Patryk13 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak dla ciebie taka ''kałuża'' to wykop takie coś, a jak chesz wiedzieć to mój kolega ma staw 5x5 i trzyma tam szczupaka i ma go tam już kilkanaście miesięcy i dobrze się czuje w takiej kałuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 A skad wiesz, ze dobrze sie czuje? Pytales sie tego szczupaczka? Radze Ci poczytac pare ksiazek, to Ci pomoze bardziej niz zadawanie bzdurnych i glupich pytan typu "jakie ryby do stawu". Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolB Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Witam ponownie Jak myślicie ile można szczupaków wpuścić do stawu 25 na 40 m? W stawie pływa już 200 karpików, 15 karasi i 20 płotek. Dzisiaj wybieram się po kolejne płocie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk13 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Mnie się wydaje (choć się do końca nie znam) z 7-10 starczy. Ja do swojego stawu który ma 100x10 wpuszczam na początek 5 szcupaczków. Apropo skąd bierzesz narybek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pleban11 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Można w czymś takim hodować ryby? GOTOWE OCZKO WODNE, BASENhttp://www.allegro.pl/item676695912_folia_pcv_20_x_10_50_gotowe_oczko_wodne_basen.htmlProsił bym o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Witam wszystkich . Mam z ojcem staw o powierzchni 3 ha . Są tam karasie (spore takie do 2 kg ) i liny . Chcemy tam trochę ryb wpuścić . Mamy zamiar szczupaka tylko w jakiej ilości , żeby się za bardzo nie namnożył i nie powycinał nam wszystkiego . Staw ma w najgłębszych miejscach 3 m głębokości . Jest trochę roślin dużo trzcin . Jaką ilość byście tego szczupaczka radzili ? I jaką rybę jeszcze wpuścić co by się tam utrzymała ? Bardzo proszę was o pomoc bo to dla nas ważne . Z góry dziękuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojti08 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 może amur?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Amur odpada . Bo on będzie wyjadał miejsca gdzie będą sie wycierał liny i karasie . Ale dalej pytam ile tego szczupaczka na w/w 3ha staw . A karp się w nim utrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Ale dalej pytam ile tego szczupaczka na w/w 3ha stawWszystko zależy od żyzności stawu ,ale wystarczy ci dwie pary szczupaka na 1hektar ,czyli od 10 do 12 szt.Razem z szczupakiem przydała by sie płoć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 maniek, ale boję się że ta płoć zdominuje staw i każdą przynętę będą atakowały małe płoteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 ale boję się że ta płoć zdominuje staw i każdą przynętę będą atakowały małe płoteczkiNie bój się po to jest szczupak ,nie pozwoli jej sie zbytnio rozplenić ,po za tym ,wpuszczając w obecnej chwili szczupaka ,będzie głodował ,nie wystarczą mu karaski ,no chyba ze ich jest więcej jak wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 A mam pytanie . Jakbym wpuścił na taką wodę np. 1000 sztuk narybku Karpia to ile by z tego wytrzymało ? (znalazłem ofertę po 12 groszy za sztukę ) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Jakbym wpuścił na taką wodę np. 1000 sztuk narybku Karpia to ile by z tego wytrzymało ?To bardzo głupi pomysł i nie chodzi mi tu o stracie kasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Dlaczego głupi pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Ale dalej pytam ile tego szczupaczka na w/w 3ha stawWszystko zależy od żyzności stawu ,ale wystarczy ci dwie pary szczupaka na 1hektar ,czyli od 10 do 12 szt.Razem z szczupakiem przydała by sie płoć .szczupak bardzo szybko się wytrze i niebawem będzie tam sporo podrostków jeśli wpuścisz go nawet więcej to Ci powycina jedynie drobnicę. aż dziw że go tam jeszcze niema, o ile staw ma już parę latek(3ha to jest nie mała powierzchnia) jak i również innej drobnicy typu płoć, wzdręga, okoń, słonecznica.powiedz ile lat ma ten staw, może nawet tak na prawdę nie wiesz co tam pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Dlaczego głupi pomysł ? Z 1000 sztuk karpia przy braku presji ze strony drapieżnika mogłoby się utrzymać niemal 100%. Przeszło 300 sztuk na hektar to ponad 30 sztuk na ar.. Zaowocowałoby to tym, że mógłbyś zniszczyć sobie wodę w której jak mówisz masz już piękne liny i karasie. Karp może poważnie zniszczyć zbiornik od "użyźnienia" go i zarośnięcia roślinnością podwodną w takim stopniu, że nie dałoby się tam wędkować po obniżenie tlenu i zasobności w pokarm dla innych ryb. Z karpiem radziłbym się obchodzić bardzo ostrożnie (sam bym nie wpuścił ani jednej sztuki) bo to jest ryba nieprzystosowana do naszych warunków, co za tym idzie mogąca mieć zgubny wpływ na naturalną ichtiofaunę. Dbaj o zbiornik, który masz (3ha to już naprawde piękny wynik) - zarybiaj go takimi gatunkami jak płoć, szczupak, karaś, lin ew. okoń, a będziesz miał wodę, której okolica będzie ci zazdrościć. W jakich ilościach - tu już ciężko mi oceniać, bo nie mam w tej kwestii doświadczenia, ale mańka możesz już z całą pewnością słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Damian21, doskonale wiem co tam pływa . Staw ma już sporo latek bo ponad 15 lat i też dziw bierze że jest tam tylko karaś i lin . To co byście radzili ? Mniej tego karpia czy w ogóle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Ja radzę w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Mlody, pamiętaj że karp to gatunek obcy i nie ma miejsca dla niego w ekosystemie zbiornika. W czasie tarła innych ryb będzie wpływał w tarlisko i wyżerał ich ikrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Mlody, pamiętaj że karp to gatunek obcy i nie ma miejsca dla niego w ekosystemie zbiornika. W czasie tarła innych ryb będzie wpływał w tarlisko i wyżerał ich ikrę. jest jeszcze odpowiedzialny za zwiększenie stopy bezrobocia i świńską grypę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 jest jeszcze odpowiedzialny za zwiększenie stopy bezrobocia i świńską grypę. a gradobicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Kurka wodna . Bo chcemy z ojcem zarybić . Wpuścić troche karpia żeby była atrakcja dla wędkarzy . I potem zrobić opłaty a za kasę ciągle zarybiać , zarybiać . A powiedzcie mi ile procent z takiej lipcówki mi by przeżyło przy zerowej presji drapieżnika ? Bo ona jest najtańsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 A powiedzcie mi ile procent z takiej lipcówki mi by przeżyło przy zerowej presji drapieżnika A powiedz mi jaki jest % tlenu w wodzie teraz w lipcu ,no i jaki odczyn ma woda tzn Ph.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Damian21, widziałem jak karpie wpływają w tarlisko leszczy i co tam robiły. Każdy robi to co uważa a stosowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 widziałem jak karpie wpływają w tarlisko leszczy i co tam robiły kocur-ku, lubię cię ale proszę nie pisz takich "pierdołek"jako argument ,każda ryba wpierdziela ikrę drugiej rybie to naturalne zjawisko ,myślisz ze leszcz nie wpierdziela ikry karpia ,a taki węgorz jest mistrzem w wyjadaniu ikry i to obojętnie jakiemu gatunkowi i jakoś nikt nie bije na alarm ze węgorz jest bardzo dużym szkodnikiem ,a mało tego UE nakazała zwiększyć zarybienia swoim członkom do poziomu sprzed 30lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi