Marcin1234567 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Chcę zacząć początek z karpiowaniem i oto propozycje kołowrotków: - KOŁOWROTEK SPRO AGGRESIVE, - KOŁOWROTEK Super Long Cast. Który lepszy, 1 ma wolny bieg a drugi wydaje się lepszy. Proszę o opinie! A jak na karpie to jak się ,,popuszcza'' szpulę w tym drugim? Dodam że nie będę wywoził zestawów! Proszę o odpowiedzi na wszystkie pytania i przymrużenie oka na moją ,,nieudolność'' w tym temacie! Cytuj
Kubiak Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Ja mam Spro Aggressive i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Solidnie wykonany i wytrzymały młynek. W tym drugim szpula Long Cast może się przydać do dalekich rzutów. No i jest pojemniejszy niż Aggressive. Moim zdaniem Aggressive na początek powinien być ok. Jego atutem jest też wolny bieg, który dla mnie jest bardzo przydatnym rozwiązaniem. Cytuj
SQra Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 A jak na karpie to jak się ,,popuszcza'' szpulę w tym drugim? A no najnormalniej w świecie odkręcasz hamulec tak żeby podczas brania ryba mogła wyciągać żyłkę ale też nie za bardzo bo przy gwałtownym braniu szpula może się tak rozpędzić że zrobi Ci sie "broda" z żyłki. Przy "zacięciu" musisz tylko pamiętać żeby przytrzymać drugą ręką szpulę i tyle Cytuj
Marcin1234567 Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 To który polecacie? Będę łowił z brzegu, więc dalekie żuty jak najbardziej. W pierwszym jest zaś wolny bieg(bardzo przydatna rzecz). Więc który mam wybrać(ten drugi mi się lepiej podoba i ta szpula long cast do dalekich rzutów)?A przy tym drugim jak będzie odkręcony hamulec to przy odjeżdzie ryby nie będzie się plątać żyłka na szpuli??? Cytuj
SQra Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Bierz Long Casta. A żyłka Ci sie nie bedzie plątać jak nie odkręcisz hamulca za mocno, tylko tak żeby ryba wybiera żyłkę z lekkim oporem podczas brania. Po zacieciu, podczas holu dokrecasz hamulec na tyle na ile potrzeba wiec co ma sie plątać ? Cytuj
pawelw Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Okuma Power Liner PRO 1065, kupilem i naprawde wyglada i pracuje solidnie. Masz dwa w jednym szpula long cast 330 m żyłki 0,40 i standardowy wolny bieg. Korpus cieżki, solidny , naprwde solidna maszyna, no i piec lat gwarancji. Cena okolo 350 zł Cytuj
Marcin1234567 Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 Aha i jaką żyłkę proponujecie do niego na początek(wybrałem tego long casta)? Cytuj
Sasza Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 Ja niedawno miałem podobny dylemat z żyłką. Po wielu godzinach przed kompem zdecydowałem się na zachwalaną daiwe infinity duo. Można ją kupić już od 60zł(na targach w Zabrzu była po 50zł), średnica mojej to 0,33mm nawijana po 1060metrów. Cytuj
Marcin1234567 Napisano 10 Marca 2011 Autor Napisano 10 Marca 2011 A co sądzicie o maximie karp-feeder?? Cytuj
SQra Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 Temat o żyłkach na karpia jest tutaj http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6269 Cytuj
zmarszczka12 Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 mozecie mi powiedziec drodzy koledzy czy dobry kołowrotek karpiowy na sam poczatek ktory kupilem nadaje sie czy to szmelc ;D jest to kołowrotek: MISTRALL SISO CARP 6000 prosze o odpowiedzi Cytuj
zumi11 Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Witam.Chcę kupić kołowrotki karpiowe ale mam dylemat które?Spro incognito LCS880;Anaconda MR III oraz Anaconda MR IV.Proszę o opinie na temat tych trzech kołowrotków, Cytuj
Arek-Karp Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Witam.Chcę kupić kołowrotki karpiowe ale mam dylemat które?Spro incognito LCS880;Anaconda MR III oraz Anaconda MR IV.Proszę o opinie na temat tych trzech kołowrotków, Witam. Pytanie na poczatek czy karpiujesz długo czy krótko. Jeżeli to twoje początki to z wolnym biegiem. Anacondy MR III i IV to dobry wybór w dobrej cenie. Natomiast na przyszłośc to polecam kołowrotki bez wolnego biegu tak zwane BIG PiT - dlaczego? Są lżejsze - co ma znaczenie podczas długich wyrzutów, mechanizm mniej skomplikowany a co za tym idzie mniej awaryjny. I co najważniejsze HAMULEC jest w nich bardziej precyzyjny. A jak mówią HAMULEC w karpiowaniu to podstawa. Polecam w rozsądnej cenie i dobrej jakości TICA Scepter GF 6000 - 9000. Jak również Anacondy np. Sänger Anaconda Distance Carp - cho on zalatuje mi na wyroby JAXON'a:)))))) A i nie sugeruj się liczbą łożysk 4 -5 spokojnie wystarczą. Jakby coś jeszcze to pisz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi