zajac222 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 siwy 177.kup groch żółty cały,wsyp do garnka pół kilograma i zalej do pełna zimna wodą na noc.na nastepny dzien zagotój i trzymaj na małym ogniu około godziny,pużniej odstaw aby trochę naciagnoł.pamietaj niemożesz dolewać do gotującego sie grochu zimnej wody.powodzenia Cytuj
oszolom87 Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 pamietaj niemożesz dolewać do gotującego sie grochu zimnej wodydlaczego nie? Cytuj
zajac222 Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 jak mi tłumaczono to groch dębnieje i tego sie trzymam.mówił mi to starszy wedkarz ktory łowił na groch kupe lat Cytuj
wernicjusz Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 ... ten groch trochę przereklamowany. Fajnie, że większe rybki biorą ale za to z rzadka. Czasem człowiek przeoczy branie (jedno w ciągu wyprawy). Preferuje kuku albo pszenicę. Człowiek zawsze w gotowości. A najcenniejsza jest ta niepewność... Cytuj
zajac222 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 wernicjusz to jest kwestia przyzwyczajenia i ryby i człowieka.jadąc na ryby staram sie mieć wszystkiego po trochu.oczywiście kuku to teraz podstawa Cytuj
wernicjusz Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 jadąc na ryby staram sie mieć wszystkiego po trochu.oczywiście kuku to teraz podstawa Dokładnie. Dla mnie oprócz kuku podstawa to również zimny Okocim Cytuj
dominik poznan Napisano 4 Września 2011 Napisano 4 Września 2011 rozumiem że groch konserwowy nadaje się do nęcenia ?posiadam go znaczną ilość i mam zamiar nęcić razem z pszenicą makaronem i pęczakiem Cytuj
Kozii Napisano 4 Września 2011 Napisano 4 Września 2011 Nie słyszalem żeby ktoś nęcił groszkiem z puszki Jak już to gotowanym. Cytuj
dominik poznan Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 czyli taki groszek się nie przyda a szkoda bo mam go troszkę do jesieni by starczyło Cytuj
Kozii Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 Nie mowie, że się nie przyda. Po prostu nigdy nie słyszałem żeby ktoś łapał ryby na groszek konserwowy, nie spróbujesz to się nie przekonasz Cytuj
stary55 Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 Ja wczoraj na Łynie zamiast grochu wypróbowałem CIECIORKĘ ze słoika. Zdała egzamin na 100% W czasie 3 godzin miałem około 50 brań, wyjąłem 15 kleników. Cytuj
kaczyyy Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Sory że odświeżam stary temat, ale mam pytanie, a nowego tematu nie chce zakładać. Co sądzicie o nęceniu grochem tylko napęczniałym i gotowaną kukurydzą ,pęczakiem, i pszenicą i łowienie na rosówki, gotowany groch lub kukurydze???? Cytuj
Petryk_05 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Moim zdaniem lepiej go podgotować. Sam w tym roku mam zamiar nęcić gotowanymi: grochem i kukurydzą z myślą o linach Cytuj
kaczyyy Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Ja myślę że duży lin,jaż czy karp bez problemu poradzi sobie, z tylko napęczniałym grochem,ale pewny nie jestem. Ostatnio czytałem że jak w łowisku jest sporo płoci,krąpi,leszczyków, itp to trzeba naprawdę sporo wrzucić ziaren,bo zanim dojdzie do tego karp,duży lin, leszcz , to drobnica większość wyżre, jakie jest wasze zdanie na ten temat ??? Cytuj
krolik94 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Ja zazwyczaj nęce grochem gotowanym (ok 30min) . Zeby podeszła większa rybka na wiśle , jaź , brzana ,leszcze to trzeba nęcić ok 3-4dni , wtedy ryba urzymuje sie w łowisku inaczej jest marnie z efektami. Dodatkowo gotowany groch ma ładny zapach Cytuj
bumtarara Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja czesto neciłem tylko namoczoną kukurydzą, jak była troche podkiśnieta to nawet lepsze efekty były, takze namoczony groch tez powinien byc ok. A co do nęcenia, wiadomo ze drobnica przyjdzie pierwsza i zawsze cos zje, ale jak znecisz duze ryby to małe wymiecie z łowiska Cytuj
buszmen Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Witam! i odświeżę temat mam zamiar popróbować z grochem na klenia i dużą płoć będę łowił na DS no i mam pytanie czy da radę przyrządzić groch w termosie - zawsze tak robię z pszenicą,zalewam na noc i rano jest ok. po prostu nie mam czasu i chęci stać nad garnkiem- wolę posiedzieć na rybkach Pozdrawiam. Cytuj
Szumxik Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Jak to jest z grochem na jazia. Moczyć go wcześniej? Jak długo go gotować żeby szło nabić na haczyk? łuskany czy nie? Mogą być połówki czy cały? A może zielony z puszki się nadaje? Cytuj
buszmen Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam! ja w tamtym sezonie groch moczyłem przez noc , a potem gotowałem na wolnym ogniu na ''pół twardo'' groch kupny cały , na haczyk go nie nabijałem tylko używałem do nęcenia , łowiłem na kukurydzę z puszki . Na mojej rzece kleń bierze tylko na kukurydzę , chociaż czasem mały weźmie i na robaka . W tym sezonie mam zamiar popróbować na spining , chociaż nie lubię spiningować . Pozdrawiam. Cytuj
Szumxik Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Ale ja nastawiam się na jazia. Haczyk to 14 , 16, przynajmniej tak planuje. Cytuj
bumtarara Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Groch z puszki też się nadaje, z czasem gotowania ciężko powiedzieć, musisz to sam wyczuć. Ja zwykle gotuje 30min do 1h, jeśli wcześniej groch się moczył to szybciej się ugotuje. Cytuj
wernicjusz Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Ale ja nastawiam się na jazia.Haczyk to 14 , 16, przynajmniej tak planuje Groch i haczyk nr. 14-16 Powodzenia Ci życzę. Cytuj
Szumxik Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Ale ja nastawiam się na jazia.Haczyk to 14 , 16, przynajmniej tak planuje Groch i haczyk nr. 14-16 Powodzenia Ci życzę. To jaki haczyk użyć na jazia i groch? Cytuj
buszmen Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 8 i od biedy 10 mniejszych nie ma sensu - koniecznie krótki z kolankiem szerokim.Pozdrawiam. Cytuj
wernicjusz Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Szumxik, poszukaj trochę, poczytaj a dopiero potem zadawaj pytania. Naprawdę nie brak tutaj wiedzy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.