Skocz do zawartości
Dragon

Stoper

BobekSTW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No własnie do czego one słuzą ? Chciałem kupić stopery koralikowe i kupiłem a w srodku byly jakies sznureczki ... ktos mi powie do czego to sluzy ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Stoperki sznurkowe jeśli myslimy o tym samy to takie na rurce plastikowej.

Technika użycia prosta:

- wsuwamy żyłkę w rurkę

- ściągamy stoperek z rurki

- zaciskamy ciągnąc za końce sznureczka

- można założyc następnie koralik

A najczęściej stosujemy go przy spławikach przelotowych

Chyba że chodzi o inne SZNURKI.........................

Napisano

własnie o to chodzi jest 5 sznureczków na białej plastikowej sznurce ... czyli to sluzy zeby koralik nie obijał sie o krętlik ?

Napisano

Cześć

Do ochrony węzła przy krętliku, o ile zachodzi taka potrzeba, używam stoperka silikonowego albo gumowego, można do niego wcisnąć cały węzeł. Pojedynczy stoperek silikonowy służy mi również do blokowania lekkiego spławiczka przelotowego w podlodówce. Stoperek silikonowy ma jednak tendencję do przesuwania się po żyłce. Dużo mocniej na żyłce siedzi stoperek sznurkowy (raczej nitkowy) niestety ma małą średnicę i przelatuje przez oczko spławika przelotowego wobec tego wymaga dołożenia koralika. Koralik ma małą dziurkę i dużą średnicę, więc stoperek przez nią nie przechodzi a koralik nie przechodzi przez oczko spławika. Obcinając niepotrzebne nitki od stoperka pozostawmy wąsy o długości 1 – 1,5 cm, wbrew pozorom łatwiej przelatuje przez przelotki, bo dłuższe wąsy nie sterczą tylko miękko się układają.

Demontując zestaw koralik jest do odzysku natomiast stoperek do wywalenia warto więc poświęcić chwilę żeby się przyjrzeć budowie takiego stoperka – banalnie prosta – i wykonać sobie ich zapas na jakiejkolwiek rureczce, może być kłopot z dobraniem nitki, nie każda się nadaje.

Generalnie stoperki nitkowe stosuje się przy odległościówce do ustawienia gruntu dla waglera ale ......... można go też zastosować do podparcia bocznego troka, na którym jest lekka przynęta. Po braniu ryby stoperek a z nim cały trok zjeżdża do obciążenia, dzięki czemu obciążenie nie przeszkadza w holu ryby. Ma to jeszcze i tę zaletę, że troczek boczny można ustawić na dowolnej wysokości nad obciążeniem.

Napisano

Cześć

Stoperki silikonowe sprzedawane są nałożone na pętlę z żyłki. Wsadzamy naszą żyłkę głowna w tę pętlę na której jest stoperek i preeciągamy go ostrożnie na naszą żyłkę. Powinno się udać za pierwszym razem.

W przypadku gdy mamy pojedynczy luźny stoperek to wbijamy go na cienką igłę, starajmy się poprowadzić igłę przez kanalik, który jest w stoperku, w oczko igły wkładamy naszą żyłkę główna i przeciągamy stoperek.

• 6 months later...
Gość Tomek1992
Napisano

Wędkuję juz 9 lat ale od niedawna sprobowałem lowić odleglosciowka i mam problem co do stopera.Przelotki odleglosciowki sa tak male ze gumowy stoper nawet najmniejszy nie przejdzie przez nie.Dzis kupilem stopery sznurkowe ktore mi sprzedawca polecil do tej metody czy waszym zdaniem tez sa dobre. :grin:

• 2 months later...
Napisano

Stopery do wędki odległościowej wykonujemy z nici jedwabnej.Aby taki stoper lepiej ślizgał się po przelotkach zostaw wąsy ok. 1,5cm, aby stoper nie przechodził przez uszko spławika musisz stoswać przelotowe systemy do wagglerów lub mały krętlik z agrafką krętlik możesz zgnieść kombinerkami

Gość Dwie_sety
Napisano

Możesz też zastosować koralik z małym otworkiem, są w zestawach razem ze stoperami sznurkowymi. Zakładasz stoper niciany (końce 1.5 cm miękko przechodzą przez przelotki, krótsze lubią stawać sztorcem.) Następnie koralik i cała reszta zestawu. Stoper nie wcina sie w mały otworek koralika a koralik ma taką średnicę, że nie wcina się w krętlik agrafkę czy spławik.

Napisano

ja osobiście robie tak: biore żyłke 0.20 i odcinam kawałek, i wiąże do żyłki tyak jak się wiąże przypon do haczyka, obwiązuje 6 razy, i zaciskam, ale, żeby nie za mocno, bo jak się zamocno zaciśnie, to możesz już nie przesunąć, a aby spławik przez węzły nie przechodził montuje koraliczki, i ja montuje takie, aby niemogły przejść przez przelotke na szczytówce, montuje co prawda spławiki na agrafce, i krentliku, ale po co psuć krentlik, jak można zamontować koraliki :?:

Napisano

Koralików ja nie stosuje ponieważ skracają rzuty, a po dłuższym stosowaniu mogą zniszczyć przelotki w szczególności szczytową.Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem są takie systemy do wagglerów http://www.jaxon.pl/katalog2006/productCard.php?productid=78597 górną część agrafki podczepiamy za uszko spławika a przez koralik umieszczony w krętliku przekładamy żyłkę.Przez przelotki przechodzi jedynie miękki stoper który zatrzymuje się na bardzo małym koraliku.Tak więc unikamy przechodzenia przez przelotki większych nie potrzebnych rzeczy.

Napisano
Koralików ja nie stosuje ponieważ skracają rzuty, a po dłuższym stosowaniu mogą zniszczyć przelotki w szczególności szczytową.
To dziwne poniewasz koralik przesówa się razem ze spławikiem i zatrzymuje się przy stoperze czy to sznurkowycz czy z żyłki. Tak więc nigdy koralik nie przechodzi przez przelotki. Przynajmniej nie słyszałem o takim rozwiązaniu..
Napisano

Sorry wiem o tym ale pytał nas wędkarz który nie miał nigdy doświadczeń z odległościówką.Kedyś tak łowiłem i popsułem sobie przelotkę.Chciałbym doradzić jak najlepiej a koralik przy wyrzucie (w stylu angielskim może przeszkadzać)

Napisano

Koralik zupełnie nic nie wadzi, bo nawet zazwyczaj nie dochodzi do szczytówki, i jej nie dotyka, oczywiście mówie o dosyć dużych koralikach takich które nawet niemogą przejść przez przelotke szczytową, bo można używać takich mikroskopijnych koralików które się na kołowrotek nawijają, ale ja niecierpie mieć takich badziestw na szpuli

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.