SQra Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Sk30 to Star Baits z serii High Attraction o zapachu kałamarnica/kryl. Dokładnie. Super kule, miękie, tłuściutkie i z dużą ilością intensywnie wabiącego aromatu. Kosztują ponad 50 pln za 1kg ale są warte swojej ceny.
kania Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Kulki o jakim zapachu/smaku polecilibyście na obecną porę? Z mojego doświadczenia wynika, że smak i przede wszystkim skład kulek należy dobierać do łowiska a w drugiej kolejności do pory roku. Mam wiele przypadków w których niezależnie od pory roku ryba bierze na wyłącznie słodkie smaki lub odwrotnie. Np.: * mała żwirownia około 3ha, sporo trzcin. Karpie najlepiej biorą na japońską kałamarnicę z TB ( na TB łowię tylko tam ). Brały w marcu, listopadzie jak i w ciepłych miesiacach. * nieduża zaporówka ok 40 ha. W tym przypadku sprawdzają się głównie śmierdziele lub owocowe smaki na miksie "śmierdzącym" - przełamane ( w tym sezonie sk30 the best ). Jak wyżej przez cały rok. * duża polska rzeka. Ryby nie lubia śmierdziuszków niezależnie od pory roku. Podsumowując - na pierwszym miejscu stawiaj specyfikę łowiska w doborze kulek. Bardzo ważny skład potem dopiero smak. Zastrzegam że to tylko moje spostrzeżenia i nie są gotową receptą lecz tylko zachętą do szukania własnych rozwiazań. Siedż nad wodą i kombinuj!
dudi Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 duża polska rzeka. Ryby nie lubia śmierdziuszków niezależnie od pory roku. Tu się z ziomkiem nie zgodze - na dużej polskiej rzece łowimy na słodkie bo : a) nie chcemy żeby sumy się kręciły w łosiku chcemy przyławiać amury
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 miejsce zaje... głębokość też groch może być jak mniemam zakładasz za skórkę przy kiełku z kuku na włosie byłoby prosciej , ale twój wybór nie rezygnowałbym z tej miejscówki aż do póżnej jesieni tyle ,że teraz jeden zestaw z gruntu na to głębsze miejsce jeśli ryba wyniesie się z płycizny z powodu ochłodzenia się wody , na głębszym też grochem lub kuku ewentualnie kulki jeśli ryba je zna na tym zbiorniku,autostrada wycięta to prawda ,ale jeśli łowisz sam to inaczej się nieda polecam spodniobuty przy większej sztuce będą potrzebne, a wiosną ziarno+konopie i nieżle tam połowisz!!!
maniek Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 a) nie chcemy żeby sumy się kręciły w łosiku I tak się kręci i żre to "ścierwo" nie tylko kulki ale też kuku . Następnym razem podeślę zainteresowanym foty
tomek1 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 I tak się kręci i żre to "ścierwo" nie tylko kulki ale też kuku To samo słyszę u nas. Sumy siedzą w kukurydzy u nawet dają się na nią złowić
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 czy to jakaś fobia?(żart) tydzień temu lub dalej łowiłem amury na kuku i nchyba uderzył sum w kuku na włosie pare ''tąpnięć '' i zplecionki został pędzel , ale adrenalina taka ,że mało się nie posłałem...haha
tomek1 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 czy to jakaś fobia?(żart) tydzień temu lub dalej łowiłem amury na kuku i nchyba uderzył sum w kuku Żaden żart- ewolucja dzieje się na naszych oczach
maniek Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 czy to jakaś fobia?(żart)Nie jest to żart ,na sypane miejsce od tygodni wprowadzają sie sumy ,a mam to udowodnione przez trolingowców ,po wypatroszeniu kilogramy kuku i kulek i nie ma znaczenia czy kulka słodka czy śmierdząca .Fotki będę musiał zrobić od nowa bo te co mam nie pozwolono mi na publikacje.
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 a daj jej boże niech się dzieje jeśli tylko potarga mi zestawy i sprawi , że mało się nie posram to ja jestem za...
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 chodziło mi o to czy to fobia związana z sumami , czy one są waszym problemem? tylko tyle ...
maniek Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Żaden żart- ewolucja dzieje się na naszych oczachTo żadna ewolucja w świecie wodnych zwierząt żadne żarcie nie ma prawa się zmarnować ,nawet jak sum nie strawi kuku i wysra to i tak wiele zwierząt wodnych wszama to .
