje przypony to cala moja duma Ostatnio brania mam tylko na łamańce, piasek na dnie i przynęta tonąca. Póki co pierwszy karpik na macie już był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 A po 2 moje przypony to cala moja duma Nie tylko twoja A jeszcze jak są skuteczne,to już w ogóle Póki co pierwszy karpik na macie już był. W tym sezonie 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 W tym sezonie 2011 A co w tym dziwnego ? Mój znajomy z Nędzy preferował spędzanie sylwestra na zasiadce w rybniku. Trzeba tylko pamiętać że jak jest mróz a w nocy obudzi Cię centralka to przed zacięciem trzeba zamoczyć na chwilę wędkę w wodzie bo może być awaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 hubal, no to czekam z niecierpliwoscia,na pw wysle Ci moj email.i wysle Ci moje przypion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Sezon 2011 ? ciiiii... Jaki sezon 2011? Jak ja dopiero w sobotę składki opłacam Ogólnie to tesotwałem flying back leads ( te najlżejsze mam ) i po testach tylko jedna niewiadoma, czemu tak pożno to kupiłem : ) Przyponik na wiosne-jesień jeśli chodzi o łamaće to u mnie: małe haki: na zdjęciu ssc 9, mała odległość pelletu od włosa ( tu 2x 12 mm halibut-truskawka ), rurka termo 1 mm, odcinek z miękkiej to amphibian 25 lb i cała tajemnica leży w łączeniu z fluocarbonem, zauważyłem znaczny wzrost brań przy większej pętelce, po której porusza sie owal. Dalej fluocarbon 0,45. Pózniej odcinek ok 70 cm z fluo tylko trochę grubszego i za nim mój nowy przyjaciel kordy. Taki teraz mam na jednej wędce ( ten wykonany tak na szybciora, bo kije zapakowane i nie chciało mi się sznupać). Na drugiej testuję maggot clips. Zdjęć nie będzie z 2 powodów, dzieciątko sprawiło cyfrową lustrzankę i w taki czas sobie odpuszczam ( stary zalalem nad gzelem ) a po 2 lubie moje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 wysle Ci moje przypion. A czego to na PW a nie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Może głupie pytanie, ale jak grubych używacie plecionek do wiązania przyponów lub o jakiej wytrzymałości ? Mam zamiar przez zimę trochę powiązać i nie wiem jaka grubość będzie odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Wytrzymałość/średnica plecionek do przyponów karpiowych jest jak pewnie zauwazyleś podawana w LB. Praktycznie większość dostępnych na rynku materiałów się nadaje. Ja osobiście nie schodzę poniżej 15lb. Najczęściej jest to 20-25lb ale to też zależy od rodzaju plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Ze względu na to że Miro1956 nie bardzo wie jak wstawiać zdjęcia,to robię to za niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 slowik, dzieki za wstawienie moich przyponkow,musze sie sprezyc i wkoncu nauczyc sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Najczęściej 25 lbs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi