ramik Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Napisano 24 Sierpnia 2010 tak, a materiały i pytałem równiez o d-rig'a jak ząłozyć 2 kulki
viper993 Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 ramik link wysyłam na PV bo niejestem pewien czy mogę podać w tym temacie
diaflex Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Przypony z regulowanym włosem są bardzo łatwe do wykonania, można również regulowany włos dowiązać do przyponów już gotowych Pozdrawiam.
Miro1956 Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Najszybszy sposob to gumki lateksowe,tylko niezbedna do tego bedzie igla do montarzu kulek,w pare sekund przedluzasz wlos http://www.motoallegro.pl/gumki-lateksowe-do-kulek-star-baits-50szt-rozm-l-i1191860714.html
ramik Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Napisano 28 Sierpnia 2010 czyli zakładam na włoś na petelke gumke lateksową i mam dłuższy włos? a czy nie musze zablokowąc kulki od strony haczyka bo gumka ma mała srednice i bedzie sciagała kulke w strone haka?
marwin1516 Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 jeśli mogę coś doradzić z tymi hakami...ja używam bardzo ostrych haków Kamatsu serdecznie pozrawiam i polecam
ds-fan Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 djpablox, w jakiej odległości od haka jest kulka na włosie?? miałem podone brania ,kiedy miałem zbyt krótki "włos" ryba albo natychmiast wypluwała przynętę (wskaźnik "podjeżdżał"pod kij i od razu spadał) albo ryba wybrała może 20-30cm z kołowrotka i sie nie zacięła. dopiero po zwiększeniu odległości kulki od haka do 3-4 mm zaczęły sie rybki zacinać.
marwin1516 Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 a co powiesz o tych hakach ds-fan używałeś ich kiedyś?
ds-fan Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Nie. jak łowiłem na ds-a to owszem używałem,obecnie używam haków Owner i CarpSystem nr 6 i 4 czasami nr 8 ale tylko do małych kulek , kuku i orzeszków.
Gość naleśnik27 Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 marwin1516, orzeszków tygrysich jeden z przysmaków karpi i linów
ds-fan Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 marwin1516, orzeszków tygrysich jeden z przysmaków karpi i linów Dokładnie o "tygrysy"chodzi chociaż karpiarze używają też i orzechów ziemnych,laskowych a nawet migdałów to orzechy tygrysie są chyba najskuteczniejsze.
maniek Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Przypomnę tylko że temat jest o budowie przyponu włosowego.
marwin1516 Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 djpablox to może ci chyba pomóc http://www.narybki.net/forum/viewthread.php?forum_id=12&thread_id=624 to pomoże ci złapać karpiszona
Arturo Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Witaj, Ryzyko takiej sytuacji przy poprawnie zmontowanym zestawie helikopterowym jest, moim zdaniem, znikome. Otóż mocowanie przyponu do linki głównej (a właściwie rurki gumowej/silikonowej) to najczęściej krętlik najlepiej z dodatkową otuliną z rurki termokurczliwej (zapobiega splątaniom przy rzutach). Kluczowa sprawa to zablokowanie tego krętlika na rurce za pomocą dużych stoperów. Wtedy ryba chwytając haczyk dosyć szybko podnosi również ciężarek i mamy zacięcie. Ja osobiście stosuję helikoptery gdy łowisko jest bardzo zamulone. Odpowiednio przesuwając stopery a tym samym mocowanie przyponu względem ciężarka mogę mieć pewność, że przynęta nie schowa się w mule (dodatkowo na wszelki wypadek stosuję jeszcze piankę PVA zabezpieczającą grot haczyka). W tym roku miałem okazję przetestować skuteczność helikopterów w stosunku do klasycznych zestawów z bezpiecznym klipsem. W trakcie trzydniowej zasiadki wytypowałem dwie miejscówki (ok. 40 cm mułu, oraz w miarę twarde dno). Obie były jakieś 150 m od brzegu - zestawy wywoziłem. Brania rozłożyły się praktycznie 50/50. Nie zauważyłem aby zestaw helikopterowy oznaczał większe ryzyko utraty ryby przez brak prawidłowego zacięcia. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jakby coś to jeszcze pisz Pozdrowienia
malyhary Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 panowie czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia jak poprawnie powinien wyglądać taki zestaw
Arturo Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Zerknij tutaj. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/00cb40fcc0dc7ea5.html
malyhary Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 dzieki takiego rozwiazania nie próbowałem jeszcze ale rozwijać się trzeba
marwin1516 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Witam, ma problem,, ostatnio miałem trochę wolnego czasu i wziąłem się za budowanie zestawu...zestaw składa się z haczyka kamatsu nr 4 na którym zawiązany jest węzeł bez węzła ...przypon kombi rig 1/4 z miękkiej plecionki 3/4 z fluocarbonu i te 2 części połączone kółkiem łącznikowym ...przypon ma dł 13 cm ..wszystko zakończone krętlikiem zamocowanym na węzeł pętelkowy ....z drugiej strony krętlika węzeł pętelkowy..powstał tam supełek na który nałożyłem ciężarek kulkowy ...po to by zahamować rurkę antysplątaniową..potem wspomniana rurka antysplątaniowa ..sztywna bez bezpiecznego klipsa ..i na środku jest specjalny krętlik na którym włożyłem ciężarek o gramaturze 60 g pytania, 1) temat tematu 2)czy włos nie za długi 3)czy dobry ciężarek... Do pytań dodaje linki ze zdjęciami 1) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b031fbfd1829d751.html 2) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4273ab07e20c262.html 3) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5b3ab0b274f1ad2.html proszę o uwagi jakie mi zwrócicie ..na pewno pomogą ..z góry dzięki
diaflex Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 proszę o uwagi jakie mi zwrócicie ..na pewno pomogą ..z góry dzięki Na tym forum jak i na karpiowych jest b.dużo przykładów przyponów, dokładnie opisanych i pokazanych, więc proponuję opcję szukaj, a póżniej samodzielne próby. Wracając do Twojej konstrukcji... , proponuję to co wyżej napisałem.
marwin1516 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 następnym razem przeczytaj temat.. czy było coś w nim żebyś mnie pouczał pisałem czy on jest dobrze wykonany ..
slowik Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 proszę o uwagi jakie mi zwrócicie Ja zauważyłem złe zawiązanie haczyka Haki powinny mieć oczko do środka i plecionka powinna wychodzić od wewnątrz haka a nie na zewnątrz Według mnie powinieneś kupić inne haki[te nie nadają się do kulek]to moje zdanie A do łamańców najlepsze są plecionki w otulinie
diaflex Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisałem wyrażnie Wracając do Twojej konstrukcji... , proponuję to co wyżej napisałem., jeśli to dla Ciebie nie zrozumiałe, to masz problem , bo ja z czytaniem nie mam. Gdybyś zrozumiał co napisałem i skorzystał z rady, sam oceniłbyś swoją konstrukcję, ale jak Ci się nie chce to następna propozycja: nie marnuj swojego czasu i materiału.Czy trzeba jeszcze jaśniej
marwin1516 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 a ja proszę cie o jedno.. jak byś był tak uprzejmy nie wypowiadaj sie w tym temacie ok? dzięki skorzystam z rad słowik a poza tym wszystko ok? (: dzięki pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.