Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sandacz w małej rzece

Migdał

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie - jak upolować sandacza na średniej/małej rzece? Dokładnie chodzi mi o Bzure. Wiem, że sandacz tam jest, ale na co, gdzie i jak już nie wiem.

Proszę o pomoc :wink:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Myślę że tutaj mógłby się spisać boczny trok z 5cm świsterami lub klasycznie guma na główce czy wieczorem uklejokształtny wobler.

Napisano

Migdał, to nie takie proste:] Jak widzisz sam mieszkam przy Bzurce,od poczatku czerwca poluje na te bestie (spinning) i bez efektu :neutral: Wiem gdzie siedzą,powiedzmy znam ich trasy i nic.

Jutro z wieczora zasiadam się na grunt,zobaczymy czy tak je skuszę...

Gość feeder
Napisano

drop shot i jazda :D dla mnie nie ma już bardziej skutecznej metody na sandacza i okonia :P

• 2 months later...
Napisano

@spini i jak efekty? Bo ja przez cały czas zero efektów jeśli chodzi o tą rybę na spinning. Choć ostatnio coraz częściej moje gumy są pogryzione, tak jak ponoć robi to sandał - albo może po prostu rozrywają się o przeszkody pod wodą.. a kto to wie :wink:

Napisano
@spini i jak efekty? Bo ja przez cały czas zero efektów jeśli chodzi o tą rybę na spinning. Choć ostatnio coraz częściej moje gumy są pogryzione, tak jak ponoć robi to sandał - albo może po prostu rozrywają się o przeszkody pod wodą.. a kto to wie :wink:

Z tego co wiem to sandacz nie tnie gum,jak już coś to byś gumy bez (ogonków).

Wczoraj upolowałem swojego pierwszego sandała,nie z przypadku ale czystego zamiaru złapania tej rybki,choc przyznam nie było łatwo.Sandałek siedział na zakręcie po głębszej stronie,główka 20gr. na niej kopytko i do dzieła z podbiciem az wkońcu musi się trafic:]

Napisano
Z tego co wiem to sandacz nie tnie gum

Mogę zrobić i Ci pokazać zdjęcia kilku gum na które trafiałem tylko sandacze, wszystkie mają niemalże identyczne i dość charakterystyczne "rany" i do łowienie się nie nadają. A co do ogonków, to w większości wypadków właśnie je traci się przez zahaczenie o jakąś żyłkę lub inny "ostry" przedmiot pod wodą.

Sorry za offtop :oops:

Napisano

Z chęcia zobacze jako ze mało doświadczony jestem w temacie sandałów :cool:

A wszędzie krąży teoria że sandacz potrafi złapać za ogonek a tym samym po zacieciu się go traci,ale skoro jest inaczej...

Napisano

Zasadniczo co do mojego ogonka - był prawie całkowicie odcięty, trzymał się na milimetrze.

Ostatnio łowie głownie z opadu na głębokości 1-3m. 3 razy obracam po czym czekam aż spadnie na dno i znów. Generalnie kombinuje - targam po dnie, podrzucam itp. Szukam tak szczupaka raczej, ale sandacz byłby miłym przyłowem :twisted: Wtedy gdy guma została tak "zraniona" właśnie łowiłem takim sposobem. Ale z tego co wiem sandacz raczej siedzi w spokojnych miejscach a ja łowiłem w głównej rynnie. Występuje on tam?

Czułem wiele szarpnięć itp, ale raczej były to po prostu zaczepy. Jak wyczuć branie takiej ryby?

@spini- gratulacje! :wink:

Napisano
Czułem wiele szarpnięć itp, ale raczej były to po prostu zaczepy. Jak wyczuć branie takiej ryby?

Branie sandacza jest bardzo trudne do wyczucia dzisiaj ojciec łapał z opadu, przyneta opadła na dno, kiedy ją odrywał sandacz już siedział, nie czuł nawet najdelikatniejszego brania a był to sandał około na 70 cm. Zdarza się jednak że czuć na kiju elegancko takie pstryknięcie jednak są różne brania mniej i bardziej widoczne na kiju czy plecionce. Jeśli chodzi o te urwane ogonki mógł to być sandał jak i szczupły bardzie to drugie. Ostatnio pozbyłem się dwóch takich za sprawą kaczodziobów.

Napisano

Dzięki, niestety nie łowie na wklejanke, choć mój kij jest raczej delikatny i czuć co się dzieje z przynętą. Branie szczupłego bym raczej poczuł, zobaczę jak to dalej będzie może coś wyłowie - teraz będę czujniejszy na wszelakie puknięcia :wink:

Napisano

oj sandacze potrafią rwać ogonki :D co do brań to naprawdę zależy od ich humoru :D od poązdnego kopnięcia aż po delikatne przesunięcie plecionki ;p chociaż na kopnięcia aż tak wcale nie licz :D ja może trafiłem z 3 takie brania przez cały rok łowienia :D:D:D co innego tyczy się blach... ogólnie nie miałem tej przyjemności aby je poczuć ale kolega Grzechuce łowił sandacze na blachy i mówił że brania są silne i zdecydowane ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.