Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

czy ktoś z Was ma jakieś praktyczne informacje dotyczące wędkowania na J.Sunowo?

Szperałem w necie i jeśli chodzi o ten zbiornik to wszystkie dane są dość ubogie i raczej stare .

Będę wdzięczny za wszystkie praktyczne rady i uwagi :grin:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witaj,

nad Sunowo jeżdżę od lat. Co prawda teraz bardziej przez sentyment niż po dużą rybę. Ogólnie w jeziorze bieda, ale płotkę, leszcza czy okonia złowisz. Łódkę można wypożyczyć w odnowionym ośrodku http://www.magicplaya.pl/index.html . Miejscowi radzą łowić na rosówkę i ja się z nimi zgadzam. Spinning bardzo marnie, dwa popołudniowe wypady i… dwa okonie około 18cm.

Pozdrawiam

Napisano

Witaj M_Christo,

dziękuję za informacje, choć są one "mało optymistyczne".

Łowisz tam raczej na spławik czy grunt ?

Pamiętasz jak kształtują się tam opłaty i co z łowieniem w nocy ?

A może znasz jakieś "godne zanęcenia" jeziorko w tamtych okolicach ?

Pozdrawiam

Napisano

Słyszałem, że dużo okonia jest w jeziorze tyle, że sam tego nie doświadczyłem. Ale co można zrobić jak przez upały woda jak gotowana.

Ja głównie latam ze spinem i wyniki mam bardzo marne.

Na spławik połowiłem ładne płocie i wzdręgi na jeziorze Laśmiady (około 15km za Ełkiem w kierunku Olecka), tu spokojnie złowisz ładną rybę również z gruntu. Przy odrobinie szczęścia z nocki wrócisz z ładnym węgorzem.

Drugim wartym do spenetrowania jeziorem w okolicy jest Selment Wielki (około 5km w kierunku Augustowa). To też bardzo dobre miejsce na spławik i grunt.

Opłata dzienna wynosi 15zł, tygodniowa?... nie pamiętam, chyba 60zł. Za nocki dodatkowa opłata, ale też nie wiem ile.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

okoń i szczupak jak najbardziej potem lin i węgorz to tyle, łowie od tego sezonu na tym jeziorze i jest parę szczupaków i okoni złowiłem. słyszałem o człowieku który od początku sezonu złapał około 50 sztuk szczupaka :shock:

• 4 months later...
  • 4 years later...
Napisano

Witam

Wybieram się na ryby nad Jezioro Hendzelewo koło Starych Juchów może mi ktoś polecić dobre miejsca na wędkowanie oraz jaki przynęt używać i czym nęcić?

Dziękuje.