Skocz do zawartości
tokarex pontony

Karpie 2010

Kubiak

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 147
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

WeGoRz, graty.

W niedziele byłem kontrolnie na łowisku "PZW" i ogarnęło mnie przerażenie. Woda przy dnie w "mojej" miejscówce 8,5 st. :shock:! Oczywiście duża w tym zasługa wariackiej pogody. Woda na żwirowni podniesiona o ok. 1m.

PZW musi poczekać - w piątek atakuję Sącz.

Napisano

Oj mnie deszczyk dorwał... o dziwno parasol dał radę. Kolejna nocka właśnie zakończona z jednym lichym odjazdem. Ale wyciągne jakiegoś karpika z tej wody... obiecuje :cool:

Chce tylko napomnieć, aby patrzeć uważnie, gdzie się rozkłada obozik, poziom wody od 18 do 7 rana na moim stanowisku podniósł się o ponad 20 cm. Człowiek się budzi a tu podzik w wodzie a mata już prawie pływa. :lol:

Napisano

Wczoraj nie wytrzymałem ciśnienia i wyrwałem się na chwile na ryby - miejscówka nęcona już chyba z miesiąc a ja tylko raz na kilkugodzinnej zasiadce do tej pory bylem.

Chciałem jechac na noc ale niestety nie mogłem i w planie było posiedzenie do 23/24.

Po przybyciu na staw i po kilku nieudanych rzutach wreszcie zestawy w wodzie, jeszcze tylko donęciłem i siedze i marzne od mocno wijącego wiatru.

Już myślałem że nie wytrzymam i pojade wcześniej do domu, ale po 21 woda się uspokoiła. Poszedłem więc zobaczyć czy coś bąbluje w łowisku i w tym momencie słysze ciche pi...pii...piii, z początku myślłem że za cicho żeby było to u mnie, ale mój mózg po szybkiej analizie :D zauważył że jestem sam na zbiorniku :D

Szybki sprint do kija cięcie i jest coś ..... bo juz praktycznie w zaczepie.....

Poluzowałem i nic, więc ciągne na hama i uwolniłem z zaczepu zestaw i o dziwo ryba wciąż na kiju, hol bardzo ciężko jakbym ciągnął suma, myślałem że ciągne jakiś konar z tą ryba, ale to była kępa zielska.

Przy brzegu zielska jeszcze więcej i walczyłem z ryba a raczej zielskiem strasznie, bo nie mogłem ryby poderwać do góry tylko zielsko które była z 2 m przed rybą.

Jakimś cudem udało się podebrać i wilki banan na twarzy bo złowiłem ślicznego karpia - nie miałem wagi ale oceniłem go na 10kg nie był długi ale był "wypasiony"

Coś mnie cały czas trapiło że podobnego miśka miałem, ale nie był taki "ciemny" i tak " wypasiony", a było to zaledwie w październiku ubiegłego roku.

Więc dziś właśnie siadam w pracy przed kompem odpalam foty i analizuje i to chyba faktycznie jest ten sam karp ale urósł i przyciemniał :D tak mis ie wydaje, ale może oceńcie i wy....

MAJ 2010 (waga xx kg)

83561bbaab8c0120m.jpg

PAŹDZIERNIK 2009 (waga ok 9kg)

f7b8a3de3358b2d2m.jpg

Napisano

Gratulacje dudi !

Tak sie przygladam fotka i wydaje mi sie ze faktycznie moze to byc ta sama sztuka:)

No ja dzis sie wybieram na zasiadke na ten sam zbiornik co w zeszlym tygodniu. Zycze wszystkim milych polowow w ten weekend.

Napisano

Wypadzik na ten sam zbiornik co tydzien temu, zasiadka jedno dniowa od piatku do soboty po poludniu. Zero bran prawie wogole nie widac ryby cisnienie skakalo, wiatr nie taki, efekt zerowy. W sobote byly zawody wygral gosciu z 3 plotkami:) ale czas milo spedzony:)

Napisano

A u mnie zbiornik zarósł strasznie i nie moge się zielska pozbyć.

Wczoraj/dziś w nocy 4 kije w wodzie i tylko jednen odjazd u kolegi.

Trzeba bedzie jednak łowić z wywózki bo dużo zestawów ląduje w zielsku.

Napisano

Wczoraj łowisko PZW i zasiadka od 5 rano.Zeszło trochę nim znaleźliśmy górkę.Kilka godzin ciszy i pada szalony pomysł wywózki na dużą odległość (a raczej o zapas żyłki).Pierwsze branie z 260m i od razu wiadomo, że coś lepszego.Ryba w połowie dystansu zbiera nam bojkę i idzie ze skosa.Wsiadam z ojcem na ponton i płyniemy.Chwila i za drugim razem ląduje ją w podbieraku.Mata i waga pokazuje 6.60kg.Radość i zarazem zaskoczenie.Trafiło się jeszcze kilka ale nie wartych uwagi.Wyjazd bardzo udany

dsc04374x.th.jpg

• 2 months later...
Napisano

Dzisiaj spontaniczny wypad nad Odrę o 6:00 rano. Truskawkowe 20 mm na włos troche kuku i ok 1kg kulek do wody i czekamy. Pierwsze delikatnie branie i kleń 40 cm. koło 10:30 piękny odjazd i po 10 minutach rzeczna "dyszka". Waga nam zamokła dlatego ta "dyszka" to tak na oko ale miał 83 cm i był dość tłuściutki :wink:

20100818002.th.jpg

Pierwsza i ostatnia tego dnia

Napisano

Chyba nie łowią :) Ja juz ponad miesiac karpia nie widziałem na macie.

Niestety praca nie pozwala na częste wypady ani na przygotowanie łowiska.

Ale powoli biore się do roboty i zaczynam nęcić.

• 3 weeks later...
Napisano

Trzy dni zamiennie w deszczu, gradzie i słońcu a wszystko to w bardzo jesiennej - chłodnej i wietrznej aurze.

dd58b16482de7c55m.jpg

Nowy rekord życiowy.

Ponadto

b15caf977eaf6bb0m.jpg

Pełnołuski budzik.

70f9c0110197fdb5m.jpg

i Dyżurna Siódemka.

Napisano

Gratuluje rekordu, pikna rybka.

dudi,a ty jeszcze nie na rybach

Już siedzi i nawet coś łowi :grin: .

Jak przyjedzie to się pewnie pochwali.

Napisano

Wreście mogę się pojawić w tym temacie :mrgreen:

Pojechałem na łowisko Komoran w Sulęcinie, wędkowałem na Pickera i Feedera.

Na pickerze kukurydza a na Maximie dendrobeany. Zajeliśmy taki cypelek, gdy brały tym z boku a nam nie postanowiłem namówić kuzyna na zmiane miejsca. Godziny mijały a my nic.

Nagle Maxima zaczęła drgać, podskakiwać i w końcu zaklinowała się kołowrotkiem o podpórkę. Podbiegam, siedzi :grin: Poczułem ten błogi ciężar karpia, wreście :razz:

Następnie drugi po przerwie.

Na koniec jednocześnie mi i kuzynowi walnął karp (jego pierwszy, miał tylko płoteczkę) na pickery (czyli na kuku).

Wrażenia super, 10zł od 7 do 19 czyli otwarcia łowiska.

snc005881600x1200.th.jpg

snc005891600x1200.th.jpg

snc005901600x1200.th.jpg

Napisano

NO i po weekendzie na rybach - tylko 2 brania obydwa u mnie. Pierwsze na macie wylądawał piękny zdrowy pełnołuski 8kg, drugiej nocy o tej samej porze znów branie i tym razem mocna władował się w zielsko i chyba w dodatku zaczep. I żyłka nie wytrzymała.... A był na pewno ładniejszy niż ta 8mka :)

Nęce dalej może jakaś zasiadka w tygodniu jak dobrze pójdzie :) No tylko pora nie za bardzo bo biorą ok 4:00 :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.