scyzoryk123 Napisano 10 Kwietnia 2010 Napisano 10 Kwietnia 2010 Witam wszystkich użytkowników ;P Mam taki problem ponieważ nie wiem jakiej grubości żyłki lepiej kupić i jakiej firmy. Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg i zastanawiałem się nad żyłką 0,18 firmy Maxima, a do łowienia mniejszych ryb na stawie i na kanale leszczy płoci karasi to myślałem nad 0,16 lub 0,14 też firmy Maxima. Czy dobrze dobrałem grubości co do gatunków ryb i czy są to dobre żyłki firmy Maxima. Jeśli znacie jakieś dobre żyłki to proszę o pod powiedzenie jakiej. Z góry wielkie dziękuję i pozdrawiam
zdrapek Napisano 10 Kwietnia 2010 Napisano 10 Kwietnia 2010 Może się mylę le czy nie masz na myśli żyłki firmy Dragon o nazwie maxima? Dodatkowo jaką metodą chcesz łowić - po opisie stawiam na spławik.
scyzoryk123 Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Napisano 10 Kwietnia 2010 tak własnie oto mi chodzi chcę łowić metodą odległościową na spławik hehe
zdrapek Napisano 10 Kwietnia 2010 Napisano 10 Kwietnia 2010 Ja łapie właśnie na taką żyłkę (maxima match&feeder) i myślę że 0,18mm to max jeśli chodzi o grubość. Łapie na nią od paru sezonów i nie zmieniam bo jest naprawdę dobra.... poza tym w swoim wyposażeniu mam więcej żyłek produkowanych przez Dragona i są bardzo przyzwoite. Na spławik Match&feeder polecam - mała pamięć kształtu, tonie, odpowiednia rozciągliwość.
hubal Napisano 11 Kwietnia 2010 Napisano 11 Kwietnia 2010 Tez mam maximy na 2 kręciołach, ale polecam również team dragon flex i quattron quantuma ( w granicach 15 zł za 150 m więc cena ok ). Zakupione dopiero w tym sezonie, ale porównując początki maximy i tych żyłek, to wychodzą na duży +.
Gość naleśnik27 Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 własnie taką maxime nawinąłem na krecioła jakies 250 m jest to fluo na spining a dokładniej maxima trout @ jig swietnie sie układała i ma mała pamieć mam nadzieje że sie spisze na majowycz szczupłych !!
fish007 Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam wszystkich użytkowników ;P Mam taki problem ponieważ nie wiem jakiej grubości żyłki lepiej kupić i jakiej firmy. Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg i zastanawiałem się nad żyłką 0,18 firmy Maxima, a do łowienia mniejszych ryb na stawie i na kanale leszczy płoci karasi to myślałem nad 0,16 lub 0,14 też firmy Maxima. Czy dobrze dobrałem grubości co do gatunków ryb i czy są to dobre żyłki firmy Maxima. Jeśli znacie jakieś dobre żyłki to proszę o pod powiedzenie jakiej. Z góry wielkie dziękuję i pozdrawiam Problem jest bardziej złożony niż sie wydaje , napisałeś Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg a powinieneś napisać - jest możliwość złowienia rybki koło 3 kg, i od razu pytam a co jak powiesi się 5 kg, a może 10 kg, tego nigdy nie wiesz, dlatego nie pisz co chciałbyś a co jest możliwe do złowienia w danym miejscu , żeby po konkretnym braniu nie stać nad wodą z otwartymi ustami i nie opowiadać potem o "łodziach podwodnych " które tam pływają. Żyłeczki 0,16 lub 0,14 zostaw zawodnikom na zawody, ja kupiłbym dobrą żyłke 0,22 lub 0,24 - 150 m, przy zakupie zwróć uwagę na to czy żyłka jest świeża, nie warto kupować żyłek które były nowościa firmy kilka lat temu a firma wypuszcza co roku nowe żyłki, masz wtedy pewne że to stare zapasy magazynowe, żyłka jest przesuszona , łamliwa i słaba na węzłach, lepiej kupić nowość jakieś firmy przynajmniej wiadomo że będzie to świeża żyłka . Nie warto również kupować żyłek firm nieznanych czy żyłek na bazarach od "Ruskich" choćby nie wiem jakiej firmy , totalna porażka. Kup sprawdzone markowe żyłki, czasem okaże się że warto dać 2 czy 5 zł więcej za szpulkę niż potem stać nad wodą z otwarta szczęką i zastanawiać sie co u diabła mi pobrało.
Damian21 Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 fish007, dawno się już tak nie ubawiłem pozwolę sobie wyrazić wręcz przeciwną opinię - marki i typy żyłek które długo utrzymują się na rynku, są sprawdzone i takie warto kupować. kwestia zleżałej żyłki to już inna sprawa i nie ma z tym nic wspólnego. do łowienia typowych karpików na stawie ze spławikiem czy pickerem wystarczy mu ta 0,16 czy 0,18 tyle że markowa powiedzmy min. za 15pln. na takiej szesnastce możesz 2 kilowego karpia wyciągnąć na dokręconym hamulcu i dźwigając na żyłce w górę
scyzoryk123 Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Napisano 14 Kwietnia 2010 mi chodziło dokładniej o to ze chce kupić żyłkę 0,16 na zawody gdzie bedę łowił mniejsze ryby góra do kilograma a 0,20 na zawody do łowienia karpi na stawie i to jest oddzielny staw gdzie są karpie góra do 3 kilo
michorn Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 bedę łowił mniejsze ryby góra do kilograma to nie bierz 0,16 tylko dobra 0,14 dla Ciebie prawie nie będzie różnicy a dla ryby zawsze to te 0,02
fkuzi555 Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 a ja na takie lowiska wybieram maver stone river 0,16 i przypon trabucco superelite t1 0,12. przy jakim takim kiju i kreciolku z karpiami ok 4kg spokojnie dajesz rade, choc chwile trzeba sie z nimi pobawic. wazna rzecz... zylka, zeby szybko tonela musi byc odtluszczona. bardzo fajnie do tego sie sprawdza plyn maver line sinker. nie polecam natomiast plynow do naczyc, czy innych wynalazkow zylka po nich parcieje duuuzo szybciej stone river - ok 20-25 zl max za 100m t1 - ok 30-45zl za 50 m ale warto!!! porownanie t1 0,16 z inna zylka 0,16 (robinson) i 0,16 strzela 3 na 4 razy (0,12 nie przewiazywalem)
FantasySpirit Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Ktoś łowił kiedyś na żyłce Jaxona Crocodile Soft -Strong?
Damian21 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Ktoś łowił kiedyś na żyłce Jaxona Crocodile Soft -Strong?tak.było to jedno z traumatycznych przeżyć, które do dziś próbuję wymazać z pamięci przy pomocy psychoterapeuty.
Robal Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Zgadzam się z Damian21, moja sztuka znalazła właściwe zastosowanie jako podkład.
pagori Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Ja łowie często na "Crocodile Green" i wcale nie jest taka zła. Używam jej przy polowaniu na klenia , jest bardzo miękka co pozwala na dalekie rzuty. Kupuje ją bo jest tania i można często wymieniać na nową.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.