Tomek1988 Napisano 25 Stycznia 2010 Napisano 25 Stycznia 2010 Pewne osoby chcą utworzyć na Bystrzycy szlak kajakowy i tym samym chcą zniszczyć ekosystem wycinając znaczącą liczbę drzew a co najgorsze oczyszczając dno rzeki z naturalnych siedlisk i tarlisk ryb jakimi sa np powalone drzewa. Nie możemy patrzeć na taki problem obojętnie, wielu z was nie ma doczynienia z tą rzeką ja także ale nie można na to pozwolić by urzędasy zniszczyli tak wspaniałą rzekę nad która przybywa wielu wędkarzy i nie tylko. Taki problem może spotkać nie jednego z was kiedy człowiek będzie chciał zniszczyć nasz ekosystem, niekiedy z nieodwracalnym skutkiem Tutaj jest artykuł związany z tą sprawą: Szlak Kajakowy Prosimy o poparcie.Za wszystkie podpisy wielkie dzięki. PETYCJA
Janek12 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Tomek1988 nie wiem dlaczego ale twój link nie dokładnie trafia w petycję, bezpośredni link: http://www.petycje.pl/petycja/4830/wstrzymanie_organizacji_trasy_kajakowej_na_rzece_bysztrzycy_powyzej_prawiednik..html Jest już ponad 350 głosów popierających petycję, mam nadzieję że to jest początek Wydaje mi się że wędkarze powinni bardziej dbać o swoje niż to było do niedawna, a może to tylko mi się tak wydaje? Jakby na to nie patrzeć ja już petycję poparłem.
Tomek1988 Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Napisano 26 Stycznia 2010 Janek12, mój link działa bez zarzutu i kieruje na tą samą stronę co twój
Janek12 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 mój link działa bez zarzutu i kieruje na tą samą stronę co twój Nie wiem dlaczego ale wcześniej skierował mnie na stronę z listą petycji. Może mi się tylko wydawało, ważne że teraz jest ok - jeszcze raz sprawdziłem Jak będzie trzeba to przeproszę za pomyłkę
Unises Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Janek12, mój link działa bez zarzutu i kieruje na tą samą stronę co twój Jak znam ,życie po wizycie niewidzialnej ręki moderatora
Tomek1988 Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Napisano 26 Stycznia 2010 Ważne, że teraz jest dobry link Podpisujcie petycję lepiej
maniek Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Tomek1988, podpisane.Nie można było od razu w takiej formie napisać tego posta. Tak na marginesie to co dzieje się dziś w Polskim kajakarstwie turystycznym przekracza ludzkie pojecie ,istne zdziczenie .Przykładów mam dość ale nie będę tu opisywał aby nie siać animozji miedzy wędkarzami a kajakarzami.
Maciej C. Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Bedąc ostatnio w Lublinie czytałem w lokalnej gazecie artykuł na ten temat. Sprawa dotyczy głównie miejskiego odcinka rzeki. Szlak kajakowy był tam już wcześniej, ale spływy wstrzymano na czas remontu mostu. Teraz ponownie oczyszczą dno w tym miejscu, co ułatwi spływ niedoświadczonym kajakarzom, a urzędnicy poczują się bezpieczniej. Do tego dochodzi szlak na odcinku rzeki powyżej Zalewu. Miasto ma zapewnic sprzęt do pływania i obsługę trasy. Akurat kajakarze nie szkodzą wodzie tak, jak tłumy pseudowędkarzy, zostawiających tony smieci, zanęty, urwanych przynęt, puszek i butelek, a także zadeptujących i rozjeżdżających okolice naszych wód. Nie ma co walczyć z tym pomysłem, trzeba co najwyżej postarać się o zaistnienie tam wędkarzy i objęcie terenu kontrolą służb miejskich. Ograniczy to może wybryki rozmaitego buractwa udającego wędkarzy. Niestety, czasy pełnej swobody na wodzie minęły. Inni też mają prawo do korzystania z wody. Zresztą samych "ludzi z wędkami" jest po prostu za dużo i zwykle nie są to ludzie o świadomym sportowym podejściu, tylko po prostu hołota. Jestem żeglarzem i kajakarzem i może dlatego widzę sprawę szerzej Mój mały synek rośnie i w tym sezonie zamierzamy spłynąć własnie Bystrzycą. Ucieszyłem się z otwarcia szlaku i zapewnienia sprzętu. Będzie blisko i łatwo płynąć z trzylatkiem. Ciekaw jestem odpowiedzi Kolegów. Pojawią się argumenty, czy tylko pyskówka?
michas Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Maciej C., Bedąc ostatnio w Lublinie czytałem w lokalnej gazecie artykuł na ten temat. Sprawa dotyczy głównie miejskiego odcinka rzeki. Szlak kajakowy był tam już wcześniej, ale spływy wstrzymano na czas remontu mostu. Teraz ponownie oczyszczą dno w tym miejscu, co ułatwi spływ niedoświadczonym kajakarzom, a urzędnicy poczują się bezpieczniej. Do tego dochodzi szlak na odcinku rzeki powyżej Zalewu. Miasto ma zapewnic sprzęt do pływania i obsługę trasy. To co piszesz jest bzdurą. Owszem istnieje trasa kajakowa prowadząca od ZZ do dworku Graffa ale w tym przypadku chodzi o utworzenie zupełnie nowej trasy w górnym biegu rzeki. Na odcinkach planowanej trasy znajduja sie naturalne tarliska pstrągów i lipieni. Budowa infrastruktury kajakowej zniszczy tą rzekę
Tomek1988 Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Napisano 28 Stycznia 2010 Maciej C., widzę że nie wiesz o co chodzi i nie potrzebnie zabierasz głos w tej sprawie Chodzi tu o powstanie nowego szlaku kajakowego który miałby powstać na odcinku od Strzyżewic do Prawiednik właśnie tam gdzie jest najwięcej pstrągów oraz lipieni a także są tam minogi które są pod ochroną. Czy chciałbyś aby te wszystkie ryby pozbawiono naturalnych tarlisk i kryjówek? Na bystrzycy jest już jeden szlak kajakowy czy to nie wystarczy? Nie nazywaj także wędkarzy hołotą bo znam trochę osób którzy dbają o środowisko i nie są żadną hołotą więc nie pisz bzdur Sprawa ta została już nagłośniona w Lubelskich mediach piszę się o tym w gazetach a także nagłaśnia całą sprawę w radio, miejmy nadzieję ze coś z tego wyjdzie Dzisiaj miało odbyć się spotkanie telewizji z wędkarzami w Strzyżewicach lecz zostało ono odwołane. http://www.mmlublin.pl/14242/2010/1/28/wedkarze-w-obronie-ryb?category=news
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.