piotreksalek Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam Kolegów po kiju! Zabieram się do czyszczenia i smarowania moich młynków... i od razu zagwozdka: odkręciłem kabłąk i śrubę mocującą rotor. Wszystkie inne dostępne śrubki też odkręcone... i nie mogę ruszyć dalej... Korpus nie da się rozpołowić... nie mogę zdjąć pokrętła hamulca... Jak to zrobić nie łamiąc niczego? Jest jakaś ukryta blokada, czy coś podobnego? Nie mogę również zdjąć rotora, bo blokuje go zamontowana na osi poprzeczka, która go napędza... HEEEELP!!! Sprzęt jest pełen piachu i muszę go rozebrać i wyczyścić...
Damian21 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 a gdzie masz schematy z pudełek ? na pierwszy rzut oka widać, że nie rozbierałeś w życiu kołowrotka. może jakiś przedniochamulcowy który jest nieco łatwiejszy w demontażu, mniej części. do rzeczy: żeby wyjąć oś szpuli, trzeba odkręcić w korpusie blaszkę ją blokującą którą zaznaczyłem na czerwono na schemacie. co do korpusu,trzeba najpierw zdjąć pokrętło hamulca - jak nie ma śruby to jest tam zatrzask lub trzeba odkręcić do końca i wtedy zejdzie, na alivio możesz śmiało dojść do tego metodą prób i błędów, w końcu kołowrotek jest wart grosze - a zapiaszczony jeszcze mniej zobacz te dwie plastikowe połówki na schemacie i pokrętło hamulca(zielony).
Unises Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Sprzęt jest pełen piachu i muszę go rozebrać i wyczyścić... to może się nawet udać,...ale z tego co piszesz (skoro problem sprawia Ci sam demontaż) to możesz mieć spore kłopoty by go złożyć , lepiej od razu idź z nim do kogoś znajomego po pomoc kto już to przynajmniej kilka razy robił.
pawel332 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 jeszcze jeden pomysł ja ostatnio rozbierałem swojego wysłużonego dama i na kazdym etapie robiłem zdjecie zarówno przed okkrecenie czesci jak i po odkreceniu .Aparat w trybie makro i dalej już idzie. piotrokalsek moze masz na hamulcu tj pokrętle gumę taką aby sie palce nie slizgały i pod nią jest drucik spręzynowy który to trzyma mam takie rozwiązanie w jednym młynku.
piotreksalek Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. @Damian21 To by się nawet zgadzało, nie rozbierałem, nawet takiego z przednim hamulcem... Kołowrotek faktycznie nie był drogi ale na moje potrzeby wystarczy. Nie zmienia to faktu, że trzeba go wyczyścić i właśnie się do tego zabrałem. Schemat oczywiście mam, ale dzięki za rady. @Unises Dzięki za radę ale sęk w tym, że jak zawsze będę kogoś prosił o pomoc lub oddawał sprzęt do naprawy, to nigdy się nie nauczę sam tego robić, a chciałbym @Pawel332 No coś w rodzaju gumowanego kapturka jest na pokrętle hamulca ale nie dałem rady tego zdjąć... Próbuję dalej... Dzięki za podpowiedź
Unises Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzięki za radę ale sęk w tym, że jak zawsze będę kogoś prosił o pomoc lub oddawał sprzęt do naprawy, to nigdy się nie nauczę sam tego robić, a chciałbym OK, to przynajmniej zobacz sobie filmik (na dole strony) jak koleś rozkłada tylno-hamulcowe shimano http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2484z reguły konkrety zaczynają się od momentu gdy gość zakłada okulary, wcześniej coś tam przynudza Maszynka podobna do Twojej tyle że dodatkowo z hamulcem walki.
Damian21 Napisano 20 Kwietnia 2010 Napisano 20 Kwietnia 2010 moze masz na hamulcu tj pokrętle gumę taką aby sie palce nie slizgały i pod nią jest drucik spręzynowy który to trzyma mam takie rozwiązanie w jednym młynku.wiem o co Ci chodzi, jest takie rozwiązanie z ukrytą zawleczką w starych kołowrotkach, jeszcze jak zdejmiesz to ta guma zawsze się naciąga i wydaje za duża ale tu by to było na schemacie, obstawiam zatrzask lub trzeba odkręcać w lewo aż zejdzie... tak organoleptycznie, w moich rękach już by się rozpadło dobrze kolega kombinuje, pierwsze niech rozbierze alivio to już będzie wiedział ajk się wziąć za catane btw. tu był taki temat: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=8238&postdays=0&postorder=asc&start=165 schemat kołowrotka http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/CAT2500RA_v1_m56577569830556229.pdf Właśnie rozkręciłem hamulec. Trzeba było włożyć śrubokręt w element 9396 i kręcić nim trzymając za hamulec (element 9400).
piotreksalek Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Napisano 23 Kwietnia 2010 Dzieki za Wasze rady! Nie moge jednak dojsc, jak wlozyc srubokret w te 2 polkola, na ktorych siedzi pokretlo... samego pokretla nie moge zdjac, probowalem ciagnac, krecic w lewo do oporu ... i nic... Nie chce niczego uszkodzic, wiec nie probuje dalej... Czy ktos z Was moze wstawic fotke, jak konkretnie zdejmuje sie to pokretlo a moze jak rozbiera sie caly kolowrotek...? Ten gostek na filmie rozbiera inny mlynek, poza tym nie pokazuje dokladnie, jak sie zdejmuje ten zakichany tylny hamulec... Troche zaczynam w siebie watpic, ale sie nie poddaje... Na razie oba mlynki Shimano leza w domu a do wedek zamontowalem Kongery Aviator 830. Z gory dzieki za pomoc! Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.