tomek1 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Wybrałem jako główną, to w takim razie muszę dawać odcinek strzałowy czy wystarczy ten sufcasting rig? Sam zestaw ma około metra, więc stanowczo za mało żeby spełnić rolę przyponu strzałowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Czy do surfcastingu trzeba używać specjalnych wędzisk do tej metody Bo ja widziałem jak łowili tą metodą za pomocą feederów i karpiówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paco Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 oczywiście, że używa się specjalnych wędzisk... Co do tripoda, udało mi sie dostać w PL stojak za 30zł po lekkim tuningu sprawuje się całkiem miło. Między trójnóg wsadziłem poprzeczkę, która zapobiega rozjazdowi nóżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Co do tripoda, udało mi sie dostać w PL stojak za 30zł po lekkim tuningu sprawuje się całkiem miło. Chętnie zobaczę zdjęcie tego wynalazku Czy do surfcastingu trzeba używać specjalnych wędzisk do tej metody Najlepiej, ale w pewnych okolicznościach można sobie poradzić innymi kijami. Poszukaj, bo sporo już było na forum na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Za tydzień wybieram się na wczasy do Stegny i zastanawiam się czy wogóle zawracać sobie głowę rybami czy lepiej zostawić wędki w domu. Z tego co się orientuje to wybrzeże na odcinku Stegny jest mało ciekawe, brak główek i falochronów. Do tego jest podobno bardzo płytkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paco Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Sand, ja myślę, że i tak warto wędeczkę mieć ze sobą nigdy nic nie wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Tylko jaką? Nie wiem na co się nastawić. Grunt z plaży, spining na zalewie wiślanym a może jedno i drugie na pobliskiej Wiśle lub Szkarpawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_machine Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Mam mały problem, a mianowicie.... mieszkam w Anglii od kilku lat, za jakiś tydzień jadę do Szkocji i zamierzam wędkować w morzu( ). Mam zamiar wędkować z brzegu, i mam potrzebny mi sprzęt(wędki, haczyki, obrotówki itp), ale nie wiem jakiej metody użyć, znaczy chciałem spróbować spinningu ale nie wiem jak uzbroić zestaw, czytałem coś kiedyś o drabince na śledzia ale nie bardzo wiem jak sie ten zestaw zbroi itp. jak byście mogli dołączyć jakieś obrazki/zdjęcia czy wideo lub inne metody zbrojenia był bym bardzo wdzięczny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Takie zestawy zostały opsane na forum i taki temat jest od kilku lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Oto obiecane w „Jak było dziś na rybach – lipiec” kilka rad praktycznych, które chciałbym Wam przekazać: - Wystarczy zwykła rura, trzeba ją solidnie wbić i można łowić - tak twierdzi wiele osób. Może to i prawda, ja łowiłem na zwykłą podpórkę (Ale długą) przy braku wiatru jak i dużych falach, ruchów zestawu na dnie nie stwierdziłem. - Zabrałem karpiówkę z myślą o spinningu. Lżej się łowiło, przynęty to pilkery, ja miałem 50G oraz choinki śledziowe. Okazało się, że w tej miejscowości ich niema za to są okonie. Proponuję zrobić paternostery okoniowe z twisterkami. Belony są, widziałem narybek przy brzegu. - Aby móc łowić trzeba uiścić opłatę dla OIRMu. Trzeba wykonać przelew i z potwierdzeniem załatwić u nich zezwolenie. Jednak można to zrobić korespondencyjnie w Słupsku. Wysyłasz im potwierdzenie wpłaty, wniosek i zaadresowaną kopertę z znaczkami. Cennik dla całego kraju, jak również 1 karta na całe PL wybrzeże: Na okres 1 miesiąca - 16 zł Na okres 1 roku: a- wydawane emerytom, rencistom, młodzieży szkolnej do 24 lat - 31 zł b- osobom fizycznym i armatorom jednostek - 49 zł Dane do przelewu: URZĄD MIEJSKI W SŁUPSKU Plac Zwycięstwa 3 76-200 Słupsk Tytuł: Sportowe zezwolenie połowowe na wody morskie. Źródło jak i link do wniosku: http://www.oirmslupsk.mojbip.pl/?pid=64 tomek1 jak i pozostali , wiecie jaki wpływ ma pogoda na żerowanie ryb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 ruchów zestawu na dnie nie stwierdziłem. A nurkowałeś tam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Mam namyśłi kręcenie kołowrotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 tomek1 jak i pozostali , wiecie jaki wpływ ma pogoda na żerowanie ryb? Jak wszędzie, choć większy moim zdaniem ma to co się dzieje z morzem+temperatura wody. - Zabrałem karpiówkę z myślą o spinningu. Lżej się łowiło, przynęty to pilkery, ja miałem 50G oraz choinki śledziowe. Okazało się, że w tej miejscowości ich niema za to są okonie. Proponuję zrobić paternostery okoniowe z twisterkami. Zestaw trochę bez sensu... Po pierwsze z brzegu szanse na śledzia są prawie zerowe. Także pilker nie bardzo się nadaje do prowadzenia w poziomie. Nie bardzo rozumiem co chciałeś na niego złowić. Belony są, widziałem narybek przy brzegu. To na 99% były tubisy a nie belony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 To znów ja W niedzielę jadę znów do Międzyzdroji. Kołowrotek surfcastingowy połamany. Jako, że w tym mieście nie mam szans za połów na rosówkę z plaży, pomyśłałem, że oprócz wędki na czuja z bocznym trokiem z mola, rano gdy są tylko wędkarze to z mola zarzucę moją prawdziwą gruntówką (tą z pająkiem i 125G) w morze i może coś większego się trafi. Co sądzicie, technicznie jak i z Waszego doświadczenia? Mam obawy, że kilku kilowy morski leszcz zerwie mi żyłkę (Daiwa 0,35). tomek1, liczę zwłaszcza na Twoją pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Mam obawy, że kilku kilowy morski leszcz zerwie mi żyłkę (Daiwa 0,35). na 0.35 leszcz Ci tego zestawu nie zerwie, nie masz się czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 No tak, ale tu musze go + obciążenie podnieśc na kilka metrów, mam wrażenie, że zrozumiałeś, że to z plaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 warszawa_24, jeśli będziesz łowił z mola to zrozumiałem, a jeśli z plaży to nie bardzo Jeśli masz zamiar podnosić rybę i zestaw na wędce, to możesz ją połamać w ten sposob. Do tego bardziej pasowałaby wyciągarka Jeśli nie masz innego sposobu na wyciągniecie ryby, to lepiej łow z plaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Wędzisko mocne - cormoran seacor surf 3,90/ 250G sztywne i mocne, o połamaie się nie boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Podnoszenie leszcza na żyłce nie jest zbyt dobrym pomysłem. Jeżeli już się przy tym upierasz, to zastosuj przypon strzałowy z plecionki i zestaw końcowy z żyłki 0,5 mm albo też z plecionki. No i nie polecam dźwigania na kiju. Jak już to pionowo za przypon strzałowy. Inna sprawa że dużego leszcza i tak będzie ciężko tak dźwignąć. Może spaść z rozerwanym pyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Próbowałem robić węzeł strzałowy, wszyło mi z tego tylko to: - stracona żyłka - rozcięty palec - stracony zestaw - stracone pięniądze za internet w telefonie - stracony czas - krótsze rzuty Znalazłem węzeł zderzakowy, wygląda na łatwy, zobaczę jak sie wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Próbowałem robić węzeł strzałowy Zrób to na zwykłych pętelkach- tak jak wiążesz przypon- i będzie ok Zrób tylko trochę dłuższą tą strzałowkę, żeby połączenie wylatywało jak wędka w trakcie rzutu jest już bliżej poziomu niż pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 7 Sierpnia 2009 Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Ok. Jak wrócę zdam fotorelację. Niewiem jak z internetem więc nie pisać mi tu dużo, bo przegapie posty . Do zobaczenia za półtora tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Po moich obserwacjach mogę stwierdzić, że najlepszą przynętą z mola jest krewetka. Złowi się na nią okonia jak i płocie. Po niej rosówka - okonie i większe płocie. Białe - płocie jak i okonie też brały. Gdy nie ma fali killerem jest uwaga CIASTO z CURRY. Facet łowił płoć za płocią dosłownie a ja i inni co mieli robaki raz kiedyś okoń. Twisterki też się sparwdzają na okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hafciarz1 Napisano 16 Sierpnia 2009 Share Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam Wybieram się za tydzień do Jastarni chciałbym powędkować w porcie , proszę o podpowiedz czego mogę się spodziewać ? Jakimi technikami (grunt , spławik ) , jakie przynęty , czy daleko się zarzuca , pora łowienia i na jakie ryby się nastawić . Dzięki za wszelkie sugestie . Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 W porcie możesz się zapewne spodziewać okoni, płoci, leszczy, krąpi, jazgarzy, babek ewentualnie węgorzy i różnych gatunków fląder. Przynęty - rosówka, białe, krewetki ("raczki"), na okonia boczny troczek z paprochami w Świnoujściu najłowniejsze w lecie są zielone twisterki, jesienią czerwone, fioletowe i motor oil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi