benio-95 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 witam panów kolegów Co sądzicie o haczykach bezzadziorowych a dokładnie płociowych 18-stkach firmy VMC. Aha i czy jest różnica w ''trzymaniu''ryby. Pytam ponieważ kupiłem paczkę tych haczyków(z przyponem) w decathlonie (sosnowiec) a brak zadziora dostrzegłem dopiero w domu. POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Haczyki bezzadziorowe są z reguły po to aby ryba w razie gdy zerwie ci zestaw łatwo mogła się pozbyć haka i żeby wyhaczenie ryby było mniej bolesne i nie powodowało obrażeń dlatego takie haczyki są stosowane w C&R. Ja nigdy nie biorę ryb ze sobą ale jednak wolę nie stosować haczyków bezzadziorowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 witam panów kolegówCo sądzicie o haczykach bezzadziorowych a dokładnie płociowych 18-stkach firmy VMC. Aha i czy jest różnica w ''trzymaniu''ryby. Pytam ponieważ kupiłem paczkę tych haczyków(z przyponem) w decathlonie (sosnowiec) a brak zadziora dostrzegłem dopiero w domu. POMOCY przetestuj i napisz bezzadziorowe kupię ale tylko ze względu na wyjazd na łowisko prywatne gdzie tylko takimi można łowić. inaczej nie zawracał bym sobie dupy. no ale skoro już masz to spróbuj i opisz czy jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Co sądzicie o haczykach bezzadziorowych Większość ryb jakie złapie wraca do wody dlatego często stosuje haki bezzadziorowe lub ze spiłowanym zadziorem. Z mojej obserwacji wynika, że takie haki mniej kaleczą ryby, jednakże gorzej trzyma się na nich przynęta. A jeśli chodzi o trzymanie ryby to niezauważyłem jakiejś znaczącej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Ja trochę łowiłem pstrągi na woblery z kotwiczkami bezzadziorowymi i jestem niezadowolony wiele ryb mi się wypinało mimo bardzo mocnego zacięcia. Teraz stosuje zwykłe i jest wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T.N.T Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Ja na karpie stosuję wyłącznie haki bezzadziorowe ponieważ mniej kaleczą ryby. Spadów mam bardzo mało. jedyny minus to, to, że przynęta się gorzej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Primo juz dawno temu zostalo udowodnione ze haki bezzadziorowe wcale mniej nie kalecza ryb ale nawet czesciej bardziej podczas holu silowego wbijaja sie glebiej niz zadziorowe... Secoundo... lowiska typowo karpiowe np na Mazowszu gdzie mieszkam Krzyczki preferuja tylko takie rozwiazanie i mysle ze nieslusznie...szkoda ze tak duzej uwagi na komercji nie przyklada sie do mat i srodkow odkazajacych rany??? Terzzio dobre,ostre haczyki jak FOX ARM czy KORDA UNITE kupowane pojedynczo w opakowaniu fakt ze drogo bo nawet do 20-30 zl za sztuke sa o niebo lepsze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi