Skocz do zawartości
Dragon

Nęcenie punktowe

pawelw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz na przedwiosniu i wczesna wiosną nastawiam sie na cęcenie punktowe PVA rzucanych razem z zestawem, raczej smrody, lub smordy łamane owocem. Co myslicie i takiej mieszance jak słodka pomarancza złamana zapachem kraba ? Może jakieś inne owoce wam sie sprawdziły w połączniue z krabem ?

Co ile należy przezucać zestaw przy nęceniu punktowym ( kiełbaska PVA lub worek PVA ) ?Na haku baławnek smierdziel/owoc( połowa kulek ) lub mały smierdziel plus kuku halibut.

Czy bardziej kierować sie w strone małych popupów czy kulki tonące ? Zbiornik raczej płytki i latem dość solidnie zarośniete dno. Ciężko trafic miejsce bez zarosli.

Jakie miejsca wybieracie o tej porze roku na małych płytkich zbiornikaćh z duża ilości zarosli na dnie i duża ilości trzcin przy brzegu. Zbiornik ten to Piachy - Starachowice

Może ktoś jest ze starachowic i może napisać więcej o przemieszczaniu sie karpi w tym zbiorniku i gdzie je mozna teraz spotkać.

Postaram sie poobserwowować troszkę jak zniknie lód.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jak lody puszczą to proponował bym nęcić na brzegu północnym ponieważ słońce się na nim opiera i najlepiej nagrzewa płytką wodę.

A rybki po całej zimie lubią się troszkę powygrzewać i czasem coś przekąsić.

Ja zawsze z wiosny wybieram takie miejscówki i czasami efekty są zaskakujące.

Napisano

Z Krabem łączyłem tylko kraba póki co ... Ale próbuj i kombinuj ...

Co ile należy przezucać zestaw przy nęceniu punktowym

najlepiej co branie :D Raczej przy takim rozwiazaniu uzywam max 20mm kulek bo mniejsze karpie moga buszowac w zawartosci pva a kulka jest dla nich za duza choc i 1kg karpie na kulke 20mm podbita 16mm popupem potrafily sie skusic.

Ale im rzadziej tym lepiej - ja zostawiam na 12h nawet taki zestaw w wodzie. Oczywiscie dluzej jesli jest to tylko wspomagajace necenie ale jesli tylko i wylaczie PVA to staram sie dac trocher calych kulek i kilka grybszych pelletow i np kukurydza.

Zeby po rozpuszczeniu sie drobnego pelletu był jeszcze jakiś inny pokarm na dnie, no a sam pellet tez jak sie rozpusci robi fajny dywan który dalej nęci.

Czy bardziej kierować sie w strone małych popupów czy kulki tonące ?
Na wiosne i na to i na to mam efekty - ale to juz zalezy od dna jak masz mół i zarosniete to dawaj pop-upa na 1 i na 2 tonacą.
Jakie miejsca
? Tam gdzie najcieplej :)
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam

Troszeczkę szukałem, ale na forum nie ma za dużo o materiałach PVA, a przede wszystkim o ważnych szczegółach np.

-zamocowania worka/ rękawu do zestawu który zarzucamy aby rzucić jak najdalej bez

obawy o to że zestaw z ciężarkiem poleci, a woreczek z zanętą zostanie na brzegu :),

-jak "zamykamy" worki, a jak rękawy "na ślinę", nićmi, taśmą, na supeł? (tutaj poprosiłbym o jak najwięcej szczegółów bo nigdzie nie znalazłem jak to się szyje, jak zalepia itp.)

-co najlepiej wrzucić do worka (raczej chodzi mi tu o zgranie z przynętą, np. łowimy na

kulki ale czy będzie ok dać do worka kukurydzę, groch??? itp.)

-w jaki sposób można nęcić ugotowanymi nasionami, aby resztki wody z nasion nie rozpuściły siatki PVA przed zarzuceniem,

-plusy i minusy worków i siatek "kiełbasek", co lepsze?

-czy czesto przerzucać zestaw aby dostarczyć nowej porcji zanęty?

-czy może np. lepiej wrzucić zanęte to worka pva i posłać na miejsce łyżką?

