Skocz do zawartości
Dragon

Problem z doborem żyłki

scyzoryk123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników ;P Mam taki problem ponieważ nie wiem jakiej grubości żyłki lepiej kupić i jakiej firmy. Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg i zastanawiałem się nad żyłką 0,18 firmy Maxima, a do łowienia mniejszych ryb na stawie i na kanale leszczy płoci karasi to myślałem nad 0,16 lub 0,14 też firmy Maxima. Czy dobrze dobrałem grubości co do gatunków ryb i czy są to dobre żyłki firmy Maxima. Jeśli znacie jakieś dobre żyłki to proszę o pod powiedzenie jakiej. Z góry wielkie dziękuję i pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Może się mylę le czy nie masz na myśli żyłki firmy Dragon o nazwie maxima? Dodatkowo jaką metodą chcesz łowić - po opisie stawiam na spławik.

Napisano

Ja łapie właśnie na taką żyłkę (maxima match&feeder) i myślę że 0,18mm to max jeśli chodzi o grubość. Łapie na nią od paru sezonów i nie zmieniam bo jest naprawdę dobra.... poza tym w swoim wyposażeniu mam więcej żyłek produkowanych przez Dragona i są bardzo przyzwoite. Na spławik Match&feeder polecam - mała pamięć kształtu, tonie, odpowiednia rozciągliwość.

Napisano

Tez mam maximy na 2 kręciołach, ale polecam również team dragon flex i quattron quantuma ( w granicach 15 zł za 150 m więc cena ok ). Zakupione dopiero w tym sezonie, ale porównując początki maximy i tych żyłek, to wychodzą na duży +.

Gość naleśnik27
Napisano

własnie taką maxime nawinąłem na krecioła jakies 250 m jest to fluo na spining a dokładniej maxima trout @ jig swietnie sie układała i ma mała pamieć mam nadzieje że sie spisze na majowycz szczupłych :)!!

Napisano
Witam wszystkich użytkowników ;P Mam taki problem ponieważ nie wiem jakiej grubości żyłki lepiej kupić i jakiej firmy. Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg i zastanawiałem się nad żyłką 0,18 firmy Maxima, a do łowienia mniejszych ryb na stawie i na kanale leszczy płoci karasi to myślałem nad 0,16 lub 0,14 też firmy Maxima. Czy dobrze dobrałem grubości co do gatunków ryb i czy są to dobre żyłki firmy Maxima. Jeśli znacie jakieś dobre żyłki to proszę o pod powiedzenie jakiej. Z góry wielkie dziękuję i pozdrawiam

Problem jest bardziej złożony niż sie wydaje , napisałeś

Chciałbym łowić karpie na stawie takie do 3 kg
a powinieneś napisać - jest możliwość złowienia rybki koło 3 kg, i od razu pytam a co jak powiesi się 5 kg, a może 10 kg, tego nigdy nie wiesz, dlatego nie pisz co chciałbyś a co jest możliwe do złowienia w danym miejscu , żeby po konkretnym braniu nie stać nad wodą z otwartymi ustami i nie opowiadać potem o "łodziach podwodnych " które tam pływają. Żyłeczki 0,16 lub 0,14 zostaw zawodnikom na zawody, ja kupiłbym dobrą żyłke 0,22 lub 0,24 - 150 m, przy zakupie zwróć uwagę na to czy żyłka jest świeża, nie warto kupować żyłek które były nowościa firmy kilka lat temu a firma wypuszcza co roku nowe żyłki, masz wtedy pewne że to stare zapasy magazynowe, żyłka jest przesuszona , łamliwa i słaba na węzłach, lepiej kupić nowość jakieś firmy przynajmniej wiadomo że będzie to świeża żyłka . Nie warto również kupować żyłek firm nieznanych czy żyłek na bazarach od "Ruskich" choćby nie wiem jakiej firmy , totalna porażka. Kup sprawdzone markowe żyłki, czasem okaże się że warto dać 2 czy 5 zł więcej za szpulkę niż potem stać nad wodą z otwarta szczęką i zastanawiać sie co u diabła mi pobrało.
Napisano

fish007, dawno się już tak nie ubawiłem :lol:

pozwolę sobie wyrazić wręcz przeciwną opinię - marki i typy żyłek które długo utrzymują się na rynku, są sprawdzone i takie warto kupować. kwestia zleżałej żyłki to już inna sprawa i nie ma z tym nic wspólnego.

do łowienia typowych karpików na stawie ze spławikiem czy pickerem wystarczy mu ta 0,16 czy 0,18 tyle że markowa powiedzmy min. za 15pln. na takiej szesnastce możesz 2 kilowego karpia wyciągnąć na dokręconym hamulcu i dźwigając na żyłce w górę :mrgreen:

Napisano

mi chodziło dokładniej o to ze chce kupić żyłkę 0,16 na zawody gdzie bedę łowił mniejsze ryby góra do kilograma a 0,20 na zawody do łowienia karpi na stawie i to jest oddzielny staw gdzie są karpie góra do 3 kilo

Napisano
bedę łowił mniejsze ryby góra do kilograma
to nie bierz 0,16 tylko dobra 0,14 dla Ciebie prawie nie będzie różnicy a dla ryby zawsze to te 0,02 :mrgreen:
Napisano

a ja na takie lowiska wybieram maver stone river 0,16 i przypon trabucco superelite t1 0,12. przy jakim takim kiju i kreciolku z karpiami ok 4kg spokojnie dajesz rade, choc chwile trzeba sie z nimi pobawic. wazna rzecz... zylka, zeby szybko tonela musi byc odtluszczona. bardzo fajnie do tego sie sprawdza plyn maver line sinker. nie polecam natomiast plynow do naczyc, czy innych wynalazkow ;) zylka po nich parcieje duuuzo szybciej

stone river - ok 20-25 zl max za 100m

t1 - ok 30-45zl za 50 m ale warto!!!

porownanie t1 0,16 z inna zylka 0,16 (robinson) i 0,16 strzela 3 na 4 razy (0,12 nie przewiazywalem)

• 4 weeks later...
Napisano
Ktoś łowił kiedyś na żyłce Jaxona Crocodile Soft -Strong?
tak.

było to jedno z traumatycznych przeżyć, które do dziś próbuję wymazać z pamięci przy pomocy psychoterapeuty.

Napisano

Ja łowie często na "Crocodile Green" i wcale nie jest taka zła. Używam jej przy polowaniu na klenia , jest bardzo miękka co pozwala na dalekie rzuty. Kupuje ją bo jest tania i można często wymieniać na nową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.