czmiel_t Napisano 18 Lutego 2010 Napisano 18 Lutego 2010 Witam koleżanki i kolegów. Przejrzałem podobne tematy ale zebrać to wszystko do kupy w moim przypadku graniczy z cudem dlatego założyłem nowy temat. Jestem na etapie zakupu łodzi z przyczepką podłodziową. Szukałem takiego zestawu przez całą zimę i najbardziej optymalnym rozwiązaniem w rozsądnych cenach wydaje mi się ten oto zestaw: Necko 380 To przyczepka SAM na sztywnej osi. Będzie rejestrowana w moim mieście rodzinnym Starachowice, woj. świętokrzyskie ale będę korzystał z zestawu wszędzie gdzie mnie zaniesie a głównie w mazowieckim gdzie mieszkam od ponad 10 lat. Mam w związku z tym kilka pytań. Jak powinny wyglądać procedury żeby to wszystko zarejestrować: 1. Transport zestawu - żeby przetransportować zestaw z Augustowa potrzebuję tablic rejestracyjnych i ubezpieczenia, rejestracja jak już pisałem w Starachowicach a przyczepka znajduje się w Augustowie. Jakie kroki po kolei powinienem podjąć? 2. Jak odbywa się procedura rejestracji przyczepki SAM? Jak długo trwa i na jakie problemy należy się nastawić? 3. Rozumiem, że aby zarejestrować przyczepkę muszę ją zaciągnąć do miejsca rejestracji? Nie da się zarejestrować zostawiając przyczepkę w Pruszkowie? Na badaniu technicznym ktoś będzie ją oglądał? 3. Czy rejestrację jako SAM powinienem przeprowadzić jeszcze zanim pojadę po odbiór zestawu czy już po zakupie? 4. Jeśli przed to jakie dokumenty od sprzedającego będą mi potrzebne? 5. Samą łódź mogę zarejestrować już w mazowieckim czy również w Starachowicach gdzie mam miejsce zameldowania? 5. Zarejestrowaną przykładowo łodzią w Starachowicach rozumiem, że mogę pływać już na całym terenie kraju bez wnoszenia dodatkowych opłat? Oczywiście pomijając opłaty wynikające z lokalnych uregulowań na danym zbiorniku wodnym. 6. W niedalekiej przyszłości łódź zostanie wyposażona w silnik elektryczny, czy taki fakt również należy zgłaszać do rejestracji? 7. Z jakimi rzędu kosztami muszę się liczyć rejestrując cały zestaw i ubezpieczając? Aha i jak wygląda sprawa ubezpieczenia samej łodzi? Na początek tyle pytań. Będę wdzięczny za informacje ponieważ nie mam doświadczenia w procedurach przy przyczepie SAM i łodzi. Byłbym również wdzięczny za uwagi i opinie o samym zestawie, na którego kupno się zdecydowałem. Serdecznie pozdrawiam.
Sebastian10010 Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Witam Ja też zamierzam kupić łódkę z przyczepką i gdyby nie odległość do tego producenta co ty kupujesz to też bym kupił u niego bo całość wygląda całkiem nieżle. Jak już załatwisz wszystkie formalności to napisz co i jak się odbywa bo ja też jestem zielony w tym temacie. Ja planowałem na lawecie przywieźć całość do domu i wtedy na spokojnie załatwiać formalności. Mam zamiar kupić taki zestaw Jak ktoś ma lub miał odczynienia z tego typu łódką to wdzięczny bym był za opinie.
