Obornicki Wędkarz Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Witam . Wybieram się na KLENIE .I planuje dziś zrobić zestaw kleniowy , nie wiem za bardzo czy lepiej robić spławik czy bez , bo kleń jest płochliwy i spławik może go spłoszyć .Proszę o opisaniu zestawu od A do Z .Dodam że będę łowił na plaży na pomoście , możliwość rzucenia na brzeg lub na stronę głęboką (Na plaży gdy jest słońce widać bardzo dużo kleni po 35 cm ,zdarza się nawet 45-55)Łowisko to żwirownia o zmiennej głębokości.Z góry dziękuje!
pagori Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Oliwka i długi przypon zakończony kotwiczką najprościej i najbardziej skutecznie. Wiśnie musisz przewlekać przez cały przypon używając zapałki.
ku2yn Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Oliwka i długi przypon zakończony kotwiczką najprościej i najbardziej skutecznie. Wiśnie musisz przewlekać przez cały przypon używając zapałki. Możesz uzasadnić dlaczego tak i najlepiej jeszcze narysować bo nie bardzo sobie mogę to wyobrazic
pagori Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Mam na myśli tradycyjny zestawik gruntowy z ciężarkiem oliwką oraz długim przyponem z kotwiczką. Wiśnie musisz wypestkować delikatnie zapałką by ją jak najmniej zniszczyć a potem przewlec cały przypon przez wiśnie nabijając ją na kotwiczkę. Dopiero wtedy dołączasz przypon z wiśnią do głównej żyłki. Przypon długi na min 40cm wtedy rybka sama sie zapina. Na chłopski rozum: Zyłka - ciężarek - agrafka (albo bez agrafki gdy łączysz żyłkę z żyłką na dwie pętle)- przypon który można za każdym nadziewaniem wiśni odpiąć od żyłki głównej - kotwiczka. Wiśnie zakładasz za każdym razem odpinając przypon , nie nabijasz lecz przewlekasz przypon przez wiśnie, cholera to klasyka łapania na wiśnie
Łukasz789 Napisano 9 Lutego 2011 Napisano 9 Lutego 2011 To teraz ja zapytam a jak jest rzeka?? Jaka żyłka itp. I kolejne pytanie jaka wędka ?? Wiem ,że ma być dosyć długa co sądzicie o karpiówce 3 lb , nie będzie za mocna?Dlaczego ona?? Bo super mi się nią rzuca i super trzyma mi się ją w ręce.
maciek rożniata Napisano 9 Lutego 2011 Napisano 9 Lutego 2011 ja nie pestkuję wiśni, zakładam je prosto ze słoika , haczyk 4-6 i jazda , spławik bez obciązenia , wiśnia to ciężarek
zajac222 Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 .Łukasz 789swego czasu uzywałem kija MIKADO 390 do 40 gram wyżutu,zyłke stosowałem 2,2 niepamietam marki,haki dosc spore aby wisnia wchodziła spokojnie.Łowiłem na spławik 5 lub 6cio gramowy z lekkim dociazeniem 2lub 3 gramy.Łowienie polegało na dreptaniu nad woda .5/6zutów i dalej acz kolwiek miałem miejsce że podsypywałem codziennie troche wiśni i pomogło.Wyjołem z tamtad ładne klenie 2..3kilowe no i miałem takiego że żyłka 2,2niepomogła.Pokombinuj z podsypywaniem ...połamania
Łukasz789 Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 No właśnie mam kilak pytań po pierwsze wiem ,że raczej trzeba dreptać po wodzie ale jak widzę jak to inni robią to oni biorą rzucają nie zamykają kabłąk tylko spławik schodzi nie wiem min. 30-40 w dół czasem więcej
zajac222 Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Łukasz789 dokładnie .pamietaj ze niemozesz wypuszczać za dużo żyłki aby mieć kontakt z zestawem.kleń potrafi zdjać wiśnie delikatnym braniem acz kolwiek ma tendencje do agresywnych brań.gdy podsypujesz wiśnie przez jakiś czas to zauwazysz że brania będą spokojniejsze ,wtedy łowisz na spławiczek ale z gruntu,branie powinno być płynne.duży kleń tak łatwo ci sie niepodda
wernicjusz Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 A na te wiśnie to trochę nie za wcześnie?
