Skocz do zawartości
Dragon

Echo sonda dziala tylko w pionie?

Finczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moze moje pytanie nie jest najmadrzejsze, ale z tego co sie orientuje echosonda wysyla wiazke w pionie do dna. Jednak jak woda ma 1-2 m glebokoscie, to jest to bez sensu. A czy mozna echsone ustawic w poziomie i zeby pokazywala ikone najblizszych ryb? Nie chce wiedziec jak jest konfiguracja dna, ale czy w odleglosci np. 15 m plywaja wieksze ryby. Czy to jest mozliwe?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Finczyk,sonar wysyła wiązkę w pionie do dna, ale ta wiązka nie jest kreską,a stożkiem o wierzchołku w sonarze,więc im większa głębokość, tym większe pole podstawy stożka i wszystko na jego drodze do podstawy-dna, pokazywane jest na ekranie, zależne jest to od kąta stożka sygnału jaki wysyła sonar im kąt większy tym pole widzenia większe. Pozdrawiam.

Napisano

diaflex, ja to wiem. Tylko jak szeroki bedziesz mial stozek na wodzie o glebokosci 1-2 m? kilka metrow moze 3, moze 4. Ale czy jak sonar umocuje na jakims kiju, zanurze na okolo 1,5 m. i skieruje go w poziomie, to np. po nastawieniu odleglosci np. 10-20 m bede mogl widziec ryby w tym polu? Czy tak mozna wykorzystac sonar od echosondy?

Napisano

maniek, dzieki za instrukcje. Wiadomosci polecane przez ciebie przydaly sie mnie. moje ulubione zdanie to: "Co więc w takim razie można zobaczyć na ekranie echosondy? Przede wszystkim rzeźbę i strukturę dna, głębokość zbiornika wodnego, ale również prawdopodobne miejsce występowania ryb :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.