pawelw Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Teraz na przedwiosniu i wczesna wiosną nastawiam sie na cęcenie punktowe PVA rzucanych razem z zestawem, raczej smrody, lub smordy łamane owocem. Co myslicie i takiej mieszance jak słodka pomarancza złamana zapachem kraba ? Może jakieś inne owoce wam sie sprawdziły w połączniue z krabem ? Co ile należy przezucać zestaw przy nęceniu punktowym ( kiełbaska PVA lub worek PVA ) ?Na haku baławnek smierdziel/owoc( połowa kulek ) lub mały smierdziel plus kuku halibut. Czy bardziej kierować sie w strone małych popupów czy kulki tonące ? Zbiornik raczej płytki i latem dość solidnie zarośniete dno. Ciężko trafic miejsce bez zarosli. Jakie miejsca wybieracie o tej porze roku na małych płytkich zbiornikaćh z duża ilości zarosli na dnie i duża ilości trzcin przy brzegu. Zbiornik ten to Piachy - Starachowice Może ktoś jest ze starachowic i może napisać więcej o przemieszczaniu sie karpi w tym zbiorniku i gdzie je mozna teraz spotkać. Postaram sie poobserwowować troszkę jak zniknie lód.
Sebastian10010 Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Jak lody puszczą to proponował bym nęcić na brzegu północnym ponieważ słońce się na nim opiera i najlepiej nagrzewa płytką wodę. A rybki po całej zimie lubią się troszkę powygrzewać i czasem coś przekąsić. Ja zawsze z wiosny wybieram takie miejscówki i czasami efekty są zaskakujące.
dudi Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Z Krabem łączyłem tylko kraba póki co ... Ale próbuj i kombinuj ... Co ile należy przezucać zestaw przy nęceniu punktowym najlepiej co branie Raczej przy takim rozwiazaniu uzywam max 20mm kulek bo mniejsze karpie moga buszowac w zawartosci pva a kulka jest dla nich za duza choc i 1kg karpie na kulke 20mm podbita 16mm popupem potrafily sie skusic. Ale im rzadziej tym lepiej - ja zostawiam na 12h nawet taki zestaw w wodzie. Oczywiscie dluzej jesli jest to tylko wspomagajace necenie ale jesli tylko i wylaczie PVA to staram sie dac trocher calych kulek i kilka grybszych pelletow i np kukurydza. Zeby po rozpuszczeniu sie drobnego pelletu był jeszcze jakiś inny pokarm na dnie, no a sam pellet tez jak sie rozpusci robi fajny dywan który dalej nęci. Czy bardziej kierować sie w strone małych popupów czy kulki tonące ?Na wiosne i na to i na to mam efekty - ale to juz zalezy od dna jak masz mół i zarosniete to dawaj pop-upa na 1 i na 2 tonacą.Jakie miejsca ? Tam gdzie najcieplej
mirek z Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 To co Seba obstawiamy północny brzeg ?, ja kuku i kulki a Ty jak zwykle kuku?...tylko niech zejdą lody!
ramik Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Witam Troszeczkę szukałem, ale na forum nie ma za dużo o materiałach PVA, a przede wszystkim o ważnych szczegółach np. -zamocowania worka/ rękawu do zestawu który zarzucamy aby rzucić jak najdalej bez obawy o to że zestaw z ciężarkiem poleci, a woreczek z zanętą zostanie na brzegu , -jak "zamykamy" worki, a jak rękawy "na ślinę", nićmi, taśmą, na supeł? (tutaj poprosiłbym o jak najwięcej szczegółów bo nigdzie nie znalazłem jak to się szyje, jak zalepia itp.) -co najlepiej wrzucić do worka (raczej chodzi mi tu o zgranie z przynętą, np. łowimy na kulki ale czy będzie ok dać do worka kukurydzę, groch??? itp.) -w jaki sposób można nęcić ugotowanymi nasionami, aby resztki wody z nasion nie rozpuściły siatki PVA przed zarzuceniem, -plusy i minusy worków i siatek "kiełbasek", co lepsze? -czy czesto przerzucać zestaw aby dostarczyć nowej porcji zanęty? -czy może np. lepiej wrzucić zanęte to worka pva i posłać na miejsce łyżką? -czy można stosować wytrzymalsze materiały pomimo tego iż dłużej sie rozpuszczają, nawet jak woda jest zimna? Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w w/w tematach to proszę o opinie i rady.
dudi Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 -zamocowania worka/ Najlepiej wrzucić ciężarek i przypon z przynętą do worka. Jesli jest mniejszy Woreczek lub siatka to najlepiej nałożyć na przypon lub można zaczepić za hak. jak "zamykamy" worki, a jak rękawy "na ślinę", nićmi, taśmą, na supeł? taka jak podałeś . Jak kupisz worki od razu z nitką do wiązania no to nie ma problemu, jak nie masz to najlepiej nitką , albo śliną ale musisz wtedy chwile czasu pozostawić worek żeby zaschło. co najlepiej wrzucić do worka (raczej chodzi mi tu o zgranie z przynętą, np. łowimy na kulki ale czy będzie ok dać do worka kukurydzę, groch??? itp.) Wrzucaj co tylko chcesz - tu chodzi o puktowe podanir jakiegoś pokarmu - ale co ty podasz to juz zalezy od Ciebie i ot twojego stylu łowienia.. -w jaki sposób można nęcić ugotowanymi nasionami Ugotujesz - odsącz sobie troche ziartna i niech obeschnie, możesz polać jakis boosterem czy Dipem, albo olejem - wystarczy odrobina i juz bedzie ok. plusy i minusy worków i siatek "kiełbasek", co lepsze?[/quote] W worek mozesz wlac booster, ale siatke mozesz zawsze oblac boosterem, siatka szybciej sie rozpuszcza no i ljest lepsza zatem do zimnej wody. Worki sa większe po za tym - obojętne. -czy czesto przerzucać zestaw aby dostarczyć nowej porcji zanęty Zależy co wrzucisz i jeśli czujesz ze nie masz nic koło zestawu bo dałeś sam pellet to przeżucasz. -czy może np. lepiej wrzucić zanęte to worka pva i posłać na miejsce łyżką? Żeby było jasne - PVA nie służy do nęcenia - Pva podaje precyzyjnie "częśc" zanety obok zestawu co ma na celu pomóc w znalezieniu twojego zestawu. -czy można stosować wytrzymalsze materiały pomimo tego iż dłużej sie rozpuszczają, nawet jak woda jest zimna? No mija sie z celem posłąnie zestawu do wody który przez 2 h by sie rozpuszczał worek - to tak jakbys przez 2 h nie mial zestawu w wodzie. Rada - pamietaj jak uzywasz worków o nakłuciu go żeby powietrze szybko sie z niego wydostało po zarzuceniu zestawu. Bo inaczej bedzie plywal i rozpusci sie na powierzchni i zaneta sie rozsypie nawet na kilku m kw a nie bedzie puntowo.
ramik Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Dzięki bardzo, już wszystko sprawdziłem w praktyce i mam kilka uwag, nie wiem czy to zimna woda ale kawalki malutkie worka zostawały nawet po 2h lezenia w wodzie, wygladalo to bardziej jak sluz, ale chyba nim nie byl doslownie 0,5cm kawalek i to tylko na jednym zestawie, czy to nie przeszkadza od haczyka ok 10cm, po 2 jeden raz zestaw mi sie splatal, przypon w tym przypadku przy zarzucaniu byl tylko w polowie w worku pva, zestaw na sztywno centryczny, mozna temu zaradzic? Trenuje na lowisku specjalnym Okon, moze ktos podpowie na co teraz, a na co w lato najlepiej probowac, obsluga sugerowala teraz zamist kulki, duzy pellet halibutowy, ja na 1 wedce mialem kulke krab/banan Addera, a na 2 ryba mix trapera. W worku pva pellet krab plus pokruszone kulki j.w zalane boosterem muszla i nic, co prawda mowia ze duzy karp sie jeszcze nie ruszyl na tym lowisku, ale po 2 stronie wyciagneli 8,3kg, a na splawik kolo mnie 2,5 kg wyciagnal. Lowisko zroznicowana glebokosc od 1,5 do 18, ja lapalem na naslonecznionej stronie na 2-3m w dzien.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.