Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kij do paproszenia

ASTRONAUTA123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar kupić sobie wędkę na początek mojej spinningowej przygody z paprochami ...

Czy dobrym wyborem będzie wędka Mikado Feeling 2,4m cw do 10g ??

Mam zamiar łowić na jeziorze oraz w rzece płnia o bardzo słbym uciągu

Chcę łowić na paprochy 2-5cm oraz małe obrótówki 00 , 0 , 1

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Lexus to świetny kij znakomicie przekazuje wszelkie puknięcia na dolnik,jest dość sztywny ale nie za bardzo,lekki no i jest dobrze wykonany ,na okonie rewelacja ,proponuję wymacać i obejrzeć tego kijka.

Napisano

Też zastanawiałem się nad lexusem , i chyba się na niego zdecyduje tylko musze uzbierać jeszcze 100 zł (na razie mam odłożone 60)...

Aha i czy na ten kijek lexus 260 cw up to 13g , mógłbym założyć jakieś malutkie obrotówki tylu mepps black fury rozmiaru "00" , "0" i "1" oraz mikro woblerki max 3 cm...

Proszę o rzetelną odpowiedź...

Napisano

Lexusy to 2 różne kije zależnie od kraju pochodzenia. Starsze wersje były ok ale były też trochę droższe.

• 3 weeks later...
Napisano

Mam mikado lexusa 260cm do 13g od trzech, albo czterech sezonów. Uważam, że jest to świetna wędka okoniowa. Jest to starsza wersja tego kijka, można ją jeszcze spotkać w sklepach. Najczęściej łowię na twistery 3,5cm długości na główkach 3-7g (7g tej wielkości ciężko gdziekolwiek dostać), czasem zakładam gumki 5cm na główkach też do 7g. Najmniejszych paprochów nie używam. Przy takich przynętach wędka sprawdza sie znakomicie. Dobrze pokazuje brania, a ryby z niej nie spadają. Uważam, że wędka w ostateczności nadaje się do woblerków i wirówek, bo sam w taki sposób łowię na nią klenie i okonie na opaskach na Wiśle, a woblerki, jakie zakładam, to najczęściej gloog hermes 3,5cm, obrotówki w rozmiarze 0, jednak w silnym nurcie drobne prowokacyjne szarpnięcia przynętą są juz w przypadku tych małych woblerków utrudnione, a w przypadku większych niemożliwe do wykonania. Szczytówka mocno się ugina. Jak juz wcześniej pisałem ryby nie mają zwyczaju spadać z tej wędki, ale na opaskach nie jest tak łatwo nią zaciąć klenia, czy jazia. Blank jest mocny i wytrzyma sporą rybę. Ja złowiłem na ten kijek klenia 54cm, bolenia 65cm, kilka wymiarowych sandaczy, kilka szczupaków do 55cm, a nawet suma 70cm i oczywiście wiele okoni.

• 2 months later...
Gość mikado90
Napisano

mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:) mam zamiar kupić kij do paproszenia głównie twistery 3.5 cm o główkach 3-4g. Jaki c.w powinna mieć wędka zastanawiam się nad c.w do 10g ale nie wiem czy to dobry wybór?? :) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.