Gregorek Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Witaj, nie odpowiem na wszystkie pytania, ale co do części spróbuje Wam pomóc. Ja planowałem na lawecie przywieźć całość do domu i wtedy na spokojnie załatwiać formalności. Wydaje mi się, że to jest najrozsądniejsza opcja ponieważ: Odpowiedź na pytanie nr 2: Do rejestracji potrzebujesz zrobic przegląd tzw. rejestracyjny, podczas którego zostaną nabite nr przyczepki (nr nadwozia czy coś w tym stylu). Oczywiście musisz jakoś tą przyczepkę tam zaprowadzić/zawieźć. Jak to zrobić? Patrz wypowiedź Sebastian10010. Ponadto aby zarejestrować przyczepkę typu SAM, musisz przedstawić faktury, rachunki na zakup elementów użytych do jej budowy. Co ważne, nie musisz koniecznie udokumentowywać zakupu wszystkiego, lecz chociaż części podzespołów. Napisałem tak jak było w moim przypadku- w Opatowie. Nie ma 100%, że dziś procedury wyglądają tak samo i że u Ciebie stosują takie same. Nie wiem czy urzędnicy nie zadowolili by się samą umową kupna sprzedaży, ale najlepiej przejść się do wydziału komunikacji i dopytać. Przyprowadzenie przyczepki na pożyczonych tablicach to łamanie prawa i nie polecam tego. Rejestracja trwa kilka dni (2-3), ale to zależy też od Ciebie, jak szybko uzupełnisz przegląd, ubezpieczenie itp. Pytanie 3. Na badaniu nabijają numery na ramę przyczepki, więc raczej musi być w miejscu przeglądu. Nie wiem czy nie dałoby rady zrobić przegląd w Pruszkowie, a do miejsca rejestracji zabrać tylko papiery z przeglądu. Dopytaj w wydziale komunikacji. Urzędnicy nie oglądają tego co rejestrują. Dla nich ważne są papiery ze stacji kontroli pojazdów. Kolejne Pytanie 3. Bez rejestracji możesz legalnie przyciągnąć zestaw na innej- wiekszej przyczepce, jako ładunek. Zeby zarejestrować musisz miec dokumenty zakupu. Nie zarejestrujesz czegoś, jeśli właścicielem jest kto inny. Pytanie 4. Na pewno umowa kupna sprzedaży przyczepki do jej zarejestrowania, myślę ze paragony na główne podzespoły przyczepki również. Do rejestracji łodzi potrzebujesz umowę kupna/sprzedaży tejże łodzi. Pytanie 5. Nie mam pewności, ale sądzę że organem właściwym jest ten w miejscu twojego zamieszkania, a dokładniej zameldowania. Ale to trzeba sprawdzić. Kolejne Pytanie 5. Tak, pływasz w całym kraju, jeśli na danym zbiorniku są dodatkowe opłaty za wędkowanie ze środków pływających to jesteś zobowiązany je uiścić. Pamiętaj, że na niektórych zbiornikach jest zakaz łowienia ze środków pływających. Pytanie 6. Podawałem chyba przy rejestracji pontonu na jaką moc silnika spalinowego jest on atestowany. Nie mam przy sobie tego dowodu wiec nie mogę sprawdzić. Elektryka raczej nie podajesz. Ale na pewno jakieś miłe dziewczę przy rejestracji powie Ci o tym. Pytanie 7. Rejestracja łodzi w Opatowie kosztowała 15 zł. Ubezpieczenia nigdy nie robiłem, bo nie jest obowiązkowe. Rejestracja przyczepki to opłata za: przegląd (?zł) + ubezpieczenie OC (ok 50zł) + wydanie dowodu (?zł) + wydanie tablic rej. (?zł). To chyba wszystko. Mam nadzieję ze pomogłem. Pzdr P.s. Nie pamiętam dlaczego, ani gdzie to wyczytałem, ale zdaje mi się, że korzystniej jest zarejestrować przyczepkę jako towarową - ogólnego przeznaczenia, a nie li tylko podłodziową. Zabij mnie, ale nie pamiętam dlaczego i po co. Może jakbyś chciał nią kiedyś przewieźć coś innego niż łódka, to byłoby to niezgodne z przeznaczeniem przyczepki? Bo na towarowej-bagażowej-ogolnego przeznaczenia można przewozić wszystko, łącznie z łódkami..... To tak mi się w głowie kołacze..... P.s.2. Ta przyczepka którą ja rejestrowałem była typowo bagażowa-towarowa. Poczytaj jak Lesio zrobił swoją przyczepke Link
czmiel_t Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Ok. Jestem już po wszystkim i mam chwile czasu wiec napisze co i jak. Zeby zaoszczedzic sobie czasu przygotujcie wczesniej cztery zdjecia przyczepy (wydrukowane w kolorze) oraz dokladny rysunek techniczny przyczepy z wymiarami. Czlowiek, ktory mi to sprzedal przyslal mi mail'em rysynek potrzebny do homologacji, ktory wygladal tak: Niestety diagnosta sie tylko usmial i kazal mi zrobic prawdziwy rysunek techniczny. Na szczescie w szkole sredniej mialem taki przedmiot wiec w ciagu 1,5godz. na deszczu i na kolanie namazalem cos takiego ... i tak powinno to wygladac: Pierwsze