bergson Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Witam. Panie i Panowie marzy mi się łódka 2-osobowa taka którą bym mógł przewozić na dachu samochodu.Ma ktoś z Was już takie doświadczenie związane z transportem łódki na dachu samochodu?wiem że powiecie że lepiej dołożyć do przyczepki ale to dodatkowe o wiele większe koszty.Auto to seat toledo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Ja wożę na dachu łajbę 3.10m , 50kg i daje rade. Najpierw woziłem ją na poldku i był on stworzony do tego (płaski sztywny dach,rynienki) obecnie wożę na fiacie stilo i też daje rade ale dach bardziej profilowany i miększa blacha. Musisz kupić belki dachowe , pasy z naciągiem do transportu i spokojnie dasz rade. Tylko 90km/h raczej nie polecam przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergson Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Ja wożę na dachu łajbę 3.10m , 50kg i daje rade. Najpierw woziłem ją na poldku i był on stworzony do tego (płaski sztywny dach,rynienki) obecnie wożę na fiacie stilo i też daje rade ale dach bardziej profilowany i miększa blacha. Musisz kupić belki dachowe , pasy z naciągiem do transportu i spokojnie dasz rade. Tylko 90km/h raczej nie polecam przekraczać.Belki tzn.relingi dachowe?czy bagażnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.luk Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Zależy jaki masz sposób mocowania bagażnika dachowego. Podejrzewam że na relingach. Do nich dajesz belki poprzeczne. Sprawdź też dopuszczalne max obciążenie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergson Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Zależy jaki masz sposób mocowania bagażnika dachowego. Podejrzewam że na relingach. Do nich dajesz belki poprzeczne. Sprawdź też dopuszczalne max obciążenie dachu.no własnie nie mam relingów.tylko jakies zapadki plastikowe pod którymi jest schowany gwint do montazu chyba bagażnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Nie musisz mieć relingów. Nie sugeruj się też tymi wypustkami co masz na dachu, służą one do montażu firmowego bagażnika dachowego lub belek , które się zupełnie nie nadaje pod łódkę. Jedz najlepiej do Norauto , ja tam właśnie kupowałem mają duży wybór i napewno coś dopasujesz. A i jeszcze jedno nie potrzeba żadnych relingów dachowych , belki montuje się między dachem a drzwiami. Jedyny wymóg to auto 4 lub 5 drzwiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.luk Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 nalewator, Piszesz chyba o starymtypie bagażnika mocowanego do rynienek. Jeśli tak to obecnie auta nie sądo tego przystosowane, mają zbyt delikatne blachy. Po to są miejsca na montaż bagażnika aby zwiększyć bezpieczeństwo. Sam bagażnik nie musi być firmowy ważne aby pasowały punkty montażowe i był w stanie przenieść obciążenie ładunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Piszę o nowym typie bagażnika ,do montażu w aucie bez rynienek , miedzy dach a drzwi. Miejsca w których są miejsca na bagażnik nie nadają się do montażu bagażnika pod łódź. Owszem można w nich zamontować belki dachowe ,ale na nich można wozić narty ewentualnie boxa dachowego , ale napewno nie łódkę. Wybierając odpowiednie beli trzeba sprawdzić ich nośność moje maja max 60kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.luk Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Ok. nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary55 Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Przydała by się fotka takiego ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Belki ,które posiadam są prawie identyczne jak TE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferguson Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 A czy można taką łódkę zapakować jednoosobowo? Mając do dyspopozycji standardowo umięśnionego mieszkańca Europy Środkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Ferguson, Myślę że lepszym sposobem by było mieć do dyspozycji 2 przymierających głodem jak jednego umięśnionego. Ja nie narzekam na wzrost i siłę lecz wiem z praktyki że samemu to se można.... Niby 50kg tyle warzy mniej więcej łódeczka niby nic ale nie poręczne dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferguson Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 No właśnie, tak podejrzewałem. Gabaryty robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Osiński Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Witam kolegów wędkarzy. Czytam Wasze forum od kilku miesiecy dopiero teraz jednak postanowilem się zalogować i cos skrobnąć w temacie przewożenia łódki na dachu samochodu i SAMODZIELNEGO jej WKLADANIA ORAZ ZDEJMOWANIA. Jest to jak najbardziej możliwe!!! Oczywiście konkretny model samochodu w moim wypadku Opel Corsa C Ale myśle ze inna marka warunek podobne gabaryty też da radę /łódeczka 270cm-120cm/ odpowiednio dobrany bagażnik. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o wpis . Mogę opisać ew. jak opanuje kwestie techniczne zamieścić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Osiński Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Jeszcze do ostatniego postu w sprawie łódeczki na dachu auta. jestem średnio umięśnionym mieszkańcem Europy i daję radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi