Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Poważnie zastanawiam się nad kupnem silnika elektrycznego. Po przeglądzie rynku, wychodzi że najlepsze są silniki od epropulsion.  Zastanawiam się nad tymi silnikami:

https://elektrykajachtowa.pl/111-spirit-10-3km

oraz

https://elektrykajachtowa.pl/strona-glowna/498-spirit-10-evo-kompletny-zestaw-z-rumplem.html

Znam elektrykajachtowa, bo brałem od nich już pare rzeczy do kamperka, ale silnik to spory wydatek.

Czy ktoś z was ma te silniki? Jakie doświadczenia? Czy to warte swojej ceny?

Pływam głównie pontonem zodiak 3,6m po jeziorach.

Z góry dzięki za podpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Cena trochę rzeczywiście odstrasza  ,  no chyba że Cię stać . Nie miałem z tymi silnikami do czynienia i się nie wypowiem na ich temat ale z mojej strony mogę polecić Haibo M 150 który jest podpięty do gumiaka 360 cm i sobie zajebiście z nim radzi 

Napisano
2 godziny temu, zajac222 napisał:

Cena trochę rzeczywiście odstrasza  ,  no chyba że Cię stać . Nie miałem z tymi silnikami do czynienia i się nie wypowiem na ich temat ale z mojej strony mogę polecić Haibo M 150 który jest podpięty do gumiaka 360 cm i sobie zajebiście z nim radzi 

Do jakich prędkości się buja?

Napisano

Nie mierzyłem  , ma dodatkowo funkcję Sport  , taki powiedzmy dopalacz i powiem szczerze że po włączeniu tej funkcji trochę mocniej czuć przyspieszenie . Pływałem tak tylko dwa razy bo za mocno dostaje aku po dupie . 

Na minus z tym silnikiem jest tylko to że rumpel jest w po@iomie i nie można go złożyć 

• 4 months later...
Napisano

Pontonu, a zwłaszcza silniczka używam rzadko (2-3 razy w roku) ale intensywnie (10-14dni). Ostatnio podczas majówki zaczął szwankować przełącznik biegów. Silnik gasł przeważnie na piątce, trzeba było oszukać przełącznik i "zawiesić" go między czwórką, a piątką, żeby spokojnie pływać. Rozglądając się za nowym przełącznikiem wypłynął temat maximizera i z nim wiąże się moje pytanie. Czy warto pójść w tym kierunku, zważywszy, że silnik nie jest już nowy (około 6 lat) i wymienić przełącznik na maximizer. Jaki może być koszt takiej wymiany (czy nie przerośnie wartości silnika)? Czy to w ogóle ma sens? Silnik to Minkota Endura/C2.