-czy można stosować wytrzymalsze materiały pomimo tego iż dłużej sie rozpuszczają,

nawet jak woda jest zimna?

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w w/w tematach to proszę o opinie i rady.

Napisano
-zamocowania worka/

Najlepiej wrzucić ciężarek i przypon z przynętą do worka.

Jesli jest mniejszy Woreczek lub siatka to najlepiej nałożyć na przypon lub można zaczepić za hak.

jak "zamykamy" worki, a jak rękawy "na ślinę", nićmi, taśmą, na supeł?

taka jak podałeś . Jak kupisz worki od razu z nitką do wiązania no to nie ma problemu, jak nie masz to najlepiej nitką , albo śliną ale musisz wtedy chwile czasu pozostawić worek żeby zaschło.

co najlepiej wrzucić do worka (raczej chodzi mi tu o zgranie z przynętą, np. łowimy na

kulki ale czy będzie ok dać do worka kukurydzę, groch??? itp.)

Wrzucaj co tylko chcesz - tu chodzi o puktowe podanir jakiegoś pokarmu - ale co ty podasz to juz zalezy od Ciebie i ot twojego stylu łowienia..

-w jaki sposób można nęcić ugotowanymi nasionami

Ugotujesz - odsącz sobie troche ziartna i niech obeschnie, możesz polać jakis boosterem czy Dipem, albo olejem - wystarczy odrobina i juz bedzie ok.

plusy i minusy worków i siatek "kiełbasek", co lepsze?[/quote

]

W worek mozesz wlac booster, ale siatke mozesz zawsze oblac boosterem, siatka szybciej sie rozpuszcza no i ljest lepsza zatem do zimnej wody.

Worki sa większe :D po za tym - obojętne.

-czy czesto przerzucać zestaw aby dostarczyć nowej porcji zanęty

Zależy co wrzucisz i jeśli czujesz ze nie masz nic koło zestawu bo dałeś sam pellet to przeżucasz.

-czy może np. lepiej wrzucić zanęte to worka pva i posłać na miejsce łyżką?

Żeby było jasne - PVA nie służy do nęcenia - Pva podaje precyzyjnie "częśc" zanety obok zestawu co ma na celu pomóc w znalezieniu twojego zestawu.

-czy można stosować wytrzymalsze materiały pomimo tego iż dłużej sie rozpuszczają,

nawet jak woda jest zimna?

No mija sie z celem posłąnie zestawu do wody który przez 2 h by sie rozpuszczał worek - to tak jakbys przez 2 h nie mial zestawu w wodzie.

Rada - pamietaj jak uzywasz worków o nakłuciu go żeby powietrze szybko sie z niego wydostało po zarzuceniu zestawu. Bo inaczej bedzie plywal i rozpusci sie na powierzchni i zaneta sie rozsypie nawet na kilku m kw a nie bedzie puntowo.

• 2 weeks later...
Napisano

Dzięki bardzo, już wszystko sprawdziłem w praktyce i mam kilka uwag,

nie wiem czy to zimna woda ale kawalki malutkie worka zostawały nawet po 2h lezenia w

wodzie, wygladalo to bardziej jak sluz, ale chyba nim nie byl doslownie 0,5cm kawalek i to tylko na jednym zestawie, czy to nie przeszkadza od haczyka ok 10cm, po 2 jeden raz zestaw mi sie splatal, przypon w tym przypadku przy zarzucaniu byl tylko w polowie w worku pva, zestaw na sztywno centryczny, mozna temu zaradzic?

Trenuje na lowisku specjalnym Okon, moze ktos podpowie na co teraz, a na co w lato najlepiej probowac, obsluga sugerowala teraz zamist kulki, duzy pellet halibutowy,

ja na 1 wedce mialem kulke krab/banan Addera, a na 2 ryba mix trapera.

W worku pva pellet krab plus pokruszone kulki j.w zalane boosterem muszla i nic,

co prawda mowia ze duzy karp sie jeszcze nie ruszyl na tym lowisku, ale po 2 stronie wyciagneli 8,3kg, a na splawik kolo mnie 2,5 kg wyciagnal. Lowisko zroznicowana glebokosc od 1,5 do 18, ja lapalem na naslonecznionej stronie na 2-3m w dzien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.