PsychePone Napisano 31 Sierpnia 2023 Napisano 31 Sierpnia 2023 To mój pierwszy post i w sumie początek przygody z wędkarstwem, więc na starcie chcę powiedzieć - dzień dobry! A więc, przez pierwszy miesiąc wędkarstwa używałem (bardzo) starej wędki i w sumie całego zestawu kolegi. Dzisiaj przyszła do mnie moja nowa własna wędka z kołowrotkiem i postanowiłem ją od razu przetestować. i tu zaczyna się problem... Na starej wędce wszystko ładnie pięknie, karaś za karasiem a na nowej puściutko... łowię na metode i obu koszykach była ta sama zanęta oraz ta sama kulka. Po kilku godzinach nawet zamieniłem wędki miejscami z myślą że to coś zmieni jednak nic bardziej mylnego. Jedyne różnice między zestawami to waga koszyka (w starej 25g a w nowej 40g) oraz żyłka. (nie jestem pewien jaka grubość żyłki jest w starej wędce, ja kupiłem 0,30mm z myślą o połapaniu czegoś większego) I teraz wracając do początku tematu, z tego co czytam ani grubość żyłki oraz waga koszyka nie powinna wpłynąć na brania, więc w czym może tkwić problem? Tak jak pisałem, dopiero zaczynam przygodę z wędkarstwem więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam!
zajac222 Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Ja bym odchudził żyłkę na 0,22 jak i podajnik na jak najlżejszy
cysiu Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Też tak mam. Nazywam to klątwą nowej wędki Klątwę można zdjąć dopiero jak złowisz na nią jakąś dużą rybę, ale o to nie jest łatwo... Powodzenia 1
Rekomendowane odpowiedzi