casta Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Witam, Wiem, że tych tematów jest sporo, trochę przeglądałem jednak nie mogłem znaleźć dobrze sprecyzowanej wypowiedzi adekwatnej do moich wątpliwości ;D No więc tak, na wstępie powiem, że pochodzę z Leszna, mam 19 lat i wciąż się uczę. Chcę wyrobić sobie kartę wędkarską i wstąpić do koła w Lesznie. Patrzę na tabele składek okręgu i koła i wydaje mi się, że jest tego tyle że nie mogę jakoś sensownie sobie tego poukładać. I teraz pytanie czy ja to dobrze rozumiem: Przypuśćmy, że należę do okręgu leszczyńskiego i do koła w lesznie. Co roku muszę płacić składkę członkowską w kole + inne dodatki: CENNIK czyli roczna opłata dla mnie to 86zł, która płacę w kole(dokładnie nie wiadomo bo to na rok 2010 no ale nie chodzi mi teraz o cenę ale o opłaty w praktyce). I teraz jeżeli chciałbym łowić w zbiorniku, który należy do okręgu leszczyńskiego obowiązuje mnie roczna opłata na wody nizinne w kwocie 45zł - CENNIK Ale jest to opłata obowiązująca tylko jeżeli chciałbym łowić na wodach objętych okręgiem leszczyńskim prawda? Pytam ponieważ jezioro łoniewskie należy do PZW Poznań i nie zostało zawarte porozumienie z PZW Leszno, czyli jeżeli chciałbym łowić na w/w jeziorze muszę wnieść opłatę roczną w wysokości 96zł - CENNIK Dobrze to rozumiem? Czyli co do leszna to płacę w kole tylko składkę członkowską a zezwolenie na wędkowanie na jeziorze łoniewskim wykupuje z poznańskiego okręgu. Czyli... chcąc łowić na wodach okręgu PZW Poznań i PZW Leszno muszę opłacić składkę okręgową w poznaniu i osobno w lesznie? Czyli suma rocznych opłat wyniosłaby 86zł dla koła + 96zł na zezwolenie na jezioro łoniewskie w sumie: 182zł Jeżeli coś źle rozumiem, proszę mnie poprawić i nakierować. Chcę po prostu wiedzieć jakie koszty muszę ponieść nie chcę zapłacić czegoś niepotrzebnie jeżeli np. nie będę miał zamiaru łowić na jeziorach należących do okręgu leszczyńskiego a tylko na jeziorze łoniewskim, a czytając te cenniki okręgowe i osobno koła wszystko mi się pokręciło i zlało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Skoro się uczysz to obowiązuje cię składka ulgowa, czyli odpowiednio: PZW LESZNO - 45 zł PZW w Poznaniu - 48 zł I oczywiście opłata za egzamin na kartę wędkarską i jej wyrobienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamQ Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 A ja mam 16 lat mam już kartę tylko nie wiem ile mniej więcej będzie mnie kosztować wpisowe i opłata. Jestem z Poznania. Może mi ktoś powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Składka roczna ulgowa dla członka uczestnika PZW (młodzież do lat 16) - 20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamQ Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 A wpisowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 w cenniku nie wymienili, ale jeżeli pobierają to pewnie nie więcej niż 20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoKK Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Słyszałem że sporo osób przechodzi bez zdawania egzaminów. Opłacasz składkę, jakaś pomoc finansowa dla koła nawet groszowa (kilkanaście - kilkadziesiąt zł) i istnieje duże prawdopodobieństwo, że przejdziesz bez egzaminu. Jak było w waszym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max007 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Niestety członkom okręgu Leszczyńskiego uczącym się nie przysługuje składka ulgowa tylko normalna. Składka ulgowa przewidziana jest tylko dla członków okręgu Poznańskiego. Tak sobie poznań zastrzegł. Paranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZBIG@SON Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Witam ma takie zapytanko czy mój 10 letni syn który jest członkiem uczestnikiem i ma ołacone składki w łódzkim, musi opłacać cos dodatkowo aby łowic w okregu konin, bo słyszałem dwie różne opinje jedna iż może na składkę łowić w całek polsce, a drugą iż musi dokonac dopłaty, i jescze dodatkowe pytanko czy jako członek uczestnik ma jakieś ogracziczenia w mtodach wędkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 czy jako członek uczestnik ma jakieś ogracziczenia w mtodach wędkowania ograniczenie dotyczy nadzoru - tj. nie może wędkować samodzielnie, tylko pod opieką. Nie ma ograniczenia co do metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R23 