Rafał Mazur Napisano 5 Kwietnia 2010 Napisano 5 Kwietnia 2010 Witam, mam pytanie do Szanownych Kolegów czy macie jakieś doświadczenia z wędkami składanymi typu travel? Na rynku dostępnych jest wiele modeli od delikatnych do ciężkich spiningów, są składane z wielu elementów i teleskopowe, drogie i tanie... Ale czy są w stanie zastąpić albo przynajmniej dorównać tym naszym ulubionym? Czy faktycznie to co o nich producenci piszą nie jest przesadzone? Czy w końcu nie złamią się na pierwszej rybie i wrócimy do domu lżejsi o paredziesiąt euro ( bo coś w zamian trzeba było kupić), plując sobie w brodę, że przecież można było zainwestować w tubę i extra opłacić na lotnisku. Naprawdę mam dylemat i proszę o wasze opinie. Alternatywa jest taka, albo wędka travel albo dobra tuba i dodatkowe koszty. Cel - Szwecja Proszę pomóżcie Pozdrawiam
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Rafał Mazur, wszystko zależy od tego ile chcesz na takiego kija przeznaczyć. Trawele wcale nie muszą, i najczęściej nie są, gorsze od wędek dwu składowych.
Rafał Mazur Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 Artech, myślę o kwocie ok 200 zł. Ale widziałem również kilka ciekawych propozycji SPRO, których zakup byłby w granicach 100 - 150 zł - czyli jeszcze taniej. Ale czy takim składaczkiem wytargam metrówkę (o ile się poszczęści )?
Jacek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Ale czy takim składaczkiem wytargam metrówkę (o ile się poszczęści )? A dlaczego nie? Travele to normalne kije, jeżeli dobierzesz sobie uniwersalny kij z cw w zakresie do dwudziestukilku g, będziesz miał odpowiednio dobraną linkę i ustawiony hamulec kołowrotka, to dlaczego miałbyś nie wyciągnąć metrówki? Też myślę nad travelem na wyjazdy, gdzie łowienie wchodziłoby w grę tylko przy okazji.
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Travele to normalne kije, byle nie teleskopy
Jacek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 byle nie teleskopy A to fakt, nawet o nich nie pomyślałem
Rafał Mazur Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 No i to Panowie ważna dla mnie wskazówka. Szczerze mówiąc po cichutku myślałem właśnie o teleskopie. Nawet sobie taki znalazłem i całkiem ładnie o nim napisali : DRAGON MILLENIUM HD TRAVEL SPINN (teleskop) 2,4m: http://www.allegro.pl/item959243762_dragon_millenium_hd_travel_spinn_teleskop_2_4m.html Co znaczy siła marketingu ... Czyli Waszym zdaniem godne uwagi są tylko kije "wieloskłady" a w żadnym wypadku nie brać się za teleskopowe?
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Czyli Waszym zdaniem godne uwagi są tylko kije "wieloskłady" a w żadnym wypadku nie brać się za teleskopowe? Ja osobiście bym teleskopa nie kupił.
Deuuu Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 DRAGON MILLENIUM HD TRAVEL SPINN (teleskop) 2,4m: http://www.allegro.pl/ite...eskop_2_4m.html Jestem ciekaw jak wygląda to po rozłożeniu, czy segmenty są takiej samej długości i jak przekłada się to na jego akcję bo x-fast przy teleskopie wydaje mi się przekłamaniem ale możliwe że się mylę.
Jacek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja też bym nie kupił teleskopowego spinningu, jakoś nie budzą mojego zaufania. Polecam specjalistyczny artykuł o kijach: Link , mniej więcej w połowie artykułu jest opisana sprawa łączeń teleskopowych w krótkich, spinningowych wędziskach. Cytat: "...na ogół jednak wygodę przewożenia opłaca się tu wartością użytkową: nie najlepsze rozmieszczenie przelotek, dość przypadkowa akcja. Toteż w wędziskach krótszych i cieńszych, pracujących przede wszystkim dynamicznie, złączy teleskopowych na ogół nie stosuje się".
Rafał Mazur Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 Jak się zastanowić głębiej to macie rację bo przecież wieloskład to nic innego jak zwykły spin podzielony nie na 2 a na kilka części - czyli CW i akcja powinna być podobna co w wędce normalnej. A teleskop? trzeba by było go przećwiczyć. Swego czasu myślałem o Shimano Catana - ładny, teleskopowy, czerowy kij ale co z tego. Znajomy sprzedawca w sklepie mówił, że rzucał nim i zachowuje się jakby był z plasteliny. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś jeszcze na forum kto ma doświadczenie z travelem i coś ciekawego podrzuci. Póki co piękne dzięki.
przemekli Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 w lutowym numerze Wędkarskiego Świata było zestawienie traveli, jak chcesz jutro mogę wrzucić skany
tomik Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Upewnij się najpierw czy redakcja Wędkarskiego Świata tego chce i się na to godzi.
przemekli Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Upewnij się najpierw czy redakcja Wędkarskiego Świata tego chce i się na to godzi. myślałem że cześć można udostępniać a kopiowanie całości jest zabronione ale się w to nie zagłębiałem w takim razie skanów nie będzie, ale przynajmniej wiesz który numer, będziesz musiał pójść do biblioteki i wypożyczyć albo znaleźć inny sposób
Rafał Mazur Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 Przemekli, odnalazłem ten artykół. Faktycznie w WŚ 2/2010, tekst Marek Szymański. Nie wiem jak mi to umknęło. Ale teraz już przeczytałem dokładnie. Płyną z niego 4 wnioski: 1. Autor sugeruje długość 2,7 lub 2,4 z CW ok. 30g czyli dokładnie taką jaką prawie wszyscy używamy. 2. Sprytne spostrzeżenie - kupować wędki o parzystej ilości składów. A to dlatego, że w przypadku przemieszczania się bez konieczności rozkładania całkowitego wędziska możemy nasz spining podzielić na dwie równe części i przewozić/przenosić go jak zwykłą wędkę. 3. travele w niczym nie ustępują (akcja i moc) wędkom zwykłym a często przez zastosowanie grubej ścianki dodatkowo je wzmacniają. 4. Przez swoje niewielkie gabaryty można je stale wozić w samochodzie i nie będą kusić potencjalnych złodziei. Jeżeli chodzi o ceny - rozrzut taki sam jak przy zwykłych kijach ( 150zł - 1500zł). No i dodatkowo potwierdziło się... Nie padła propozycja teleskopu. Przemekli, dzięki za podpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.