Skocz do zawartości
tokarex pontony

Trudne początki

GiVesFisH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema hej cześć czołem :) Jestem nowy.

Jak już widać za oknem mamy jesień, więc odstawiłem moje spławikówki na bok. Teraz mam dwie wędki na żywca.

Jedna Dragon Specjalisy Tythan 3,90 cw 5-35g + kołowrotek robinson vulcano 304

Druga to jaxon harmony 2,7 (spin) + mistral

Na jednej mam żyłkę 0,30 (9,95kg), na drugiej jest plecionka 0,35 (11,350kg). Na przynętę biorę karaski ze sklepu. Mój zestaw wygląda tak:

stoper > spławik 15g > ciężarek 5g > stalka > kotwica

Mam częste brania, ale nic nie wyciągam, wszystko się albo spina albo nie zacina. Jak mi weźmie to robię tak: czekam parę sek i popuszczam żyłkę aż się rybka zatrzyma, wtedy czekam z 10 sek i tnę. Ale nic.... Dzisiaj zerwałem okonia z 40cmów na oko miał. Co robię źle?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

moze zbroisz za duzo kotwica ? zaloz mniejsza ? i sproboj dac wieksze obciazenie splawika zeby ryba wciagala go pod wode ,bardziej zazre sie wtedy zywcem ;)

• 1 month later...
Napisano

super na okonka kotwica :D heh załóż hak zwykły 8 góra 9 i jak nie spodziewasz sie szczupłego bo dlamnie to tylko przyłów to nie takie grube żyłki 18-23 dosyc bez przyponó stalowych itd i mniejsze spławiki 3-5g i praktycznie zapinaj karasia ogon prawie i okonki same na zwykły chaczyk bedą sie zapinać bez twojego zacinania pozdrawiam

• 6 months later...
Napisano

cześć wszystkim :) mam jedno pytanko, jakiego typu kij byłby najlepszy do łowienia na żywca, tak żebym nie musiał się spinać przy wyciąganiu większej ryby bądź zaczepu.

Osobiście łowie takim zestawem -

kij - mikado combat hevy spin 20-60 g, 270 cm

młynek - dragon quattro rd 640

żyłka 0,30-11,58kg/stoper/spławik 12 g/śruciny/ wolframowy przypon 30cm/ kotwica (nie znam rozmiaru - taka wysoka na 2cm /szeroka 1,5 cm )

złowić nic jeszce nie złowiłem - na kotwice zakładam karasie takie max 10 cm.

wiec bede wdzieczny za odpowiedź na powyższe pytanie i ewentualne porady co do mojego zestawu :)

Napisano

Padre, zestaw masz dobry. Sam łowię na podobny kij shimano alivio 20-50g, 3,0m.

Jedyne co zmienić to przypon wolframowy na stalkę. Wolfram to raczej do spiningu. Stalka nie skręca się tak jak wolfram, a szczupakowi nie robi różnicy.

Napisano

ok :) ciesze sie że przynajmniej sprzęt do żywca mam dobry bo podoba mi się ta metoda.

a tak właściwie możesz mi wyjaśnić kasko43, co to jest stałka ? ze mnie taki wędkarz jak z koziej d ... saksofon więc proszę o wyrozumiałość :D

Napisano

aha :mrgreen: źle zrozumiałem :P stałka / stalka :D zmieniłem wolfram na stalowy czarny przypon :D może wieczorkiem się przejadę wypróbuje, dziękuję za pomoc :) byłbym jeszcze przeogromnie wdzięczny jak ktoś by mi podał wymiar kotwiczki odpowiedniej do żywca :) tylko bardzo proszę nie rozmiarami bo się nie znam a wymiarami :( i małe ostatnie pytanko czy takim zestawem ze spławikiem ( do wolnego żywca ) można łowić na trupka ? tzn - kotwica / trupek / przypon /żyłka/ spławik ?

Napisano

Interesuje mnie jakich używacie haczyków i kotwic do zbrojenia żywców i martwej rybki. Chodzi mi firmę oraz model.

Napisano

jakiego rozmiaru kotwicy używać do żywca ok 7 cm ?

i czy można trupka ( kawałki żywca ) montować na zestawie ze spławikiem ??

Napisano
jakiego rozmiaru kotwicy używać do żywca ok 7 cm ?

i czy można trupka ( kawałki żywca ) montować na zestawie ze spławikiem ??

Ja generalnie jeśli łowię na trupka to tylko i wyłacznie metoda gruntowa , z haczykiem 5. Na żywca metodą spławikową zakładam kotwicę w zależności od wielkości żywca, na takiego 7 cm myśle kotwica 4 powinna być okey, zaczepiam żywca za górę tuż za płetwą grzbietową.

Napisano

Osobiście nigdy nie zakładam kotwicy jeśli łowię na żywca, szkoda ryby jeśli miałaby się zerwać, zerwać bo nie stosuję plecionki, wolframu, stalek fluocarbonu etc. ryba musi mieć szansę :D z haków używam KAMATSU BEAK BLN w różnych rozmiarach :)

Napisano
jak daleko rzucać żywca ?

Aż trafisz to wody :twisted:

A tak na poważnie to kwestia łowiska. Sam zobaczysz po ilości brań. Jak nie biorą to kombinujesz z głębokością lub odległością od brzegu.

.

Napisano

Żywiec to dobre jest piwo!

A metoda połówu do du... Nudna mało wymagającą i co najważniejsze nie etyczna raz ze względu na męczenie ryby (żywca) ale bardziej istotne to ze w większości złapanych drapieżników nie można wypuścić gdyż bardzo głęboko połykają w wielu brdziej rozwiniętych krajach jest juz zakazana

Napisano
Nudna mało wymagającą i co najważniejsze nie etyczna raz ze względu na męczenie ryby (żywca) ale bardziej istotne to ze w większości złapanych drapieżników nie można wypuścić gdyż bardzo głęboko połykają

Większej bzdury już dawno nie słyszałem!

Jeżeli masz jakiekolwiek pojecie o łowieniu ryb to bardzo rzadko zdarza się aby rybka po złowieniu nie nadawała się aby zwrócić jej wolność.

Napisano

Czasem są miejsca co żadna przyneta nie jest tak skuteczna jak żywiec , sa glony , zielska itd , pozostaje tylko korek i żywiec :mrgreen: Moim zdaniem żywiec to bardzo dobra i pewna metoda połowu drapieżnika , niejednokrotnie idąc rzeką łowiąc na obrotówkę nie miałem brania a idący za mną wujek łowiąc na żywca wyciągał piękne szczupaki.

Napisano

tzn wcześniej chodziło mi bardziej o miejsce - bo łowie na gruncie do 1 m żywcem i zastanawiałem się czy rzucać przy krzakach żywcem czyli blisko brzegu przy zaroślach czy może na środek akwenu jak najdalej ?

wybaczcie głupie pytania ale jestem zielony jak szczypiorek

Napisano
tzn wcześniej chodziło mi bardziej o miejsce - bo łowie na gruncie do 1 m żywcem i zastanawiałem się czy rzucać przy krzakach żywcem czyli blisko brzegu przy zaroślach czy może na środek akwenu jak najdalej ?

wybaczcie głupie pytania ale jestem zielony jak szczypiorek

Słuchaj to jest generalnie tak, w miesiącach ciepłych szukaj szczupaka, blisko brzegu tam gdzie drobnica , blisko trzcinowisk itp, w miesiacach zimnych październik, listopad idzie na głebszą wodę. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.