Skocz do zawartości
Dragon

[Z] Zamienię woblery na korbkę do kołowrotka...

Mirek*

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wielka akcja pomocy mojemu kołowrotkowi; potrzebuję korbki do kołowrotka wielkości od 300 wzwyż. Kupię lub wymienię na woblery do wyboru, może być od starszego modelu ... jakiegokolwiek. Poprosiłbym o zdjęcie w mms-ie danej korbki na nr 793 972 216.

Pozdrawiam

439f04a5b2124536m.jpg

przynęty na klenia   Dragon

Nie o to chodzi; by była od tegoż samego modelu bo ta właśnie mi nie pasuje, i nie o całe ramie mi chodzi { chociaż też może być } a tylko o ten element, który trzymamy w ręce czyli, że może być sama korbka bez ramienia.

artech

Od Okumy powinna pasować ... . Sprawdzałem na swojej Okumie Fine 715 pasuje idealnie, problem w tym, że ta Fina jest sprawna i nie może zostać kaleką bez korbki.

Chcę tą bułę od Fujitsu zmienić na mniejszą {normalniejszą}

a tylko o ten element, który trzymamy w ręce czyli, że może być sama korbka bez ramienia.

to się nazywa uchwyt korbki.

jednak w kołowrotkach, w których są wymienne trzeba znać wymiary lub przynajmniej markę i model młynka :cool:

a tylko o ten element, który trzymamy w ręce czyli, że może być sama korbka bez ramienia.

to się nazywa uchwyt korbki.

jednak w kołowrotkach, w których są wymienne trzeba znać wymiary lub przynajmniej markę i model młynka :cool:

Dokładnie brakowało mi tego ,,zwrotu technicznego" uchwyt korbki dziękuję Damian 21.

A to drugie Twoje zdanie pisane z małej litery ma się ni jak do tematu i do rzeczywistości ... jak ktoś ma dwie lewe ręce to i dwie kulki może zepsuć. Chodzi o to by dopasować od innego modelu bo oryginalna mi nie pasuje, a więc model i marka ma się tu ni jak do ....{ wymienialności korbek, marek czy modeli} :mrgreen:

Chodzi o to by dopasować od innego modelu bo oryginalna mi nie pasuje, a więc model i marka ma się tu ni jak do ....{ wymienialności korbek, marek czy modeli}

widzisz w tańszych kołowrotkach często da się odetkać ten "korek" zaślepiający mocowanie takiego uchwytu, jednak nie da się go wykręcić bo jest przymocowany nie za pomocą nakrętki a "zaklepany".

także długość i średnice takiego uchwytu często się różnią. w każdym razie przypadkiem możesz nabyć nierozbieralną korbkę lub uchwyt o innych wymiarach wew. który na nic ci się nie przyda.

wiem dokładnie o co Ci chodzi(większość kołowrotków "morskich" ma taką gałę. choć ten "handle knob" oznacza ogólnie ten uchwyt jednak dosłownie tłumaczony oznacza właśnie tą "gałę" :lol: )

często da się dokupić zamienny uchwyt, wiedząc co to za kołowrotek(jednak kolega łaskawie tego nie ujawnił) może i by nawet oryginalny zamiennik znalazł. szukasz a prosisz boga żeby nie znaleźć..

Witam

Szkoda, że temat się rozwija w formie dyskusji ... a ja potrzebuję ,,tylko” uchwytu korbki dosłownie jakiejkolwiek płaskiej np.; takie jak na załączonym obrazku

b1c8925ee944c1d6med.jpg jak ma ten czarny, czerwony czy też srebrny tica a potrzebuję do tego grafitowego na zdjęciu bez korbki. A z korbką bułą wygląda tak

cc98739980ad51cfmed.jpg ma dosłownie prawie trzy centymetry grubości i nie jest wkręcana pośrodku taki zamysł konstruktorski { ci nie głupi japończycy } lub ja mam dwie lewe ręce. A mogliby dać taką normalną lekką korbkę odpowiednią do wielkości kołowrotka.

Te wszystkie inne korbki mają od 13mm do 15mm grubości, nawet te zdawałoby się grubsze

c67ff38ca70deefdmed.jpg i są jak najbardziej oki.

A ta od okumy pasuje idealnie ... ale też i kołowrotek jest jeszcze idealny.

5d048634ee4c5b8bmed.jpg

Damian 21 napisałeś bardzo fajny post

,, wiem dokładnie o co Ci chodzi(większość kołowrotków "morskich" ma taką gałę. choć ten "handle knob" oznacza ogólnie ten uchwyt jednak dosłownie tłumaczony oznacza właśnie tą "gałę" )

często da się dokupić zamienny uchwyt, wiedząc co to za kołowrotek(jednak kolega łaskawie tego nie ujawnił) może i by nawet oryginalny zamiennik znalazł. szukasz a prosisz boga żeby nie znaleźć..”

A w szczególności:,, szukasz a prosisz boga żeby nie znaleźć” naprawdę fajne.

Ps. Szczerze mówiąc to kilka dni temu jakoś nie zauważyłem by mi przeszkadzała w holowaniu tegoż szczupaka a nawet na krótki moment zapomniałem, że mi przeszkadza.

daf015caa05da85amed.jpg

Ale po chwili radości wracamy do rzeczywistości i jednak bardziej komfortowo by się łowiło taką zwykłą płaską.

Pozdrawiam

Ok wiadomo o co chodzi. Mirek*, mam taki uchwyt zbyteczny na ułamanej korbce ,problem czy znajdę ,jak się uda to wyślę ci foto.

Dalsza dyskusja nie w temacie będzie skutkowała kasacją posta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.