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 rozumiem ,ze może to być frapujące jeśli zamiast oczekiwanego karpia lub amurka zjawia się sum , ale tak to czasem bywa i wtedy zmodyfikujmy zestawy ,aby i jemu dać szkołe...
maniek Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 rozumiem ,ze może to być frapujące No to lekko powiedziane ,kumplowi[Tadziowi] podczas holu złamał hak ,dodam że hak karpiowy nie jakiś druciak tylko hak Foxa ,drugiemu połamał wędkę ,podczas holu .Wszystko na zasiadkach karpiowych.
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 to pogratulować to spore doznania i niesamowita adrenalina a przecierz chyba o to nam chodzi ...nie zawsze wygrywamy (torreador też nie) , ale jakby tak wzmocnić zestawy , żeby i z sumkami powalczyć potraktować je jako konieczny przyłów skoro pojawiają się tak częst ...trochę za często ztego co piszesz czyżby brakowało im naturalnego pokarmu?
tomek1 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 To żadna ewolucja w świecie wodnych zwierząt żadne żarcie nie ma prawa się zmarnować Nie do końca. Coś tego suma skłania ku temu żeby nie gonić za rybkami tylko bez wysiłku paść się na ziarnie. Oczywiście "ewolucja" to tak z przymrużeniem oka, ale przystosowanie się do nowych warunków to przecież jeden z jej elementów.
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 tomku sum jest przedewszystkim drapierznikiem jak ma okazje oportunstą (czytaj żre padline), ale ,żeby tak samemu z siebie przejść na wegetarianizm ? trudno uwierzyć...ja nigdy nie zrezygnuje z golonki !!!
maniek Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 to pogratulować to spore doznania i niesamowita adrenalinaO tak ,widok bezcenny [dla mnie] nie którym jeszcze nie świta myśl że oprócz karpia w rzece pływa inny amator kulek . Coś tego suma skłania ku temu żeby nie gonić za rybkami tylko bez wysiłku paść się na ziarnie.To proste Tomek ,w świecie ludzi nazywa sie to ŁATWIZNA , ryby też starają sie mniej energi wydatkować na zdobycie pewnej porcji energii w rzece to podstawa ,a że takiemu ścierwu jak sum nie chce sie ganiać za zdrowymi rybami to fakt ,bo raki już wpieprzył ,krąpie też ,małży jest znikoma ilość ,powódź zabrała prawie całą drobnicę . To tylko z mojego odcinka rzeki ,na którym padło już ok 20 sumów. Ale temat nie o sumach ,ino o karpiach które i tak dają sobie rade.
mirek z Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 panowie my tu gadu gadu o sumach a mashet pytał o karpie...mhmm mnie taż jest głupio trochę zeszliśmy z tematu, a chłopak pewnie liczy na pomoc
dudi Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Wg mnie kolega powinien sie skupic na nęceniu i wtedy łowić na to czym nęcił. Ja sypałem wczoraj na gliniance z 6l kuku i z 0,5kg kulek w 3 miejsca. Dziś popłynąłem pontonem i : miejsce 1 : niewiele wyjedzone - niewiele donęciłem miejsce 2 : wyjedzone 90% - więc tam sypnąłem najwięcej miejsce 3: wczoraj niewiele sypnąłem więc dziś nic nie było, więc sypnąłem też sporo. No ale u mnie jest jedna zaleta - widzę dno, wiem ile zjadły i co zjadły no i co leży po za moim papu, np zlokalizowaliśmy kilka miejsc gdzie ewidentnie leży pełno muszli po małżach. W weekend siadam no i mam nadzieje że będzie siwy dym A co do sumów to może wchodzą dlatego że w łowisku przecież pływa pełno drobnicy. Wczoraj jak wrzucałem papu, to po chwili było czarno od uklei.
tomek1 Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 A co do sumów to może wchodzą dlatego że w łowisku przecież pływa pełno drobnicy. Nic z tych rzeczy Bartek, sumy wsuwają kukurydzę aż im z d... kapie No ale u mnie jest jedna zaleta - widzę dno, wiem ile zjadły i co zjadły no i co leży po za moim papu Pozazdrościć
dudi Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Może kiedyś zrobie "Ba-Ha-Ma Underwatet State of Carpfihing"
dudi Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Minimalista Oj tam oj tam a będziesz ze mną na weekend siadał to zobaczysz będzie siwy dym leciał z twojego Navi Dzis poranna kontrola łowiska - papu "0" - wyczyszczone wsio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.