Skocz do zawartości
Dragon

Wędkowanie na rzece Wkrze.

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

czy sa tam ryby jeszcze jakies do lapania ?

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Gość Anonymous
Napisano

Na Wkrze na wysokości Pomiechówka łowi się dobrze na wiosnę (do połowy maja).Po prostu "wchodzi" ryba z Narwi . Potem można próbować szczęścia przy ujściu Wkry do Narwi ("rzut beretem" do Pomiechówka).Ale najlepsze łowisko po połowie maja jest na odcinku Narwi od ujścia Wkry w prawo ( jadąc od strony Pomiechówka).Łowi się z gruntu ,dalekie wyrzuty - biorą przeważnie piękne leszcze ale nie tylko.

• 2 years later...
Napisano

:razz: To prawda co powiedział mój poprzednik.Byłem na Wkrze parę dni temu i stwierdziłem ,że ryby już wróciły do Narwi .A po rozmowie z miejscowymi zacząłem wątpić czy w tym roku w ogóle weszły do Wkry.Ryby białe podobno były łowione ale raczej na przedwiośniu w okolicach mostów i były to głównie płocie.

Tego dnia nic nie brało. Dopiero w starorzeczu zlokalizowałem parę ryb. Znaczy się było parę uderzeń małych szczupaków. W nurcie Wkry na odcinku od Pomiechówka do ujścia za obserwowałem zaledwie jeden spław większej ryby. Był to prawdopodobnie boleń.

post-1773-14544971574332_thumb.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

SIEMA !!

HM.... Zastanawiam się co by ci tu napisać ???????

generalnie temat rzeka i musisz się sprecyzować co cię interesuje!

Napisz na co chcesz się nastawić to coś ci napiszę !!

Rybki tu bywają całkiem całkiem !!!

Pozdro

Napisano

Ja łowię na Wkrze w okolicach Cieksyna.

Byłem w ten weekend i rzeczywiście płocie gdzieś nawiały. W kwietniu było ich naprawdę sporo i to nawet sporych, ale łowionych na gruncik. Moim zdaniem ma na to wpływ poziom wody w rzece, jest duuużżooo niższy niż w kwietniu.

Po pierwszym dniu w ten weekend zrezygnowałem z zasiadek, bo straszna kiszka była, nie tylko u mnie. Wziałem spining w łapę, wodery na dupe i pochodziłem sobie przy trzcinkach. Wynikiem były dwa szczupłe jeden 46 cm, drugi 58cm oraz dwa nie wyciągnięte.

Rozmiawiałem z miejscowymi i powiedzieli, że jest sporo dużych kleni, ale trzeba trafić na dzień, bo miejcówki mają zanęcone, a czasami wracają o kiju.

• 7 months later...
Napisano
SIEMA !!

HM.... Zastanawiam się co by ci tu napisać ???????

generalnie temat rzeka i musisz się sprecyzować co cię interesuje!

Napisz na co chcesz się nastawić to coś ci napiszę !!

Rybki tu bywają całkiem całkiem !!!

Pozdro

Witam

W tym roku na wiosnę mam zamiar powędkować na Wkrze w okolicach Pomiechówka (odcinek od ujścia Wkry do Narwi do Błędowa). Z uzykanych dotąd informacji wynika, że powinienem nastawić się głównie na płoć metodą spławikową (przystawka bądź przepływanka). Chciałbym jednak trafić jakiegoś jazia czy klenia (lubię lekki spinning jak również metody stacjonarne). Prosiłbym o jakieś rady dotyczące preferowanych metod, przynęt oraz (przede wszystkim) najlepszego okresu brań. Z forum wynika, że łowi się do połowy maja lecz nie wiem od kiedy można zacząć i kiedy jest najlepszy okres. Ponadto chciałbym się dowiedzieć na jakiej wielkości "potwory" mogę liczyć na Wkrze. Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 2 weeks later...
Napisano
Witam

W tym roku na wiosnę mam zamiar powędkować na Wkrze w okolicach Pomiechówka (odcinek od ujścia Wkry do Narwi do Błędowa). Z uzykanych dotąd informacji wynika, że powinienem nastawić się głównie na płoć metodą spławikową (przystawka bądź przepływanka). Chciałbym jednak trafić jakiegoś jazia czy klenia (lubię lekki spinning jak również metody stacjonarne). Prosiłbym o jakieś rady dotyczące preferowanych metod, przynęt oraz (przede wszystkim) najlepszego okresu brań. Z forum wynika, że łowi się do połowy maja lecz nie wiem od kiedy można zacząć i kiedy jest najlepszy okres. Ponadto chciałbym się dowiedzieć na jakiej wielkości "potwory" mogę liczyć na Wkrze. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przepraszam że dopiero dziś ale byłem z deka zajęty!!

Hmm... zastanawiam się od czego zacząć .

Najważniejsze jest chyba to że wkra co roku po zimie zmienia się trochę pod względem głębokości , ale pamiętaj że zazwyczaj charakteryzuje się tym że jest tu woda po uszy jak się na głowie stanie ale bywają też spore dołki. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba łódka albo ponton (to pozwoliło by na niezłą penetrację łowisk gdyż zazwyczj te konkretne dołki są raz na lewym raz na prawym brzegu )zacznijmy od początku

OK płyniemy od Błędowa ...między Błędowem a Szczypiornem znajdziesz pośrodku wyspę jest tam niezłe miejsce na drapieżnika i całkiem dużego klenia (ale niestety praktycznie dojście tylko z jakiejś łajby).Następne miejsce godne uwagi to wysokość starego młyna tzn obecnie mostek łączący Kosewko z Goławicami .Masz tam dojście z dwóch stron rzeki ale od strony Kosewka polecam tylko przy moście (od tej strony najlepiej zejść po przęśle i ustawić się przed mostem-kleń i to naprawdę konkretny płoć , miętus,i cała chmara uklejki ale jak staniesz za mostem szczupły brzana kleń).Po stronie Goławic jest "plaża"tam ukleja i płoć .Idąc dalej po stronie Goławic tuż przed ośrodkiem NIK-u są zatoczki porośnięte trzcinami tam na żywca szczupły (największy jaki został tam złapany 7,68 kg).Dalej generalnie penetrując tą stronę trafisz na całą masę dołków w których można trafić na niezłą rybkę .Jak dojdziesz do Pomiechówka grzechem by było nie zajrzeć na starorzecze Narwi (bardziej na lewo od Wkry) i zapolować na szczupłego-żywczyk.

To miejsca które znam i mogę Ci polecić >

Co do sposobu połowu to polecam przepływankę.

Jak chcesz złapać klenia to polecam wiśnie (tak łapią miejscowi)

Pozdrawiam i połamania kija

Napisano

ICEMAN0729

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na pewno skorzystam.

Masz może jakieś informacje na temat jeziora w Błędowie, występujących tam ryb, metod....

Napisano

Szczerze mówiąc nie znam tego jeziora i nie słyszałem nawet na jego temat Trochę dziwne że miejscowi nic o tym nie wspominali choć miejscowym można i mnie tak nazywać -moi starzy mają tam działkę i jeździłem tam z 10 lat.Widocznie raczej nie jest to miejsce godne zainteresowania chyba że coś się zmieniło w tym temacie!!! :oops:

Napisano

Byłem dzisiaj na zwiadach nad Wkrą (bez wędki). W Kosewku przy moście ok. 20 wędkarzy na przesterzeni może 20 m2 łowiło z lodu. Część wędkami podlodowymi, część kilkumetrowymi batami :!::o Do wiadra szło wszystko: płoteczki, uklejki, leszczyki nawet kleniki. Wszystko w granicach 10-20 cm. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Żenada!!

• 5 months later...
Napisano

Trochę odświeżę temat.

Morek W Kosewku co roku przez kilka pierwszych miesięcy w roku niestety jest ten precedens.

Odwiedziłem dziś te miejsce (planowo chciałem połowić na Narwi, niestety wody z Zegrza i ją zatruły poniżej zapory w Dębe :( ) i może wyniki powinny być bardziej imponujące to i tak jestem bardzo zadowolony z tego co widziałem. Sam na żywca spiąłem pokaźnego szczupłego, natomiast wędkarz na przeciwległym brzegu ciągnął piękne klenie z gruntu na pęczek pinki - największy ok 2kg.

• 3 weeks later...
Napisano

Sławetne Kosewko.

W ubiegłym roku pływałem z rurką na granicy nurtu i wody stojącej i widziałem pod wodą olbrzymie klenie (w granicach 50 cm). Niestety wczesnowiosenny krajobraz tego miejsca skutecznie mnie zniechęcił do powrotu.

pzdr

Napisano

Klenie po dzień dzisiejszy stoją i po 50cm i większe (widoczne z mostu) aczkolwiek nie do wyjęcia (nie próbowałem jescze tylko kuli wodnej - może się skuszą :) )

• 2 weeks later...
Napisano

W niedzielę byłem na Kosewku (bardziej z myślą o kąpieli niż łowieniu). To co zobaczyłem z mostu patrząc w górę rzeki śni mi się od kilku dni. Był to kleń. Widziałem 50 - tki, może nawet 60 - tki. Ale to co widziałem ostatnio było duuuużo większe (na pewno był to kleń). Ustawiłem się powyżej tego miejsca po pas w wodzie z lekkim spinem i przez kilka godzin testowałem wszystkie moje lekkie przynęty z asortymentu. Coś tam wyciągnąłem, ale to co widziałem mnie po prostu olało. W sobotę jadę z wisienkami.

Pzdr

• 3 months later...
Napisano

Witam.chciałbym sie dowiedziec co nieco o tym odcinku wkry,poniewaz mam tam dosyc blisko i uwazam ze to ładna woda.A tak dokładniej to chciałbym wiedziec czy jest tam miętus i czy ktos go tam łowi?

pozdrawiam:)

Napisano

Z miętusem nad Wkrą spotkałem się tylko raz - kiedy go wpuszczałem z Narwi w czasie przyduchy.

• 2 months later...
Napisano

No i znowu wkra :)

Lody puszczaja i w niedzielę na 80% udaję się nad ta znakomitą rzeczkę.

Przypomnę dla chętnych pomoczenia kija, że od tego roku wyłączony został dla wędkarzy odcinek wkry od ujścia do Narwi aż do Kosewka - do maja. Bardzo dobrze zrobili, ryby tam pełno wchodziło na wiosnę z Narwii i normalna "rzeź niewiniątek była" . mam nadzieję że tylko pilnują tego.

Po powrocie pochwalę się wynikami , i może parę fotek da się psytyknąć.

Pozdrawiam.

Napisano

Wróciłem , rzeka miejscami już puściła lód , a w innych jest cała zamarznięta.

Odwiedziłem Kosewko z ciekawości, na szczęście rozlana jest szeroko i zamarźnięta więc nie maja wędkarze jak łapać .

W szczypiornie próbowaliśmy swoich sił, niestety bezskutecznie, nic nie chciało się skuśić.

Ogólnie woda wysoko i przybiera , pełno śniegu i lodu schodzi.

Trzeba jeszczę trochę poczekać.

• 1 month later...
Napisano

Witam wszyskich.

Wędkuje od paru lat nocą metodą gruntową lub spławikową na Narwi, Bugu, Zalewie Zegrzyńskim, Jeziorrze Błędowskim, (Zalewie Nowe Miasto- tylko dzień) i powiem że coraz trudniej tam złowić rybę. Ostanio od dwóch lat zacząlem wędkować na rzece Wkrze od Bolęcina do Cieksyna. Muszę powiedzieć że zdecydowanie lepiej sie sprawdza to łowisko i warto tam nastawić się na wędkowanie. Moje ulubione miejsca są w oklicach Popielżyna Zawady. Zaczynam wędkować nocą od kwietnia do końca pażdziernika. Jakoby że pracuje to zazwyczaj jadę albo w piątek na nockę albo sobotę na nockę. Można dojechać samochodem nad samą wodę. Cisza, spokój, dzika rzeka i przede wszystkim można tam złowić naprawdę dużą rybę np. dużą brzanę, klenia, jaźa, dużego leszcza, płoć , szczupak. sandacz, okoń, trafi się też czasami duży karp, lin i inne.

Chętnie porozmawiam z wędkarzami z Warszawy i okolic na e-mail ryba382@op.pl

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.