DAM92.2 Napisano 27 Grudnia 2010 Napisano 27 Grudnia 2010 Witam po krótkiej nieobecności Jest zima, jako, że pod lód nie chadzam, to się wziąłem za konserwację kołowrotków. Jak rozebrałem pierwszy, wyczyściłem, wysuszyłem (znaczy samo wyschło ) to poskładałem to w nieco większe elementy co by potem nie zastanawiać się co gdzie szło, a dla tego mówię potem, bo gdy części schły to z lektury wywnioskowałem, że najlepszy będzie smar do kołowrotków typowo ale broń boże jackson. A więc jutro wybieram się do wędkarskiego po oliwkę i smar (chodzi mi po głowie cormoran). Aż wstyd, że przez te wszystkie lata młynki oddawałem do serwisu . Tyle tytułem wstępu. A więc wiem, że w kilku kołowrotkach mam łożyska ślizgowe, z chęcią bym je wymienił na łożyska maszynowe uszczelniane z jednej strony plastikowym krążkiem. Czy takie łożyska dostane w stacjonarnym sklepie z łożyskami? Jaki jest ich koszt mniej więcej? I tak przy okazji: te smary do kołowrotków to są np silikonowe lub inne i sprzedawane tylko pod inną nazwą czy są to jakieś specjalne mieszanki? Nie mogłem wygooglować co to za smary Cytuj
Inlandskipper Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Co do samych łozysk to się nie wypowiem bo ceny sa zróżnicowane w zalezności od producenta i jakości materiału. Jeżeli natomiast kupisz łozyska kryte (maszynowe) to nie ma potrzeby ich dodatkowego smarowania - skoro nie wnika w nie brud i woda tzn, że smar też nie wniknie... a co do samego mechanizmu to nie osiąga on wielkich predkości oraz obciążenia, nie pracuje też codziennie ani wiele godzin pod obciążeniem wiec sie nie grzeje. Smar powinien być taki aby nie spływal z mechanizmu przy temp. powiedzmy 50-60 stopni bo mniej więcej tyle może osiągnąć czarny kołowrotek w słońcu. Ja smarowałem smarami robinsona i miały konsystencje wazeliny. Cytuj
Majkelpl Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 jesli chodzi o lozyska,najlepiej kupic z uszczelniaczami gumowymi,te z oznaczeniami zz sa nic nie warte. Jesli chodzi o smar to najlepiej jakis do lozysk slizgowych,albo lt43. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi