Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

aaa chodzi ci jak je sie zakłada na żyłkę,poprostu wkładasz żyłke w rurke,stoperk ściągasz na żyłke i pociągając za oba końce nitki w stoperku zaciągasz stoper na żyłce .

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

moesso, i też sobie na rurki możesz gotowce wiązać na zapas, jaj juz znajdziesz odpowiednią nitkę.

ds-fan, jaka nitka Ci się sprawdza, żeby nie kaleczyla zylki i ogolnie dorownywala jakością tych sklepowych ?

Napisano

moesso, takie węzły najlepiej zaciągać na mokro, wtedy lepiej spełniają swoje zadanie i same nie przesuwają się. Czasami dla pewności przy cieńszych żyłkach dać dwa takie stopery obok siebie.

Damian21, cienki kordonek też jest bardzo dobry :wink:

Napisano

kocur, bawelniane nitki i kordonki jako tako daja rade, gorzej zacisnac, sa nietrwałe i sie końce strzępią. duzo lepiej sprawdzaja sie wszystkie nitki ze sztucznych materialow - tyle ze czego im jesscze brakuje w porownaniu ze sklepowym stoperem nie zgłębiłem.

Napisano

Chodzi o lakier do paznokci ,nie rozpuszczalnik i nie zmywacz,zresztą pokrywasz sam stoperek a nie żyłke ajak sie boisz o żyłke to po wyschnięciu przesuwasz stoperek w góre żyłki i zbędny (pobrudzony)kawałek odcinasz.

Napisano
A przyznaje że sie czasami obluzują

"maźnij"je lakierem do paznokci to ci sie nie będą obluzowywać.

ja zostawiam przytopione zapalniczką 2cm końce i wedle potzreb zaciskam obluzowany stoper palcami, lub też go luzuję gdy trzeba sporo przesunąć 1-2m wiecej i nie pokaleczyl zylki.

przewaznie kupuje, ale jak dorwe odpowiednia nitke to tez bede wiazal, bo ostatnio ciezko na tej wiosce dostac.

Napisano

okej ale gdy przeciagne zylke przez rurke i sciagne jeden stoper to jak potem go zawiazac? czy jest to tak zrobione ze wystarczy pociagnac za oba konce i to wszystko?

Napisano
czy jest to tak zrobione ze wystarczy pociagnac za oba konce i to wszystko

tak, ale przed ściągnięciem stopera namocz go żeby lepiej złapał ;)

Napisano
czy jest to tak zrobione ze wystarczy pociagnac za oba konce i to wszystko

tak, ale przed ściągnięciem stopera namocz go żeby lepiej złapał ;)

i jeszcze napręż tą żyłkę, jak nie masz trzeciej ręki to ktos ci moze przytrzyma - będzie ładny i rowny węzełek.
Napisano

Najlepszy na świecie stoper który przypadkowo wymyśliłem to jest kawałek (8-10 mm) drutu nierdzewnego średnicy 0,5-0,8 mm i taki sam kawałek rurki silikonowej tej samej długości. To nałożone na żyłkę jest niezawodne i działa jak naciągnięta rurka na kil spławika. Samo się nie przesunie a wszelkie nici albo się luzują albo po namoczeniu zaciskają i mogą przy przesuwaniu uszkodzić żyłkę.

Napisano

Jarosław, z tymi sklepowymi(np. behr) niema takich problemów.

co do kawalka druta, nieobrobione końce mogą kaleczyc żyłkę, a co gorsza - przelotki.

Napisano
co do kawalka druta, nieobrobione końce mogą kaleczyc żyłkę, a co gorsza - przelotki.

No tak, ja łowię długimi wędkami i drut obrabiam, dlatego nigdy nie miałem problemów. To jednak dla was nie jest najlepsze rozwiązanie, sorry za doradę. Niestety z przyczyn oczywistych, ale nie dla mnie posta nie mogę wycofać. Może to zrobi Mod.

Napisano
posta nie mogę wycofać. Może to zrobi Mod.

ale po co :?:

jeżeli ktoś dołoży starań - jak Ty Jarosławie, to może być równie zadowolony

do wszystkich porad trzeba podchodzić rozsądnie, nie bezrefleksyjnie :wink:

• 2 years later...
Napisano

Ja kupuję gotowe stopery w sklepie wiązane na rurce.Rozwiązuję je następnie sznureczek,z którego są robione rozplatam na trzy nitki i stoper wiążę z jednej.Stopery wiążę też na rurce.Są malutkie bez problemu przechodzą przez najmniejsze przelotki odległościówki.Wiążę takim samym węzłem jak węzeł haczykowy wiązany przy pomocy igły.Zamiast igły podkładam złożoną w dwie nitkę,oczko zastępuje mi ucho od igły.

• 2 weeks later...
Napisano

Ja za gówniarza zawsze robiłem stoper z grubszej żyłki niż miałem na wędce i wiązałem na supeł lub dwa tak aby spławik nie przelatywał ani się nie zsuwał :)

• 4 weeks later...