Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów po kiju, chciałbym się wybrać na rzekę popularnie nazywana Szprota :) na odcinku między miejscowością Buczyna, Krępa aż do Przemkowa... czy łowi ktoś z Was na tym odcinku, jeśli tak to proszę o podpowiedz co na co i kiedy łowić:) na co zwracać uwagę przy doborze odpowiedniej miejscówki, z góry dziękuje za odpowiedz.. pozdrawiam

Marcin.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam kolego w tamtym sezonie byłem parę razy nad tą rzeczka i powiem szczerzę że idzie tam połowic zazwyczaj jezdrzę za krempe na ostaszów koło przepompowni choć nie ma tam za dużo miejsc do połapania ale zawsze idzie coś znaleźć . Jeśli chodzi o miejscówki to nie zwracam za bardzo na to uwagi , siadam przeważnie tam gdzie jest mniejsce w miare wygodne do połapania a w miarę dość głebokie jak na tą rzeke bo jest ona nie za głeboka szczególnie w okresie letnim .

Jeśli chodzi o metodę na jaką łapie to tyczka , wygruntowuję zestaw i zazwyczaj wybieram miejsce do nęcenia w rynnie , zanęte używam tam star fish jest ona dobra jak na tą wode łapałem na niej na różne zanęty i ta sprawdza się najlepiej jesli chodzi o zanęty sredniej pólki bo nie mówimy tu o tych z wyższych półek . Ryby jakie zazwyczaj łapałem to przeważnie liny trafiają się karasie no i dużo płotek . Jak dobrze przygotujesz sobie łowisko zestaw zanęte no to idzie połapać ładnie . Własnie mam chęć rozpocząć od niej sezon wędkarski i myśle że wybiorę się własnie jutro na nią .

Pozdrawiam :mrgreen:

Napisano

Hej, dzięki za info:) nie mogłem się doczekać wiec 10 odwiedziłem SZPROTE, byłem na moście w Krępie... 300m w strone ostaszowa... siedziałem jakieś 4 godzinki i ani skubnięcia.... ale może następnym razem będzie lepiej:)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

ja bylem okolo poltora tygodnia temu kolo mostu na Ostaszowie i ploc brala jak glupia. Podsypalem i polapalem ladnie. Najwieksza plotka 28 cm, a najczesciej braly takie 20-25 cm. Lowilem na bialego :smile::) Inni wedkarze tez ladnie lowili. Rzeka obstawiona :wink: A w ta sobote tez bylem i zdziwilem sie bo ani jednego wedkarza... ale usiadlem i i przez 2 godziny ani jednego skubniecia...tak jakby tej ryby tam nie bylo. Juz wiem dlaczego bylo tak pusto nad woda. Ale tak to jest z nasza rzeka, trzeba trafic... Za tydzien sie wybiore zobaczymy :wink:

• 1 month later...
Napisano

W końcu znalazłem czas na SZPROTKE :) no i nie powiem nie spodziewałem się :) pobawiłem się z płotką w większości brały takie małe około 10cm ale trafiło się kilka ładnych sztuk ponad 20cm... polecam..

• 9 months later...
Napisano

Lód z rzeczki pewnie ustąpił, ciekawe jak rybka bierze?? jest już jakaś szansa na marcową płoteczke?? był Ktoś nad Szprotką?? jak tam woda?? może już pierwsze sukcesy??

pozdrawiam

Napisano

czym niżej rzeczki tym warunki znośniejsze, chociaż jest wymagająca, dużo zielska i zaczepów to dla wytrwałych nie powinien być to problem, jest dość sporo okonia około 25cm, szczupaczki się trafiają nawet 80siataki... a jeśli chodzi o muchę to jedynie chyba płoć, wzdręga ewentualnie jaź, kleni nie spotkałem... pozdrawiam.

• 1 month later...
Napisano

bylem kilka razy w tym roku. Plotka sie ruszyla. Jak podejdzie dzien to mozna sie ladnie pobawic. Oprocz tego zlapalem kilka malych okonkow, kilka wzdreg i troche krompikow. Trzeba tez wiedziec gdzie lowic