Skocz do zawartości
tokarex pontony

Poszukiwany ultralight!

Gość Tench

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam okoniowki do +/- 10gr, wklejanki, w miare szybkiej o progresywnym ugieciu.

Dlugosc 2,7. Zalezy mi na jak najlepszym przenoszeniu drgan na dolnik.

Przynety tylko miekie, czasem trok do 8gr.

Lowisko to wroclawska Odra, czasem jakas woda stojaca.

Mam wklejanke od 3-18 ale szukam czegos lepszego.

Wypowiadamy sie tylko na temat kijkow ktorymi lowilismy lub trzymalismy w dloni.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

A ja polecę Ci pomacać model Mikado Sensual Ultrafast. Mam model 240/10g i muszę powiedzieć, że bardzo podoba mi się ten kij. Pod przynętami pracuje w zasadzie sama szczytóweczka, a pod rybą potrafi całkiem nieźle się ugiąć. Sam oglądając go na "sucho" w sklepie miałem wątpliwości czy nie będzie za sztywny dla okoni (chodziło głównie o "spady" przy holu), ale po pierwszych wyciągniętych rybach wiedziałem, że to jest to.

Napisano

bifa

Kijek jak najlepszy, ma spelnic moje oczekiwania a nie kosztowac x zloty.

Jak w dragonie i mikado czuc brania na dolniku? Czy porownywaliscie z tango/equs tango?

W czym lepszy w czym gorszy?

Napisano

Myslalem o nim ale to chyba nie jest wklejanka;/

Mam wklejanke 3-18 i Daiwe infinity z pelna szczytowka tez 3-18. Daiwa nie da sie lowic ani na male twistery ani na trok.

Najchetniej kupilbym kolejna Daiwe ale wklejanek to oni nie maja;/

No i ta czarna pianka brrr

Napisano

nie wspominales w opisie "ze ma byc z ladnym korkiem" :wink: w takim razie mikado bedzie zdecydowanie lepsze... :shock:

Napisano

Uwazam ze od kijka za 1500zl mozna juz wymagac zeby byl swietny jak i cieszyl oko.

Moze ktos woli pianke.. ja wole korek.

Iron-om nie brakuje urody bo wstawka z drewna robi swoje ale ta pianka to taka szpileczka. A PRZEDE wszystkim to nie jest wklejanka chyba ze sie myle...

Napisano

Mikado Lexus Sapphire do 13 g 280 cm

świetnie brania czuć w ręce, sporo osób go ma więc proponuje pożyczyć na jeden wyjazd i sprawdzić

Napisano

bifa

A ty juz lowiles piorkiem;>? Bo z filmiku wynika ze to swietny kijek, ciekawe jaki jest w praktyce, lowiles kiedys Equsem Tango?

Mikado calkiem calkiem:P

Napisano

Lexus to Lexus za niewielkie pieniądze fajny kijek, z paprochów to jeszcze Feeling :

http://www.mikado.pl/katalog/wedki/spinningi/feeling/

Przeszukaj forum odnośnie tych dwóch wędzisk :

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=11132&postdays=0&postorder=asc&start=0

Z ciekawostek dodam , że dwa tygodnie temu nad wisłą kolega katował go główkami 20gr za sandaczem ... i rewelka :) ( oczywiście z nudów zaczął eksperymentować :) ) pomimo swojej wagi piórkowej - mocne wędzisko .. w prawdzie z sandaczem nie wojował ale ciągniecie w nurcie około kilogramowego leszcza zapiętego za płetwę również dało frajdę :)

Napisano
Lexus to Lexus za niewielkie pieniądze fajny kijek, z paprochów to jeszcze Feeling :

http://www.mikado.pl/katalog/wedki/spinningi/feeling/

Przeszukaj forum odnośnie tych dwóch wędzisk :

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=11132&postdays=0&postorder=asc&start=0

Z ciekawostek dodam , że dwa tygodnie temu nad wisłą kolega katował go główkami 20gr za sandaczem ... i rewelka :) ( oczywiście z nudów zaczął eksperymentować :) ) pomimo swojej wagi piórkowej - mocne wędzisko .. w prawdzie z sandaczem nie wojował ale ciągniecie w nurcie około kilogramowego leszcza zapiętego za płetwę również dało frajdę :)

z tych 2 to tylko lexus ,feeling nowy to nie felling tylko jakas laga ;) lowie na lexusa 3 sezon i sprawuje sie bardzo dobrze :) i co prawda 20 gramowe glowki to raczej przesada tym bardziej w nucrcie ;) zreszta tym kijem nieda sie zrobic 20g glowka dobrego podbicia ,szczytowka jest za miekka i nie odrywa nawet glowki z dna

Napisano

A jak sie ma ten Lexus do kijkow takich jak Equs tango, Robinson diaflex perch?

Napisano
A ty juz lowiles piorkiem

nie rozstaje sie z nim nawet na moment.poczatkowo obawialem sie ze troche za delikatny na moje tereny ale juz sie przekonalem , ze nie musze sie z nim nastawiac tylko na okonie.tylko do jego lekkosci sie nie moge przyzwyczaic.juz kilka razy sprawdzalem czy mi kolowrotek nie odpadl bo jakos lekko w reku :mrgreen:

z tym tangiem nie mialem przyjemnosci

gamakatsu ma w swojej ofercie fajnego ultralighta.nazywa sie sfida 2-8gr i wazy 87gr ale dlugosc tylko 191cm.

Napisano

Ja także polecam Lexusa,ja mam 280 13g i świetnie się sprawuje,używam go do połowu kleni.Zdecydowanie lepszy od Feelinga i sztywniejszy

Napisano
Ja także polecam Lexusa,ja mam 280 13g i świetnie się sprawuje,używam go do połowu kleni.Zdecydowanie lepszy od Feelinga i sztywniejszy

sztywniejszy ? chyba w porownaniu do starego feeelinga bo odnowego to jest delikatniejszy ;)

Napisano

Przy zakupie miałem w ręku nowego Felinga i mi się wydał zbyt miękki dlatego wziołem Lexusa ,ale to wiadomo każdemu inaczej kij leży w dłoni i każdy ma swoje odczucia.

Napisano
Przy zakupie miałem w ręku nowego Felinga i mi się wydał zbyt miękki dlatego wziołem Lexusa ,ale to wiadomo każdemu inaczej kij leży w dłoni i każdy ma swoje odczucia.

to powiem tak jako caly kijek lacznie z dolnikiem nowy feeling to jak parabola caly sie kolibie ,to z tym sie zgodze ale lexus ma sztywniejszy dolnik i deliktaniejsza wklejanke ;)

no i na lexusie duzo wiekszy komfort lowienia

Napisano

@bifa

Na tym kijku czuc calowe twisterki na 1 gr glowce czy to raczej kijek pod twarde przynety?

Zastanawiam sie troche nad piorkiem bo kasa to nie problem, gorzej ze zdrowym rozsadkiem;/

Napisano

jesli faktycznie chcesz wszystko wiedziec o tym kijku to zadzwon najlepiej pod nr 608-450-850 do Lukasza Masiaka z firmy Rodmas.on o tym Phenixie wie wszystko i chetnie sie ta wiedza podzieli(a ma spora wiedze).jesli bedziesz chcial to moze Ci zbudowac kijka na blanku od Phenixa (lub innym) pod Twoj gust albo zmienic pianke na korek .

a co do rozsadku...to tak jak z kobietami... :mrgreen: dla ktorejs trzeba kiedys zwariowac :wink:

Napisano

Pytam sie kogos kto kijek uzywa a nie sprzedaje. Co do robienia kijka na miare to co bedzie jesli nie spasuje? Powiem sorry pane ale to nie jest to? Dla mnie Iron nie jest miloscia od pierwszego wejrzenia, wiec jesli mam stracic rozsadek to chce wiedziec dlaczego;) Chce wiedziec dlaczego mm wydac +1kzl a nie 450 na Equs Tango, ktore jest obecnie moim leaderem;)

Jesli juz mialby byc iron z korkiem to raczej udam sie do Pawla Olszewskiego, zawsze to troche blizej;)

Napisano

Ja mam jakiegoś starego jaxona phantom 1-15 gram i to jest mój ultralight, lezy jeszcze w pokrowcu jakiś kijek z zawodów 1-10 gram ale nigdy nie używałem więc nie pamiętam co to za kij. A dziś przy odbiorze sprzętu w sklepie, oglądałem trochę patyków, i bawiłem się kijem Iron Feather ale rączka była z korka, ot kij jak kij różnicy w sklepie przy innych kijach nie zauważyłem, trzeba by to wszystko nad wodę zatargać i tam testować.

Napisano

Rowniez mam starego Phantoma;)

Z Rodmans trafilem do P Olszewskiego a od Olszewskiego do Fishing Center...

znalazlem cos takiego jak 90LMF2 od talona, cena bardziej zjadliwa niz 1650zl za irona:>

Badz tu madry i znajdz ta jedyna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.