Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybrałem jako główną, to w takim razie muszę dawać odcinek strzałowy czy wystarczy ten sufcasting rig?

Sam zestaw ma około metra, więc stanowczo za mało żeby spełnić rolę przyponu strzałowego

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 312
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy do surfcastingu trzeba używać specjalnych wędzisk do tej metody :?:

Bo ja widziałem jak łowili tą metodą za pomocą feederów i karpiówek. :wink:

Napisano

oczywiście, że używa się specjalnych wędzisk...

Co do tripoda, udało mi sie dostać w PL stojak za 30zł po lekkim tuningu sprawuje się całkiem miło. Między trójnóg wsadziłem poprzeczkę, która zapobiega rozjazdowi nóżek.

Napisano
Co do tripoda, udało mi sie dostać w PL stojak za 30zł po lekkim tuningu sprawuje się całkiem miło.

Chętnie zobaczę zdjęcie tego wynalazku :wink:

Czy do surfcastingu trzeba używać specjalnych wędzisk do tej metody :?:

Najlepiej, ale w pewnych okolicznościach można sobie poradzić innymi kijami. Poszukaj, bo sporo już było na forum na ten temat.

• 2 weeks later...
Napisano

Za tydzień wybieram się na wczasy do Stegny i zastanawiam się czy wogóle zawracać sobie głowę rybami czy lepiej zostawić wędki w domu. Z tego co się orientuje to wybrzeże na odcinku Stegny jest mało ciekawe, brak główek i falochronów. Do tego jest podobno bardzo płytkie.

• 2 weeks later...
Napisano

Tylko jaką? Nie wiem na co się nastawić. Grunt z plaży, spining na zalewie wiślanym a może jedno i drugie na pobliskiej Wiśle lub Szkarpawej.

Napisano

Mam mały problem, a mianowicie.... mieszkam w Anglii od kilku lat, za jakiś tydzień jadę do Szkocji i zamierzam wędkować w morzu( :shock: ). Mam zamiar wędkować z brzegu, i mam potrzebny mi sprzęt(wędki, haczyki, obrotówki itp), ale nie wiem jakiej metody użyć, znaczy chciałem spróbować spinningu ale nie wiem jak uzbroić zestaw, czytałem coś kiedyś o drabince na śledzia ale nie bardzo wiem jak sie ten zestaw zbroi itp. jak byście mogli dołączyć jakieś obrazki/zdjęcia czy wideo lub inne metody zbrojenia był bym bardzo wdzięczny.... :grin:

Napisano

Oto obiecane w „Jak było dziś na rybach – lipiec” kilka rad praktycznych, które chciałbym Wam przekazać:

- Wystarczy zwykła rura, trzeba ją solidnie wbić i można łowić - tak twierdzi wiele osób.

Może to i prawda, ja łowiłem na zwykłą podpórkę (Ale długą) przy braku wiatru jak i dużych falach, ruchów zestawu na dnie nie stwierdziłem.

- Zabrałem karpiówkę z myślą o spinningu. Lżej się łowiło, przynęty to pilkery, ja miałem 50G oraz choinki śledziowe. Okazało się, że w tej miejscowości ich niema za to są okonie. Proponuję zrobić paternostery okoniowe z twisterkami. Belony są, widziałem narybek przy brzegu.

- Aby móc łowić trzeba uiścić opłatę dla OIRMu. Trzeba wykonać przelew i z potwierdzeniem załatwić u nich zezwolenie. Jednak można to zrobić korespondencyjnie w Słupsku.

Wysyłasz im potwierdzenie wpłaty, wniosek i zaadresowaną kopertę z znaczkami.

Cennik dla całego kraju, jak również 1 karta na całe PL wybrzeże:

Na okres 1 miesiąca - 16 zł

Na okres 1 roku:

a- wydawane emerytom, rencistom, młodzieży szkolnej do 24 lat - 31 zł

b- osobom fizycznym i armatorom jednostek - 49 zł

Dane do przelewu:

URZĄD MIEJSKI W SŁUPSKU

Plac Zwycięstwa 3

76-200 Słupsk

Tytuł: Sportowe zezwolenie połowowe na wody morskie.

Źródło jak i link do wniosku: http://www.oirmslupsk.mojbip.pl/?pid=64

tomek1 jak i pozostali , wiecie jaki wpływ ma pogoda na żerowanie ryb?

Napisano
tomek1 jak i pozostali , wiecie jaki wpływ ma pogoda na żerowanie ryb?

Jak wszędzie, choć większy moim zdaniem ma to co się dzieje z morzem+temperatura wody.

- Zabrałem karpiówkę z myślą o spinningu. Lżej się łowiło, przynęty to pilkery, ja miałem 50G oraz choinki śledziowe. Okazało się, że w tej miejscowości ich niema za to są okonie. Proponuję zrobić paternostery okoniowe z twisterkami.

Zestaw trochę bez sensu... Po pierwsze z brzegu szanse na śledzia są prawie zerowe. Także pilker nie bardzo się nadaje do prowadzenia w poziomie. :roll: Nie bardzo rozumiem co chciałeś na niego złowić.

Belony są, widziałem narybek przy brzegu.

To na 99% były tubisy a nie belony. :wink:

• 2 weeks later...
Napisano

To znów ja :mrgreen:

W niedzielę jadę znów do Międzyzdroji.

Kołowrotek surfcastingowy połamany.

Jako, że w tym mieście nie mam szans za połów na rosówkę z plaży, pomyśłałem, że oprócz wędki na czuja z bocznym trokiem z mola, rano gdy są tylko wędkarze to z mola zarzucę moją prawdziwą gruntówką (tą z pająkiem i 125G) w morze i może coś większego się trafi.

Co sądzicie, technicznie jak i z Waszego doświadczenia?

Mam obawy, że kilku kilowy morski leszcz zerwie mi żyłkę (Daiwa 0,35).

tomek1, liczę zwłaszcza na Twoją pomoc :smile:

Napisano
Mam obawy, że kilku kilowy morski leszcz zerwie mi żyłkę (Daiwa 0,35).

na 0.35 leszcz Ci tego zestawu nie zerwie, nie masz się czego obawiać.

Napisano

warszawa_24, jeśli będziesz łowił z mola to zrozumiałem, a jeśli z plaży to nie bardzo :mrgreen::wink:

Jeśli masz zamiar podnosić rybę i zestaw na wędce, to możesz ją połamać w ten sposob. Do tego bardziej pasowałaby wyciągarka :wink:

Jeśli nie masz innego sposobu na wyciągniecie ryby, to lepiej łow z plaży.

Napisano

Podnoszenie leszcza na żyłce nie jest zbyt dobrym pomysłem. :roll: Jeżeli już się przy tym upierasz, to zastosuj przypon strzałowy z plecionki i zestaw końcowy z żyłki 0,5 mm albo też z plecionki. No i nie polecam dźwigania na kiju. Jak już to pionowo za przypon strzałowy.

Inna sprawa że dużego leszcza i tak będzie ciężko tak dźwignąć. Może spaść z rozerwanym pyskiem :roll:

Napisano

Próbowałem robić węzeł strzałowy, wszyło mi z tego tylko to:

- stracona żyłka

- rozcięty palec

- stracony zestaw

- stracone pięniądze za internet w telefonie

- stracony czas

- krótsze rzuty

Znalazłem węzeł zderzakowy, wygląda na łatwy, zobaczę jak sie wiąże.

Double_Fisherman

zderzakowy-gif.gif

Napisano
Próbowałem robić węzeł strzałowy

Zrób to na zwykłych pętelkach- tak jak wiążesz przypon- i będzie ok :wink: Zrób tylko trochę dłuższą tą strzałowkę, żeby połączenie wylatywało jak wędka w trakcie rzutu jest już bliżej poziomu niż pionu.

Napisano

Po moich obserwacjach mogę stwierdzić, że najlepszą przynętą z mola jest krewetka.

Złowi się na nią okonia jak i płocie.

Po niej rosówka - okonie i większe płocie.

Białe - płocie jak i okonie też brały.

Gdy nie ma fali killerem jest uwaga CIASTO z CURRY.

Facet łowił płoć za płocią dosłownie a ja i inni co mieli robaki raz kiedyś okoń.

Twisterki też się sparwdzają na okonia.

Napisano

Witam

Wybieram się za tydzień do Jastarni chciałbym powędkować w porcie , proszę o podpowiedz czego mogę się spodziewać ? Jakimi technikami (grunt , spławik ) , jakie przynęty , czy daleko się zarzuca , pora łowienia i na jakie ryby się nastawić .

Dzięki za wszelkie sugestie .

Pozdrawiam Marcin

Napisano

W porcie możesz się zapewne spodziewać okoni, płoci, leszczy, krąpi, jazgarzy, babek ewentualnie węgorzy i różnych gatunków fląder. Przynęty - rosówka, białe, krewetki ("raczki"), na okonia boczny troczek z paprochami w Świnoujściu najłowniejsze w lecie są zielone twisterki, jesienią czerwone, fioletowe i motor oil.