zajac222 Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 za wcześnie,za wcześnie ale odrobić lekcje można wcześniej
wernicjusz Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Jeśli tak to już chyba wszystko zostało powiedziane. Sam łowię na wisienki i jest to dość ciekawy kawałek sezonu. Brania są gwałtowne i jeżeli refleks nie zawodzi to rybki powyżej kilograma to norma.
zajac222 Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Dokładnie-lubie to ,niektore brania to aż człowieka wystrasza.To lepsze niż bańdzi.Wernicjusz połam kije na tych kleniach .powodzenia
wernicjusz Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Ja już łamie tyle, że na jaziach Klenie trochę później. Maj-czerwiec. Dodam jeszcze, iż oprócz wiśni spróbuj połowić na pijawkę w podobny sposób. taka sam jazda.....
zajac222 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Łowiłem na pijawki ale kupę lat temu.w latach 90tych siostra przynosiła mi obrane już krewetki .codziennie garść do wody no i koncert,sztuki takie 1kg to codzienność te wieksze brały żadziej ale jak wzioł to juz była zabawa powodzenia
Łukasz789 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 A na te wiśnie to trochę nie za wcześnie?]za wcześnie,za wcześnie ale odrobić lekcje można wcześniej ]Dokładnie chcę przygotować się wcześniej bo potem nie będize czasu a poza tym tam gdzie jadę na ryby nie będzie internetu , wiec wszystko muszę wiedzieć zawczasu. A jak sprawa ma się z łapaniem kleni na wiśnie na stawach i jeziorach mam dwie miejscówki gdzie są i to spore i zastanawiam się na co je spróbować łapać.wiem ,że to dział spławik ale nie lepiej łapć je z gruntu na takim jeziorze głębokości nie wielkie w max miejscu 4,5m w reszcie 2-2,5 czasem nawet płycej. a jak już jesteśmy przy gruncie to łapał ktoś z gruntu klenie na wiśnie ?? Jaki do tego zestaw u mnie raczej to nie wypali z dwóch powodów po pierwsze zbyt szybki nurt a po drugie kamieniste dno.
zajac222 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 na stawach i jeziorach niełowiłem kleni bo takich jezior z kleniem u mie niema .co do metody to wybrałbym spławik z tego wzgledu ze są łagodniejsze a na grunt agresywne.zestaw na grunt to oliwka od 15 gram w góre zależy gdzie łowisz,stoper gumowy,kretlik no i resztę wiesz ..powodzenia
wernicjusz Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Jaki do tego zestaw u mnie raczej to nie wypali z dwóch powodów po pierwsze zbyt szybki nurt a po drugie kamieniste dno. Toż to idealne miejsce na kleniurki. Spławiczek na skraju nurtu i spokojniejszej wody i masz najoptymalniejszą miejscówkę. Gorzej jest jak masz zbyt spokojną wodę bo rybki wtedy są nadmiernie płochliwe w takiej rzeczułce.
Łukasz789 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Jaki do tego zestaw u mnie raczej to nie wypali z dwóch powodów po pierwsze zbyt szybki nurt a po drugie kamieniste dno. Toż to idealne miejsce na kleniurki. Spławiczek na skraju nurtu i spokojniejszej wody i masz najoptymalniejszą miejscówkę. Gorzej jest jak masz zbyt spokojną wodę bo rybki wtedy są nadmiernie płochliwe w takiej rzeczułce. No to przecie wiem , ja napisałem ,ze mam zbyt ostrą wodę na grunt. Tak jak opisałeś mam zamiar łapać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.