Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę zacząć początek z karpiowaniem i oto propozycje kołowrotków:

- KOŁOWROTEK SPRO AGGRESIVE,

- KOŁOWROTEK Super Long Cast.

Który lepszy, 1 ma wolny bieg a drugi wydaje się lepszy. Proszę o opinie!

A jak na karpie to jak się ,,popuszcza'' szpulę w tym drugim?

Dodam że nie będę wywoził zestawów!

Proszę o odpowiedzi na wszystkie pytania i przymrużenie oka na moją ,,nieudolność'' w tym temacie!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja mam Spro Aggressive i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Solidnie wykonany i wytrzymały młynek.

W tym drugim szpula Long Cast może się przydać do dalekich rzutów. No i jest pojemniejszy niż Aggressive.

Moim zdaniem Aggressive na początek powinien być ok. Jego atutem jest też wolny bieg, który dla mnie jest bardzo przydatnym rozwiązaniem.

Napisano
A jak na karpie to jak się ,,popuszcza'' szpulę w tym drugim?

A no najnormalniej w świecie odkręcasz hamulec tak żeby podczas brania ryba mogła wyciągać żyłkę ale też nie za bardzo bo przy gwałtownym braniu szpula może się tak rozpędzić że zrobi Ci sie "broda" z żyłki. Przy "zacięciu" musisz tylko pamiętać żeby przytrzymać drugą ręką szpulę i tyle

Napisano

To który polecacie?

Będę łowił z brzegu, więc dalekie żuty jak najbardziej. W pierwszym jest zaś wolny bieg(bardzo przydatna rzecz).

Więc który mam wybrać(ten drugi mi się lepiej podoba i ta szpula long cast do dalekich rzutów)?A przy tym drugim jak będzie odkręcony hamulec to przy odjeżdzie ryby nie będzie się plątać żyłka na szpuli???

Napisano

Bierz Long Casta. A żyłka Ci sie nie bedzie plątać jak nie odkręcisz hamulca za mocno, tylko tak żeby ryba wybiera żyłkę z lekkim oporem podczas brania. Po zacieciu, podczas holu dokrecasz hamulec na tyle na ile potrzeba wiec co ma sie plątać ?

Napisano

Okuma Power Liner PRO 1065, kupilem i naprawde wyglada i pracuje solidnie. Masz dwa w jednym szpula long cast 330 m żyłki 0,40 i standardowy wolny bieg.

Korpus cieżki, solidny , naprwde solidna maszyna, no i piec lat gwarancji. Cena okolo 350 zł

Napisano

Ja niedawno miałem podobny dylemat z żyłką. Po wielu godzinach przed kompem zdecydowałem się na zachwalaną daiwe infinity duo. Można ją kupić już od 60zł(na targach w Zabrzu była po 50zł), średnica mojej to 0,33mm nawijana po 1060metrów.

• 2 months later...
Napisano

mozecie mi powiedziec drodzy koledzy czy dobry kołowrotek karpiowy na sam poczatek ktory kupilem nadaje sie czy to szmelc ;D jest to kołowrotek:

MISTRALL SISO CARP 6000 :razz:

prosze o odpowiedzi

• 8 months later...
Napisano

Witam.Chcę kupić kołowrotki karpiowe ale mam dylemat które?Spro incognito LCS880;Anaconda MR III oraz Anaconda MR IV.Proszę o opinie na temat tych trzech kołowrotków,

Napisano
Witam.Chcę kupić kołowrotki karpiowe ale mam dylemat które?Spro incognito LCS880;Anaconda MR III oraz Anaconda MR IV.Proszę o opinie na temat tych trzech kołowrotków,

Witam.

Pytanie na poczatek czy karpiujesz długo czy krótko.

Jeżeli to twoje początki to z wolnym biegiem. Anacondy MR III i IV to dobry wybór w dobrej cenie.

Natomiast na przyszłośc to polecam kołowrotki bez wolnego biegu tak zwane BIG PiT - dlaczego? Są lżejsze - co ma znaczenie podczas długich wyrzutów, mechanizm mniej skomplikowany a co za tym idzie mniej awaryjny. I co najważniejsze HAMULEC jest w nich bardziej precyzyjny. A jak mówią HAMULEC w karpiowaniu to podstawa. Polecam w rozsądnej cenie i dobrej jakości TICA Scepter GF 6000 - 9000. Jak również Anacondy np. Sänger Anaconda Distance Carp - cho on zalatuje mi na wyroby JAXON'a:))))))

A i nie sugeruj się liczbą łożysk 4 -5 spokojnie wystarczą.

Jakby coś jeszcze to pisz.