Finczyk Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Moze moje pytanie nie jest najmadrzejsze, ale z tego co sie orientuje echosonda wysyla wiazke w pionie do dna. Jednak jak woda ma 1-2 m glebokoscie, to jest to bez sensu. A czy mozna echsone ustawic w poziomie i zeby pokazywala ikone najblizszych ryb? Nie chce wiedziec jak jest konfiguracja dna, ale czy w odleglosci np. 15 m plywaja wieksze ryby. Czy to jest mozliwe?
diaflex Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Finczyk,sonar wysyła wiązkę w pionie do dna, ale ta wiązka nie jest kreską,a stożkiem o wierzchołku w sonarze,więc im większa głębokość, tym większe pole podstawy stożka i wszystko na jego drodze do podstawy-dna, pokazywane jest na ekranie, zależne jest to od kąta stożka sygnału jaki wysyła sonar im kąt większy tym pole widzenia większe. Pozdrawiam.
Finczyk Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 diaflex, ja to wiem. Tylko jak szeroki bedziesz mial stozek na wodzie o glebokosci 1-2 m? kilka metrow moze 3, moze 4. Ale czy jak sonar umocuje na jakims kiju, zanurze na okolo 1,5 m. i skieruje go w poziomie, to np. po nastawieniu odleglosci np. 10-20 m bede mogl widziec ryby w tym polu? Czy tak mozna wykorzystac sonar od echosondy?
maniek Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Finczyk, poczytaj jak działa echosonda http://www.bakista.pl/pages/advice/dokumentacja/garmin_echosonda_krokpokroku.pdf może zrozumiesz że echosondą nie szuka sie ryb.
Finczyk Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 maniek, dzieki za instrukcje. Wiadomosci polecane przez ciebie przydaly sie mnie. moje ulubione zdanie to: "Co więc w takim razie można zobaczyć na ekranie echosondy? Przede wszystkim rzeźbę i strukturę dna, głębokość zbiornika wodnego, ale również prawdopodobne miejsce występowania ryb
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.