Tomek2581 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Witam serdecznie mam pytanko czy znacie stawy w Ochabach?Stawy się znajdują przy głównej trasie Katowice Ustroń.Jadąc w kierunku Ustronia są po lewej stronie.Tam jest kilka stawów.Był już ktoś tam w tym roku?Jak tam wygląda sytuacja?Macie może jakieś namiary na właścicieli?szukałem na necie ale nic nie mogę znaleźć;(
lukSLOV Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Witaj W Ochabach jest faktycznie kilka stawów.Jadąc w stronę Skoczowa i Ustronia po prawej stronie znajdują się akweny "Żwirownia Stara",zaś po lewej stronie są stawy "Żwirownia Nowa" i zbiornik "Marcel". Obie żwirownie to wody Koła Wędkarskiego PZW Skoczów i z tego co wiem można wykupić zezwolenia jednorazowe-dniówki. http://www.pzw.org.pl/skoczow/cms/1193/historia_kola Jeżeli chodzi o zbiornik "Marcel" to leży on na terenie ośrodka wypoczynkowego. http://www.marcel.go3.pl/marcel.htm Pozdrawiam
Tomek2581 Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 Dziękuje za informację.Ktoś mi mówił ze te stawy są tylko prywatne bo teren jest ogrodzony płaci się tam od wędki a później za złowioną rybę od kilograma.Wiem też jak robi się cieplej to właściciele wpuszczają sumy afrykańskie.
lukSLOV Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Tak jak pisałem w Ochabach są tylko te łowiska,zaś to o którym Ci opowiadano to może łowisko prywatne w Bąkowie,które jest faktycznie ogrodzone i znajduje się przy dwupasmówce,w drodze na Skoczów Jadąc od Katowic najpierw mijasz Bąków a następnie są Ochaby Odnośnie akwenu "Marcel" w Ochabach- na wiosnę nie ma tam zbyt wielu wędkarzy i jest spokój, ale za to ciepłym latem ,a zwłaszcza w weekendy dosłownie tłok biwakowiczów,grillowiczów itp.
Tomek2581 Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 No właśnie nie byłem pewny co do miejscowości .To wie ktoś jak wygląda sytuacja w Bąkowie?A na tym Marcelu jak tam jest z rybami i braniami?
lukSLOV Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 W Bąkowie nie łowiłem ale znajomi opowiadali,że staw jest dość intensywnie zarybiany(głównie karpiem),co jest raczej typowe dla takich właśnie łowisk. Przejeżdżając obok tego łowiska zazwyczaj widać wielu wędkarzy a często bardzo wielu Marcel jest taki nieco zagadkowy.Ma miejsca głębokie po kilka metrów i płycizny,są górki podwodne i wysepki na środku.Kiedyś jak kopano tam żwir i woda stopniowo zalewała to zarybiano karpiem i szczupakiem. Pózniej właściciel tego ośrodka-KWK Marcel zarybiał. Coś wpuszczali miejscowi wędkarze ale obecnie ile jest ryb i jakie na tym zbiorniku to trudno mi powiedzieć Sam łowiłem płocie,wzdręgi,klenie,okonie.Trafiło mi się kilka szczupaków i karpi. Latem można obserwować piękne sztuki amurów i karpi,które wygrzewają się pod powierzchnią. Są wędkarze w naszym kole,którzy swe medalowe okazy złowili właśnie w tym niepozornym zbiorniku. Jest to zbiornik raczej dla cierpliwych
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.