Skocz do zawartości
Dragon

Początkujący Gruncista-zakupy

Pathim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,łowię już ryby troche czasu(spining i spławik),ale nie dawno zainteresowałem się metodą łowienia na grunt.Zrobiłem jakiś podstawowy zestaw i kupiłem to co potrzebne,ale to tylko drobne zakupy.Jutro wybieram się na jakieś konkretniejsze.

I teraz moje pytanie.Co najlepiej kupić dla początkującego gruncisty??Fundusz to około 50zł.Chodzi mi co kupić i ile na sam początek.

Mam nadzieję że mnie zrozumieliście.Jeśli nie,moge napisać jaśniej.

Mam złożony już cały zestaw,ale niestety gdy zerwe nie mam co nałożyć.

Będe łowił na Jeziorze Firlej o głębokości do 10m,a także Jeziorze Kunów o głębokości około 2.5m średnio 1.5m

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

zestaw na feeder (przynajmniej mój nie jest zbyt skomplikowany), ja bym proponował kupić kilka rurek antyspkątaniowych (koszyczków kilka gramatur - jeżeli nie masz już jakiejś sprawdzonej na łowisku), paczkę krętlików i zanętę. Dokładniejsze ilości to nikt nie poda bo nie znamy łowiska i możliwości zaczepów.

Ja stosuję takie zestawy, inni mogą mieć inne sposoby i to się będzie wiązało z innymi zakupami ;-D

Napisano

Ja ci polecę na jezioro karpiówkę z sygnalizatorem brań - bombka - ostatnio widziałem chłopaków zamiast takiej ''kupnej'' mieli założone plastikowe nakrętki z butelek i tez hulało, fajnym rozwiązaniem jest elektroniczny sygnalizator brań, na allegro można tanio dobrą używkę kupić - polecam te videotronic. Ja łowię z koszyczkiem i rurką antysplątaniową tańsza opcja wcale nie gorsza to sprężyna z rurką.

konkretnych sprzętów nie będę ci pisał bo budżet jest tak mały że było by ciężko skompletować cały sprzęt, dlatego na początek najpierw wędka, później rurki (kilka sztuk w razie zerwania zestawu) i sygnalizator.

o kołowrotku ci nie pisze bo na początek nie jest ważny - haki i przypony to wiadomo warto mieć już związane i przygotowane na wymianę.

Jak ci się metoda spodoba to skompletujesz później lepszy sprzęt jak nie to jak kolega wyżej napisał feederek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.