kroki nalezy skierowac do okregowej stacji kontroli pojazdow aby zwyczajnie zapytac sie czy w dniu dzisiejszym nabija mi numery na rame i zapisac sobie nazwe tej stacji. Potem jedziemy do Wydzialu Komunikacji i tam w kasie wplacamy 10zl oplaty za decyzje o nabicie numerow ramy, idziemy do okienka i kobieta wystawia nam decyzje dla wybranej stacji diagnostycznej. Z ta decyzja, rysunkiem technicznym i zdjeciami udajemy sie spowrotem do stacji, wypelniamy formularz z danymi technicznymi przyczepy, wplacamy do kasy 163zl i czlowiek nabija numery i przykleja naklejke homologacyjna. Wracamy do Wydz. Komunikacji i wypelniamy standardowy formularz rejestracji pojazdu oraz wplacamy 121,50zl w kasie. Otrzymujemy tablice i dowod miekki (probny). Zaraz po tym ubezpieczamy przyczepe. W Starachowicach koszt 32zl (mam pelne znizki). I to na tyle procedur. Lodke udalo mi sie zarejestrowac w Pruszkowie z miejscem zameldowania gdzie indziej. Koszt 17zl (oplata jednorazowa). W dniu wczorajszym zakupilem jeszcze w sklepie Bass w Warszawie silnik minn kota endura 40 (930zl po rabacie 7%), akumulator glebokiego rozladowania minn kota scs-200 (759,50zl), kotwice 5kg (76zl), kotwice 9kg (114zl) oraz 30m linki, ktora przecialem na pol. Z niecierpliowscia czekam na dlugi weekend czerwcowy aby wreszcie zwodowac lodz! Co do samej lodzi moge powiedziec, ze jest sliczna i bardzo starannie i solidnie wykonana. Ludzie nie chcieli wierzyc, ze ta lodz tyle kosztowala. Zobaczymy jak bedzie na wodzie. Dziekuje wszystkim za informacje w moim temacie! Kilka fotek dodatkowo
maniek Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 czmiel_t, Świetny materiał poglądowy ,ale mam parę pytań -czy belka z oświetleniem jest ściągana ,jeśli nie to jak poradziłeś sobie z instalacja . -czy to łódka Milexu? podaj wymiary . -czy czasami przyczepa nie jest za krótka ,łódka nie co wystaje z tyłu przyczepy.
czmiel_t Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Tak, belka jest ściągana. Odkręca się dwie śruby i wyjmuje wtyczkę. Łódkę kupiłem w firmie kajaki-necko w Augustowie. Wymiary łodzi to 380x150cm. Szczegóły tutaj: Łódka wędkarska Necko 380 z przyczepą http://www.allegro.pl/item1046924505_lodka_wedkarska_necko_380_z_przyczepa.html Przyczepa ma 445cm a łódź zawsze wystaje z tyłu. Można nią przewozić łodzie do 4,5m.
maniek Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Ok. dzieki życzę miłego pływania i łam wędziska na rybolach.
czmiel_t Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Dziękuję bardzo,muszę teraz kupić większy podbierak
abc Napisano 27 Września 2010 Napisano 27 Września 2010 Wzeszłym tygodniu zarejestrowałem przyczepkę, którą wykonałem jakiś czas temu. Procedura rejestracji w znacznym stopniu uległa uproszczeniu. Obyło się bez rysunku, zdjęć czy też wypełniania formularzy. Jedyne co było potrzebne, to waga przyczepki z pierwszego lepszego skupu złomu.
czmiel_t Napisano 29 Września 2010 Autor Napisano 29 Września 2010 Witam, nie sądzę żeby nagle aż tak przepisy się zmieniły. Prawdopodobnie trafiłeś na "przyjazną" okręgową stację gdzie chłopaki nie robią problemów
abc Napisano 29 Września 2010 Napisano 29 Września 2010 Jednak się zmieniły, tylko nie wszystkie stacje nadążają za zmianami. Kolega kilka miesięcy temu na tej samej stacji potrzebował rysunek techniczny, był to rysunek samej ramy, czyli jeszcze bardziej uproszczony niż ten twój pierwszy, który nie został przyjęty, do tego zdjęcia i wypełnione formularze. Dla laika przeskoczenie tych rzeczy jest trudne, dla tego bierze się rzeczoznawcę, który robi robotę za ciebie za odpowiednią opłatą . Niektóre stacje nie chcą brać odpowiedzialności za jakość przyczepki , dlatego na wszystko potrzebne im papiery i opinia rzeczoznawcy a ten z kolei potrzebuje zaświadczenia o legalizacji wagi, papierów spawacza itd.. Aby tego uniknąć najlepiej jechać na stację diagnostyczną i tam dowiedzieć się co będzie potrzebne do rejestracji przyczepki. Jeżeli wymagania stacji są zbyt duże, można spróbować na innej, tylko z tym wiąże się inny problem, gdyż wydział komunikacji wyznacza tylko jedną stację na której robi się przegląd. Ale od czego ma się rodzinę, nie tylko po to aby dobrze wyglądać z nią na zdjęciu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.