Ryszard Asista Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Witam. Ostatnio z kumplem udałem się na połów w okolice Mysłakowic, niestety wyprawa nie skończyła się dobrze. Z racji iż silnik w mojej łódce (romana) zatarł się z niewiadomych przyczyn. Wzięliśmy ponton Jacka. Na początku pływało się nim wyśmienicie, zaś pech chciał że nie zauważyliśmy gałęzi okolicznych zarośli. Ponton przebił się. Do brzegu na szczęście nie było daleko. Na szczęście straty nie licząc pontonu (Ponton JILONG Fishman 300 Set) nie były duże, bo tylko puszka kukurydzy i pół chleba. I teraz pojawia się pytanie, kupić lepszy ponton, naprawiać łódź czy kupować nową porządną z sonarem i innymi bajerami? Z góry bardzo dziękuję za pomoc przepraszam jeżeli temat już się pojawił jestem tu nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Asista Napisano 24 Września 2023 Autor Share Napisano 24 Września 2023 Drogi kolego o silnik było dbanie bardziej niż o własną żonkę🤣 Prawdopodobnie starość i bardzo mocna eksploatacja go zniszczyła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Ryszard , zawsze jest dylemat co kupić. Jeżeli masz gdzie trzymać na wodzie lub w pobliżu wody aby jej za dużo nie dźwigać to łódka, chyba że wchodzi jeszcze w grę przyczepka , to taki plus. Na minus stawiałbym większy opór i ciężar bo z tego co kojarzę to Romana trochę warzy. Ponton jest na tyle dobry że nie stawia takiego oporu i ma mniejsze zanurzenie , na minus to że trzeba uważać gdzie się wpływa i jezeli nie masz gdzie trzymać napompowanego cały czas to rozkładanie i składanie to jest trochę upierdliwe ale przy małej wprawie zajmuje to około 20tu minut. Jak pływasz z kumplem to jeszcze lepiej bo idzie całkiem zgrabnie. Pływałem na łódce i zrezygnowałem , ponton z twardą podłogą już trzeci , zaczynałem od 3ch metrów , 330 , a teraz 360 i na tym chyba skończę , na dwie osoby jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Ponton, echosonda i zdrowy rozsądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi