Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siwy 177.kup groch żółty cały,wsyp do garnka pół kilograma i zalej do pełna zimna wodą na noc.na nastepny dzien zagotój i trzymaj na małym ogniu około godziny,pużniej odstaw aby trochę naciagnoł.pamietaj niemożesz dolewać do gotującego sie grochu zimnej wody.powodzenia

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

... ten groch trochę przereklamowany. Fajnie, że większe rybki biorą ale za to z rzadka. Czasem człowiek przeoczy branie (jedno w ciągu wyprawy). Preferuje kuku albo pszenicę. Człowiek zawsze w gotowości. A najcenniejsza jest ta niepewność...

Napisano

wernicjusz to jest kwestia przyzwyczajenia i ryby i człowieka.jadąc na ryby staram sie mieć wszystkiego po trochu.oczywiście kuku to teraz podstawa

Napisano
jadąc na ryby staram sie mieć wszystkiego po trochu.oczywiście kuku to teraz podstawa

Dokładnie. Dla mnie oprócz kuku podstawa to również zimny Okocim :cool:

• 4 months later...
Napisano

Nie mowie, że się nie przyda. Po prostu nigdy nie słyszałem żeby ktoś łapał ryby na groszek konserwowy, nie spróbujesz to się nie przekonasz :wink:

Napisano

Ja wczoraj na Łynie zamiast grochu wypróbowałem CIECIORKĘ ze słoika. Zdała egzamin na 100% W czasie 3 godzin miałem około 50 brań, wyjąłem 15 kleników.

• 6 months later...
Napisano

Sory że odświeżam stary temat, ale mam pytanie, a nowego tematu nie chce zakładać. Co sądzicie o nęceniu grochem tylko napęczniałym i gotowaną kukurydzą ,pęczakiem, i pszenicą i łowienie na rosówki, gotowany groch lub kukurydze????

Napisano

Ja myślę że duży lin,jaż czy karp bez problemu poradzi sobie, z tylko napęczniałym grochem,ale pewny nie jestem. Ostatnio czytałem że jak w łowisku jest sporo płoci,krąpi,leszczyków, itp to trzeba naprawdę sporo wrzucić ziaren,bo zanim dojdzie do tego karp,duży lin, leszcz , to drobnica większość wyżre, jakie jest wasze zdanie na ten temat ???

Napisano

Ja zazwyczaj nęce grochem gotowanym (ok 30min) . Zeby podeszła większa rybka na wiśle , jaź , brzana ,leszcze to trzeba nęcić ok 3-4dni , wtedy ryba urzymuje sie w łowisku inaczej jest marnie z efektami. Dodatkowo gotowany groch ma ładny zapach :)

Napisano

Ja czesto neciłem tylko namoczoną kukurydzą, jak była troche podkiśnieta to nawet lepsze efekty były, takze namoczony groch tez powinien byc ok. A co do nęcenia, wiadomo ze drobnica przyjdzie pierwsza i zawsze cos zje, ale jak znecisz duze ryby to małe wymiecie z łowiska :)

• 1 month later...
Napisano

Witam! i odświeżę temat :wink: mam zamiar popróbować z grochem na klenia i dużą płoć będę łowił na DS no i mam pytanie czy da radę przyrządzić groch w termosie - zawsze tak robię z pszenicą,zalewam na noc i rano jest ok. po prostu nie mam czasu i chęci stać nad garnkiem- wolę posiedzieć na rybkach :mrgreen: Pozdrawiam.

• 10 months later...
Napisano

Jak to jest z grochem na jazia.

Moczyć go wcześniej?

Jak długo go gotować żeby szło nabić na haczyk?

łuskany czy nie?

Mogą być połówki czy cały?

A może zielony z puszki się nadaje?

Napisano

Witam! ja w tamtym sezonie groch moczyłem przez noc , a potem gotowałem na wolnym ogniu na ''pół twardo'' groch kupny cały , na haczyk go nie nabijałem tylko używałem do nęcenia , łowiłem na kukurydzę z puszki . Na mojej rzece kleń bierze tylko na kukurydzę , chociaż czasem mały weźmie i na robaka . W tym sezonie mam zamiar popróbować na spining , chociaż nie lubię spiningować . Pozdrawiam.

Napisano

Groch z puszki też się nadaje, z czasem gotowania ciężko powiedzieć, musisz to sam wyczuć. Ja zwykle gotuje 30min do 1h, jeśli wcześniej groch się moczył to szybciej się ugotuje.

Napisano
Ale ja nastawiam się na jazia.

Haczyk to 14 , 16, przynajmniej tak planuje

Groch i haczyk nr. 14-16 :shock:

Powodzenia Ci życzę.

To jaki haczyk użyć na jazia i groch?