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Ok odpowiedzcie mi na takie pytanie bo nie łapie jeszcze wszystkiego. Kartę mam ale nie opłacone nic. Mam zamiar pierwszy raz coś opłacić tzn rzeki w PZW TARNÓW i raczej w kole Żabno bo tam maCzy są podzielone na jakieś odcinki bo nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venom666 Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Witam.. Chcialem spytac ile wynosi łączny koszt wyrobienia karty wedkarskiej mam 21 lat i nadal sie ucze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Mój szwagier jakiś rok temu płacił 35zł za wyrobienie , 10 zł odbiór + koszt zdjeć. Czyli jakieś 70 - 80 zł. Czy są jakieś znizki dla uczących się to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venom666 Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 to czemu mi mowia ze to koszt 200-300zl ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Pewnie doliczają do tego składki i opłaty PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venom666 Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 czyli caly koszt wyjdzie 190/200zl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Napisałem ci ile kosztuje wyrobienie karty , opłaty pozwoleń wędkarskich i składek to inna rzecz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Podłączę się do tematu, kolega chce się przenieść z innego koła do mojego, on twierdzi że wszystkie formalności załatwi w tym nowym kole (moim), ma rację? I czy będą jakieś dodatkowe koszty związane z przeniesieniem? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Zero kosztów! ja w zeszłym sezonie przenosiłem się z koła do koła i nawet mojej kartoteki nie chcieli tylko założyli nową. Bez problemu! idzoesz i od reki wszystko wypisują nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Różnie z tym bywa, zależy od koła. Ja też sie będe teraz przenosił i musze podzwonić wcześniej bo już w tamtym roku zdawałem egzamin po raz kolejny, chociaż zdawałem go w wieku 10 lat i posiadałem wszystkie dokumenty. Co więcej zdawałem go dokładnie w tym samym kole i u tego samego gościa co 10 lat temu... ^^ To co sie w niektórych kołach dzieje woła o pomste do nieba z nadużywaniem alkoholu w roli głównej. Bo o 10 rano gadać z najebanym prezesem to średnia przyjemność choć też sobie wypić lubie P.S. Odpowiadałem na temat, prosze poniższych o nie pisanie tu o tym co dzieje sie w PZW bo to temat rzeka jak PZPN czy nasz kochany rząd. Po prostu przestrzegam że nie w każdym kole jest kolorowo, nie każdy gra uczciwie a ja nie zamierzam tracić czasu na jakieś dochodzenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubix71 Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Witam! Jutro zamierzam pierwszy raz w życiu dokonywać opłat.Posiadam kartę wędkarską wydaną po zdanym egzaminie przez Starostwo Powiatowe.Co to jest ta 2 karta w której są te znaczki.Czy ją dostanę tę kartę gdy będę robił opłaty (u skarbnika) , czy ona coś kosztuję dodatkowo ? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Jest to legitymacja PZW, którą opłaca się tylko raz. Płaci się za nią bodajże 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 HeHe, jak to w życiu wszystko kosztuje! Sama książeczka dokładnie nie wiem około 5zł, ale każdy wędkarz chcący łowić musi być członkiem jakiegoś koła, tam jest prowadzona jego kartoteka personalna. Dodatkowo jest opłata członkowska w moim okręgu 64zł i jako że to pierwszy raz to jeszcze wpisowe(ja popatrzyłęm do swojej książeczki i mnie ono kosztowało w 2002r- 25zł). Jeżeli chce się łowić na wodach pzw to dodatkowa opłata okręgowa w krakowskim 130zł. Jeżeli natomiast chce się łowić w łowisku specjalnym- część łowisk bedących jednocześnie PZW ale na których łowi się za dodatkową opłatą(są to łowiska na których gospodarzem jest jakieś koło które tam sobie dokonuje zarybień, tam ma swoje zawody wewnetrzne i inne imprezy itp) to jest jeszcze opłata zależna jak sobie to koło ustaliło(natomiast nie jest konieczna opłata okręgowa). czyli tak: 5+64+25+130+u mnie około 150(łowisko specjalne) Taniej ma troszkę młodzież bo mają ulgi na członkowską i okręgową Acha wszystko to będzie miał skarbnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubix71 Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Czyli skarbnik mi ją wyrobi w czasie dokonywania opłat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi