artech Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 po konsultacji z artechem wybrałem 0,15 (10lb) i nie żałuje, jest wystarczajaca!!! Cieszę się że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Screamer Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Witam czy plecionka Power PRO nadawała by sie do rzucania twisterami z głowka około 1-2g?? Oczywiscie uzywal tez bede wiekszych przynet ale czy takimi 2g da sie rzucac w miare daleko No i jaka średnica byla by najbardziej optymalana aby mozna bylo daleko rzucac i wmiare byla wytrzymala?? A moze lepszym rozwiazaniem byla by zyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 Do 1-2 g główek to chyba lepsza będzie żyłka, a jeżeli plecionka i PP to 6 lb. Chyba że na 1-2 g główki chcesz zakładać przynęty na szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazgacz Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Nadszedł czas przewinięcia kołowrotka z żyłki na plecionkę.I plątanina nie do rozwiązania w głowie. Jaka firma jest dobra? Jaka grubość? Łowię na bardzo głębokim łowisku, przede wszystkim okonie, choć chciałbym żeby była w miarę uniwersalna, co by sandacz i zębacz nie uciekli. Dobrze by było żeby była wytrzymała na intensywną kilkumiesięczną eksploatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazgacz Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Po przeniesieniu posta przez admina rozczytałem się w temacie, a więc Power Pro- mam tylko jedno pytanie - kolor żółty bardzo ułatwił by mi życie, ale łowię na solinie gdzie woda jest przejżysta, nie obawiać się i kupić żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuck Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 kup żółty, w razie obaw - pomaluj czarnym markerem ostatnie półtora metra linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Jaką plecionkę polecicie mi na klenia chodzi mi o firmę i ew Fi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Klenia bardziej komfortowo łowi się żyłką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 wiem ale 16 mam góra 10 razy nad woda i jest do wyrzucenia a plecionka bedzie przynajmniej na sezon:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Uwaga pojawiły się nowe i tanie plecionki JAXONA. Za sto metrów 40 zeta. Kolor czarny okrągła średnica i faktycznie są bardzo dobre. Jakoś nie jestem zwolennikiem produktów JAXONA, jednak w tym wypadku muszę pochwalić tą plecionkę. Namówił mnie kolega i wcale nie żałuję. Kupiłem sobie 0.20 na oko bardzo cienka - wytrzymałość podana na pudełku 22kg. Kolega testował 0.10 i 0.18 i też bardzo zadowolony. Znaczy polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 -PuS- z początku każda plecionka trzyma ładnie Po czasie zobaczymy, co się z nią będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazgacz Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Wybrałem power pro fluo 0.13mm. Dziękuję wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Mam zamiar kupic plecionke o srednicy 0,10-0.12mm.. Czy ta srednica plecionki nadaje sie na lowinie 4cm-6cm woblerami oraz gumami podobnej wielkosci.....?? mam zamiar łowic okonie i srednie szczupaki... to ta plecionka najbardziej mi odpowiada... czy to dobry wybór ... prosze o pomoc.... z góry dzieki za pomoc... Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Polecam 0.08 lub 0.10 grubsza nie rzucisz daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 lukass, parametrów plecionki nie powinno podawać się w mm, czyli jej przekroju. Z bardzo prostej przyczyny - nie ma plecionki o idealnie okrągłym przekroju, więc takie podanie jej parametrów jest nieprawdziwe. Podstawowym parametrem plecionki jest jej wytrzymalość na zerwanie, najlepiej podana minimalna wartość na węźle a nie jak w naszym kraju maksymalna liniowa. Przykładowo plecionka PowerPro zakupiona w USA opisana jako 10 lb test (1 lb = ok 0,46 kg) u nas opisana jest jako 0,15 mm i wytrzymałości 9 kg. Odpowiadając na Twoje pytanie, to wystarczy Tobie zupełnie plecionka 8 lb dobrej firmy. Śmiało mogę polecić: Power Pro 8 lb lub Stren Super Braid. Ta druga może być 10 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 marewel, skąd bierzesz swoje informacje ??? Łowiłeś kiedyś spininngiem z plecionką "grubszą" niż 0,10 mm woblerami 4 - 6cm?? lukass, poza tym tu masz już dzial o plecionkach http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 W zeszlym sezonie mialem berkleja 0.10,i nawet spoko taraz mam dragona 0.12 i nie wiem czy ona jest przegrubiona czy co,ale tak tak małymi wobkami to jak nie zarzucę za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 marewel, plecionka plecionce nie równa Jak już wyżej pisałem podawanie parametrów plecionki w mm to nieporozumienie, a dobrej klasy plecionką 10 lb i przy dobrym (odpowiednio dobrane cw) kiju, rzuca się nie dużo gorzej niż żyłką o zbliżonych parametrach. Trzeba też wziąć pod uwagę że wobler 6 cm może ważyć np. 6 g a może też ważyć około 15 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Chłopaki, dopiero to napisałem w jakimś innym temacie. artech, też niby pisze słusznie po czym i tak dalej spokojnie dyskusja idzie o "plecionce 0.10". Nie wszystko co napisane na pudełku ma sens. Urzędzenia USB 2.0 compatible, komputery Vista Capable czy właśnie plecionki o jakiejś średnicy... Co do mocy plecionek to pamiętajcie że inną mocą jest 15lb test a inną 15lb breaking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 posiadam power pro 8Lb i czyli umowne 0.13 mm i 6 cm wobek poleci sporo guma na głowce min. 5gram pozatym po kilku miesiącach używania plecionki zauważysz ze robi sie ona coraz bardziej płaska i przekroju i wizualnie z początkowego0.13 robi sie co najmniej 0.15 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 marewel, plecionka plecionce nie równa Właśnie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Mam zamiar zakupic plecionke 0,10mm-0,12 firmy dragon a dokłądnie to ten model--> http://www.okonek.com.pl/images/zylki/Dragon_Plec_techno.jpg lub tez firmy dragon ale ten --> http://www.okonek.com.pl/images/zylki/GuideSelect_X-Strong.jpg Proszę o dobra rade.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DooLiN Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Ja mam plecionkę Jaxon New Concept 0,04mm i jest super polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 power pro i fireline są dostępne na allegro jak i w przeciętnym sklepie wędkarskim sprawdzone pewne i już długo na rynku ...jaxon dragon czy konger to druga liga więc zastanów sie czy warto ryzykować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 ja tak samo jak juz mówiłem polecam power pro mam juz jakiś czas i jeszcze ani razu mnie nie zawiadła, nawet raz kołowrotek nie wytrzymał a plecionka sie nie urwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi